ΕΝΙΘ: «η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει φτάσει στο απροχώρηto... με ευθύνη της Κυβέρνησης»

Οι γιατροί της ΕΝΙΘ, σε έγγραφα που επισυνάπτουν στην ανακοίνωσή τους, καταδεικνύουν την τραγική κατάσταση στο ΕΣΥ

NewsRoom 12/11/2021 | 23:34

Τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην πανδημία καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), σημειώνοντας ότι «οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι αριθμοί και στατιστική! Να αναλάβουν τώρα τις εγκληματικές τους ευθύνες για τις ζωές που χάνονται», καθώς βλέπει να επαναλαμβάνονται σε βάρος των ασθενών τα ίδια λάθη με πέρυσι.

Όπως περιγράφουν οι γιατροί «η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει φτάσει στο απροχώρητο, αποδεικνύοντας τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή που, με ευθύνη της Κυβέρνησης και των Διοικήσεων, όχι απλά παρέμειναν, αλλά διογκώθηκαν. Το τελευταίο παράδειγμα της μετατροπής του ΓΝΘ Αγ. Παύλου σε μονοθεματικό νοσοκομείο για ασθενείς Covid, αφήνοντας όλη την Ανατολική Θεσσαλονίκη χωρίς νοσοκομείο για όλες τις άλλες παθήσεις, είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της μη λήψης των αναγκαίων μέτρων από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας».

Οι γιατροί της ΕΝΙΘ, σε έγγραφα που επισυνάπτουν στην ανακοίνωσή τους, καταδεικνύουν την τραγική κατάσταση στο ΕΣΥ. «Τις συνθήκες που βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς και οι εξουθενωμένοι υγειονομικοί. Την επισφαλή λειτουργία των κλινικών και τα επακόλουθα στην υγεία των ασθενών. Πάνω από όλα αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και των Διοικήσεων ΥΠΕ και νοσοκομείων που έχουν αφήσει αθωράκιστο το ΕΣΥ. Τις ευθύνες τους που δεν έκαναν πράξη τα αυτονόητα που ζητούσαν τα σωματεία των υγειονομικών για την ενίσχυση του. Τους το δηλώνουμε ακόμα μια φορά. Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι αριθμοί και στατιστική! Να αναλάβουν τώρα τις εγκληματικές τους ευθύνες για τις ζωές που χάνονται. Οι υγειονομικοί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γιατί έχουμε χρέος στην ζωή», καταλήγει η ανακοίνωση τους.

enosi 1

Το πρώτο έγγραφο αφορά σε επιστολή των γιατρών Covid του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», όπου αναφέρονται τα εξής: «…σας ενημερώνει για την ελλιπέστατη στελέχωση των κλινικών Covid και την επισφαλή λειτουργία τους και ως επακόλουθο της απουσίας ανάληψης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από μέρους σας, παρά το γεγονός ότι στη χθεσινή εφημερία αναπτύχθηκε τρίτη πτέρυγα Covid, ως αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των εισαγωγών, επανερχόμαστε για να σας ζητήσουμε να λάβετε εντός της ημέρα τις απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν:

1) την ομαλή πρωινή λειτουργία των κλινικών για την επίτευξη αποτελεσματικότερης διαχείρισης και διακίνησης των ασθενών (στελέχωση με επαρκή αριθμό ειδικών και ειδικευόμενων καθώς και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, διοικητική υποστήριξη και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό)

2) την ασφαλή εφημέρευση, που κατ΄ ελάχιστον απαιτεί την παρουσία ενός ειδικού, ενός ειδικευόμενου παθολογικής ειδικότητας και ενός βοηθητικού ειδικευόμενου ανά πτέρυγα».

enosi2

Το δεύτερο έγγραφο, εξάλλου, το προσωπικό, αλλά και η διευθύντρια της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου αναφέρονται στην απόφαση να ανασταλεί προσωρινά το τμήμα νοσηλείας της κλινικής, λόγω μετακίνησης του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής σε δομές Covid (κλινικές Covid, ΜΕΘ). «Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι πέρυσι την ίδια περίοδο ανεστάλησαν πολλές από τις δραστηριότητες της κλινικής για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Αυτό είχε σαν συνέπεια την διακοπή της ψυχοθεραπευτικής σχέσης ψυχοθεραπευόμενου – ψυχοθεραπευτή (ακρογωνιαίος λίθος στην ψυχιατρική για την συμμόρφωση του ασθενή) με τα χειρότερα αποτελέσματα στην πορεία και υγεία των ασθενών μας, πράγμα που έγινε πολύ εμφανές μετά την επανέναρξη της λειτουργίας της κλινικής, τέσσερις μήνες αργότερα. Αναλυτικότερα παρατηρήσαμε περισσότερες υποτροπές λόγω της μειωμένης συμμόρφωσης, περισσότερες και πιο μακροχρόνιες νοσηλείες, αύξηση χρήσης αλκοόλ και ουσιών, αύξηση ενδοοικογενειακής βίας προς συζύγους και τέκνα, αύξηση αυτοκτονικότητας και αύξηση ετεροεπιθετικότητας και ανθρωποκτονιών», αναφέρουν οι εργαζόμενοι της κλινικής.