Ενημέρωση Βούτση για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ – Όλα όσα ειπώθηκαν

Ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε σήμερα τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τη διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιείται ο «έλεγχος» του Κοινοβουλίου για τις μυστικές δαπάνες του ΥΠΕΞ. Μια διαδικασία που φέρει έντονα το στίγμα του Αλέξη Τσίπρα, λόγω της επιμονής του στην υιοθέτηση διαφανών διαδικασιών από τον καιρό της αντιπολίτευσης.

βούτσης1

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Νίκος Βούτσης περιέγραψε τον τρόπο που η Βουλή ενημερώνεται για τις μυστικές δαπάνες του ΥΠΕΞ που ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ, με βάση τη νομοθετική πρωτοβουλία του 2017 από τον τέως υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως μέσω ενός διπλωματικού υπαλλήλου διαβιβάζεται στον ίδιο ένας σφραγισμένος φάκελος που περιέχει τις διευθύνσεις και τους σκοπούς που σχετίζονται με τις μυστικές δαπάνες. Εν συνεχεία, καλεί τους αντιπροέδρους της Βουλής και ακολουθείται η κάτωθι διαδικασία όπως την περιέγραψε:

«Αυτός ο φάκελος δίνεται σε ‘μένα. Τον αναγιγνώσκω στους αντιπροέδρους της Βουλής και εκείνοι κρατάνε σημειώσεις και επί των σκοπών και επί των κονδυλίων. Με αυτές τις σημειώσεις έχουν δικαίωμα να ενημερώσουν τον αρχηγό του κόμματός τους και εκεί τελειώνει αυτή η διαδικασία» είπε και συνέχισε επισημαίνοντας πως αυτή η διαδικασία έχει λάβει χώρα έξι φορές από το 2017 ενώ εκκρεμεί και μία ακόμη που ήταν προγραμματισμένη για τις 15/10.

Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα την περίοδο 2013 – 2014

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του κοινοβουλευτισμού έχει μπει -εμμέσως πλην σαφώς- και η Βουλή στη διαδικασία που αφορά τις απόρρητες δαπάνες.

«Επί χρόνια είχε προκαλέσει το ζήτημα εντάσεις και ερωτηματικά και στην κοινή γνώμη. Πριν αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, το 2013 και 2014, με πρωτοβουλία του μετέπειτα πρωθυπουργού είχε τεθεί ανοιχτά και δημοσίως το ζήτημα της γνώσης που θα πρέπει να έχει το κοινοβουλευτικό σύστημα πάνω στη διάθεση απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ» υπενθύμισε.

«Δεν υπάρχουν μυστικές δαπάνες για άλλα υπουργεία»

«Δεν μιλάω για άλλες απόρρητες δαπάνες, οι οποίες δεν υπάρχουν. Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν» υποστήριξε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε: «Ίσως για τα εξοπλιστικά προγράμματα να γίνονται κάποιες ειδικές συζητήσεις κάποιες φορές αλλά δεν αφορούν σε απόρρητα κονδύλια, αφορούν σε προαποφασισμένες ή υπό έγκριση αμυντικές δαπάνες της χώρας. Πάντως, δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλο τομέα της κυβερνητικής πολιτικής».

Τι απάντησε για τις δαπάνες κάτω των 25.000 ευρώ

Ερωτηθείς για το τι γίνεται με τις δαπάνες που δεν ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ και για τις οποίες δεν συντελείται ο προαναφερθείς έλεγχος, ο κ. Βούτσης απάντησε πως αυτή η συζήτηση έγινε κατά τη συζήτηση του νόμου του κ. Κοτζιά στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια.

«Είναι πιθανότερο να είναι ελάχιστα αυτά τα ποσά ή να μην υπάρχουν καθόλου» σημείωσε, ενώ σχετικά με τις διαρροές περί καταγγελιών του Πάνου Καμμένου κατά του κ. Κοτζιά για τα μυστικά κονδύλια, ο πρόεδρος της Βουλής παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον κ. Καμμένο. «Δεν μιλώ με βάση διαρροές του υπουργικού συμβουλίου» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι οι μυστικές δαπάνες του ΥΠΕΞ «δεν αφορούν σε καμία περίπτωση παρελθούσες καταστάσεις για λίστες Ελλήνων ή ξένων δημοσιογράφων». 

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…