Έγγραφο-φωτιά από τη ΡΑΣ τέσσερις μέρες πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ζητούσε να μάθει αν ελήφθησαν μέτρα για τη "μη ορθή διευθέτηση της αλλαγής τροχιάς από σταθμάρχη"

Ένα άκρως αποκαλυπτικό έγγραφο για τα αίτια τις τραγωδίας στα Τέμπη παρουσίασε η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, στην εκπομπή kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 24/2/2023, μόλις τέσσερις μέρες πριν το δυστύχημα, ενημέρωνε για τη “μη ορθή διευθέτηση της τροχιάς” των τρένων και προειδοποιούσε για τυχόν ανθρώπινο λάθος και τους λόγους που μπορεί να οδηγούσαν σε αυτό.

Η επιστολή κατέληγε ως εξής: “Τέλος, όσον αφορά στη μη ορθή διευθέτηση της αλλαγής τροχιάς από σταθμάρχη θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν αναλύθηκαν περαιτέρω οι παράγοντες που οδήγησαν το προσωπικό του ΟΣΕ σε αυτό (ελλιπής εκπαίδευση, κόπωση προσωπικού, άλλος παράγοντας) και αν λήφθηκαν ή πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε αναγκαία διευκρίνιση ή πληροφορία”.

Το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν ένα μόνο από τα πολλά που παρουσίασε η κ. Τσιαπαρίκου, αποδεικνύοντας ότι η ΡΑΣ είχε κρούσει πολλάκις τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων, όμως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τον ΟΣΕ και από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ με τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, παρότι το είχε ζητήσει, και η μόνη της επικοινωνία ήταν με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών.

Oι Ρώσοι λένε ότι απέκρουσαν «ευρείας κλίμακας» ουκρανική επίθεση – Σιωπή από το Κίεβο

AP - Ουκρανια ρωσικος στρατος

Oι Ρώσοι λένε ότι απέκρουσαν «ευρείας κλίμακας» ουκρανική επίθεση – Σιωπή από το Κίεβο

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 250 Ουκρανούς στρατιώτες, ενώ κατέστρεψαν 16 τανκς…