Newsroom

Newsroom

Οι ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων – Νέοι κανόνες και άνοιγμα καταστημάτων

Κατόπιν του μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξι υφυπουργοί της κυβέρνησης παρουσιάζουν αναλυτικά το σχέδιο για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

5064343

«Έχουμε ονομάσει τη νέα περίοδο “γεφυρα ασφάλειας”. Νέοι κανόνες συμβίωσης κυκλοφορίας και εργασίας», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος ο οποίος ξεκίνησε την ενημέρωση ενώ έκανε λόγο για «σχέδιο που ακολουθεί άλλες χώρες αλλά ακολουθεί και εθνικές λύσεις».

Οι 3 άξονες 

Με βάση το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση οι κρίσιμες ημερομηνίες του επόμενου διαστήματος είναι: 4,11 και 18 Μαΐου

  • Σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας
  • Προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων με χαμηλό ρίσκο μετάδοσης.
  • Δημιουργία μόνιμης δομής παρακολούθησης της πανδημίας

Αναλυτικά το σχέδιο και τους πίνακες μπορείτε να δείτε εδώ.

Νέοι κανόνες

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, ταξί, νοσοκομεία, κομμωτήρια

– Ισχυρή σύσταση για χρήση αυτοκινήτου – Κατάργηση δακτυλίου

– Διαφοροποίηση στην ώρα προσέλευσης των εργαζομένων

– Ισχυρή σύσταση για τηλεεργασία

– Διατήρηση της διευκόλυνσης των γονιών με μικρά παιδιά

– Ισχυρή σύσταση στην τρίτη ηλικία να προσέχουν και να μείνουν σπίτι

Πότε και πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Όπως είπε ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, από τις 4 Μαΐου ανοίγουν εταιρίες λιανικού εμπορίου: βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, εταιρίες που πωλούν φυτά.

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για το προσωπικό και τους πελάτες ενώ η έναρξη λειτουργίας είναι στις 10 π.μ. και προβλέπεται διεύρυνση ωραρίου κατά περίπτωση.

Στα καταστήματα έως 20 τ.μ επιτρέπεται η παρουσία έως 4 ατόμων – για άνω των 100 τ.μ. μέχρι 12 ατόμων + ένα άτομο ανά 15 τ.μ.

Στα σούπερ μάρκετ ισχύει η απόσταση 2 μέτρων ανά 2 ατόμων και ο μη σχηματισμός ουράς άνω των 5 ατόμων. Οι λαϊκές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το 50% και οι παράλληλες αγορές όπως έχουν διαμορφωθεί.

Στις 11 Μαΐου ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με τα παραπάνω μέτρα απόστασης πελατών. Επανεκκινούν και οι σχολές οδηγών με γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικού και μάσκας για εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο.

Στις 18 Μαΐου επαναλειτουργούν ζωολογικά πάρκα και κήποι, αρχαιολογικοί χώροι και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών χωρίς να επιτρέπεται παροχή υπηρεσιών σε καθήμενους. Ισχύουν οι παραπάνω περιορισμοί για την παρουσία ατόμων ανά τ.μ.

1η Ιουνίου ανοίγουν εμπορικά κέντρα με υποχρεωτική μάσκα και εργαζόμενους και καταναλωτές και εξυπηρέτηση χωρίς καθήμενους. Δεν θα λειτουργήσει η εστίαση για τα εμπορικά. Μέγιστη παρουσία είναι ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. και ισχύουν οι κανόνες εντός καταστημάτων όπως παραπάνω.

Επίσης 1η Ιουνίου επανεκκινούν εστιατόρια και καφετέριες μόνο σε εξωτερικούς χώρους με τραπέζια και stand να είναι ανά 2 μέτρα, ενώ ανά τραπέζι προβλέπονται 4 άτομα.

Αλλάζει το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων

Το πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού, που αφορούν στον τομέα ευθύνης του, ανέλυσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος. Ο ίδιος προανήγγειλε σειρά νέων δράσεων σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.

Όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, «η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία».

Αναφερόμενος στην ασφάλεια ως προς τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο υφυπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε πως «από τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί».

«Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή του προσωπικού σε κάθε μια από αυτές τις τρεις ζώνες προσέλευσης. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται και η ώρα αναχώρησης», τόνισε.

ΜΜΜ: Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό

«Η σταδιακή επάνοδος σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απαιτεί τη σταδιακή επιστροφή των μέσων μαζικής μεταφοράς σε πλήρη λειτουργία» τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων στον τομέα ευθύνης του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε πως «τώρα έχουμε μπροστά μας μια νέα πρόκληση, αυτή της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, η οποία θα πρέπει να γίνει με τους όρους υγειονομικής προστασίας που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί». Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση, ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρεί στην υιοθέτηση των παρακάτω κανόνων για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών:

-Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

– Στην υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.

-Στην αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο κ. Κεφαλογιάννης τους ευχαρίστησε «τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιών όσο και για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ιδιαίτερα σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα».

Βέφα Αλεξιάδου: Μετά τα λόγια αγάπης για Μαμαλάκη… επίθεση σε Κασσελάκη – «Να κάτσει στα αβγά του» (video)

Αλεξιάδου

Βέφα Αλεξιάδου: Μετά τα λόγια αγάπης για Μαμαλάκη… επίθεση σε Κασσελάκη – «Να κάτσει στα αβγά του» (video)

«Όπως την είπα και τώρα σχετικά με τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Δεν πρέπει να έχει…

Καλλιάνος: Aπάντησε για τα «50 τηλέφωνα» στον Άδωνι – «Απηύδησα, τον πήρα να ρωτήσω πότε μπαίνει κάποιος στη ΜΕΘ» (video)

InCollage 20240430 131149736

Καλλιάνος: Aπάντησε για τα «50 τηλέφωνα» στον Άδωνι – «Απηύδησα, τον πήρα να ρωτήσω πότε μπαίνει κάποιος στη ΜΕΘ» (video)

«Του λέω "Άδωνι θα πεθάνει ο πατέρας μου" και μου λέει "Γιάννη δεν είμαι εγώ…

«Ποιος κυβερνά αυτό το υπουργείο κυρία Μενδώνη;» – Το αιχμηρό άρθρο της Δέσποινας Κουτσούμπα για τα αίσχη στην Ακρόπολη

Ακρόπολη

«Ποιος κυβερνά αυτό το υπουργείο κυρία Μενδώνη;» – Το αιχμηρό άρθρο της Δέσποινας Κουτσούμπα για τα αίσχη στην Ακρόπολη

«Τι πραγματικά συνέβη το Σάββατο στην Ακρόπολη;», η Δ. Κουτσούμπα αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο με…