Ενισχύουν τα μπλόκα στους δρόμους οι αγρότες – Έκτακτη σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου (video)

Πορεία με τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας σχεδιάζουν την Κυριακή οι αγρότες της Θεσσαλίας, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Μπλοκα

Παρατεταγμένα παραμένουν εδώ και μέρες τα τρακτέρ σε αρκετές περιοχές της χώρες με τους αγρότες να είναι σε αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης την ώρα που αναμένεται να υπάρξει διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν θέσει οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα. Στη σύσκεψη, στην οποία θα δώσει το «παρών» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και οι συναρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις γύρω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις αυξημένες τιμές ενέργειας αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα γεωργικά εφόδια.

 

Πορεία με τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας σχεδιάζουν για σήμερα Κυριακή (28/01) οι αγρότες της Θεσσαλίας, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί για τις 12:00 το μεσημέρι σε χωριά και σε εισόδους της πόλης. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς τον κόμβο των Τεμπών.

Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος τόνισε:

«Συγκεντρωνόμαστε σήμερα εδώ στη Λάρισα και αύριο το μεσημέρι είναι το συλλαλητήριο. Καλούμε τους πολίτες της Λάρισας, αλλά και την κυβέρνηση να ανοίξει τα μάτια της και το μυαλό της ότι έχουμε πρόβλημα και ζητάμε απαντήσεις και λύσεις. Θέλουμε και οικονομικά στοιχεία. Να βοηθηθούν οι πλημμυροπαθείς και να αλλάξει η ΚΑΠ που είναι καταστροφή. Όσο για όσους λένε κάποιοι υποκινούνται από κόμματα, είναι η μεγαλύτερη βλακεία που λέχθηκε τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Γιώργος Μαχάς από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Θεμάτων δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι αγρότες στον θεσσαλικό κάμπο δεν έχουν σπίτια, δεν έχουν χωράφια, έχασαν την ίδια τους τη ζωή», ενώ διαμήνυσε ότι «στην ΑGROTICA θα μας βρουν απέναντί τους».

Ο κ. Γιώργος Παπαστυλιανούδης σημειώνει ότι χιλιάδες ζώα χάθηκαν.  το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στο θεό και κανένας δε μας δίνει σημασία και το γάλα θα μας το αγοράζουν κάτω από 1 ευρώ το λίτρο.

Ο Νίκος Καρυπίδης, αγρότης από τη Θεσσαλία, είπε μεταξύ άλλων: «Οι κυβερνώντες κρύβονται πίσω από το κράτος αι το κράτος κρύβεται πίσω από την Ευρώπη. Δεν γίνεται να πάιξουμε άλλο ατο κρυφτούλι αυτό, δε γίνεται να τους ανεχτούμε άλλο. Να σκύψουν και να μας βάλουν φάρμακο στις πληγές που έιναι πάνω από 25 χρόνια».

Οι αγρότες έχουν προγραμματίσει πορεία στο κέντρο της Λάρισας και αύριο Δευτέρα, ενώ έως την Τρίτη αναμένεται να έχει οριστεί και η σύνθεση της επιτροπής που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό είτε τον αρμόδιο υπουργό. Μεγάλη κινητοποίηση προγραμματίζεται και ενόψει της έκθεσης Agrotica που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Το πρωί της Κυριακής, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση κτηνοτρόφων και αγροτών στη Λακωνία, στον κόμβο Δαφνίου – Κροκεών.

Αντίστοιχες αγροτικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στη Θέρμη, στην Χαλκηδόνα και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών, στη διασταύρωση για Κιλκίς. Αγρότες από τις περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και της Φαλάνης ενισχύουν με τα τρακτέρ τους το αγροτικό μπλόκο στον Πλατύκαμπο και πλέον στον κόμβο της Καρδίτσας του αυτοκινητόδρομου Ε65 βρίσκονται περισσότερα από 400 τρακτέρ.

Στην Ημαθία, οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας την προσεχή Δευτέρα 29/1, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.

Το Σάββατο, σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας στο ύψος του Ζάρκου για περίπου μισή ώρα, προχώρησαν αγρότες των Τρικάλων. Ηχηρές κινητοποίησεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε Γιάννενα, Σέρρες, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά, Καρδίτσα, Φάρσαλα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να μετριάσει τις αντιδράσεις των αγροτών και να μην δούμε κι εδώ σκηνές όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία με τις πολυήμερες κινητοποιήσεις οργής και αγανάκτησης.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου παρακολουθούν τις κινητοποίησεις και τις αντιδράσεις. Για τον λόγο αυτόν, σήμερα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για νέες παρεμβάσεις, για να «τρέξουν» τα μέτρα στη Θεσσαλία, καθώς και να διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι δεν θα κλείσουν. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και η έκθεση Agrotica που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Tα αιτήματα των αγροτών

  • πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση,
  • ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωϊκό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων,
  • αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες,
  • κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα
  • μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους – σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο – σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου
  • πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης
  • αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος
  • διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…