Newsroom

Newsroom

Ενεχυροδανειστήρια και χρυσοχοΐα μπλεγμένα στην "μαφία των Ρομά"

Οι αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο, γνωστά καταστήματα και ενεχυροδανειστήρια με έδρα το Κολωνάκι καθώς και ενεχυροδανειστήρια σε όλη την χώρα, για ενδεχόμενη εμπλοκή τους στο κύκλωμα διέπραττε ληστείες σε πολυτελείς βίλες στα βόρεια προάστια, με λεία κοσμήματα εκατομμυρίων ευρώ.

581cfca71dc524501c8b46c5

Δύο από τα θύματα της σπείρας είναι η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια Λίζα Δουκακάρου και η τραγουδίστρια Άννα Βίσση.

Τέσσερις εγκληματικές υποομάδες, με απόλυτη πειθαρχία συγκροτούσαν τη συμμορία, όπως τονίζεται στο ογκώδες διαβιβαστικό της Αστυνομία. «Η απρόσκοπτη, μακροχρόνια και έντονα αποτελεσματική δράση τους προσέδωσε στις υπό εξέταση εγκληματικές οργανώσεις εξαιρετική φήμη στον χώρο του υποκόσμου με αποτέλεσμα ετερόκλητα κακοποιά στοιχεία να προσεγγίσουν μέλη τους προσφέροντας με το αζημίωτο πληροφορίας για πιθανούς στόχους», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.

Υπόδικοι ή κατάδικοι στο παρελθόν για διαρρήξεις οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους, αν και ήταν άεργοι, ζούσαν στην απόλυτη χλιδή, σε πολυτελείς μεζονέτες στη Δυτική Αττική και τη Θεσσαλονίκη ενώ οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα κατέχουν πανάκριβα αυτοκίνητα.

Στα κινητά τους, είχαν ενεργοποιήσει τηλεφωνικές συνδέσεις ανύπαρκτων προσώπων την ώρα που τα δικά τους ήταν ξεχασμένα… στα σπίτια τους, απενεργοποιημένα. Έτσι, θα τους εξασφάλιζαν «άλλοθι» στην περίπτωση που η Αστυνομία έφτανε σ’ αυτούς για κάθε από τις ληστείες.

Στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας που αριθμεί περισσότερες από 160 σελίδες, επισημαίνεται με έμβαση η εκδικητικότητα που έδειχναν τα μέλη της συμμορίας στα θύματά τους. Όπως αναφέρεται τα θύματα επωμίζονταν εκτός από το βάρος της απώλειας των περιουσιακών τους στοιχείων και αυτό της επισκευής και ανακατασκευής των χώρων του σπιτιού.

Στους διαλόγους των μελών της σπείρας που διακρίνεται ξεκάθαρα η προσπάθειά τους να μην προδοθούν από τις συνομιλίες τους.

Διάλογος:

Μ.Χ Μπορείς να μου βρεις άτομο να έρθει να τα δει τώρα γιατί είναι πολλά και καλά;

Α.Α: Που;

Μ.Χ.: Αθήνα

Α.Α.: Αθήνα ε, τι πράγματα είναι;

Μ.Χ.: Rolex, Cartier, Bulgari…

Σε άλλο διάλογο, οι κατηγορούμενοι περιμένουν να φτιάξουν τη διάθεσή τους από τις….κλοπές!

Σ.Δ: Έλα Μπιλ, τι κάνεις;

Μ.Β.: Τι να κάνω ρε. Αμα πας για κανένα μεροκάματο (κλοπή) πάρε με και εμένα γιατί είμαι χάλια

Σ.Δ ναι βρε, το απόγευμα θα τα πούμε, εντάξει; Τώρα περιμένω να πάω για δουλειά(κλοπή) στέλνουν ένα YARIS ασημί, ξέρεις…

Σε άλλο σημείο, συζητούν για το ποιοι θα συμμετέχουν σε μία ακόμη διάρρηξη.

Ρ.Α :Ακούς; Δύο συζητήσεις να σου πω, πας; Ναι ή όχι; Έχω μία δουλειά με τσιγγάνους, ξέρω μία δουλειά να την κάνουμε.

Ρ.Σ: Έρχομαι να την κάνω αλλά δεν θέλω πολλά άτομα

Ρ.Α Το πολύ έξι άτομα, εσύ, εγώ ο Άλκης

Έκπληκτοι έμειναν οι αστυνομικοί από την «αφθονία του υλικοτεχνικού τους εξοπλισμού» που διαθέτει η συμμορία με κάποιους μάλιστα να αναλαμβάνουν το ρόλο του ασυρματιστή αφού είχαν προμηθευτεί συσκευή ασυρμάτου για να παρακολουθών τις συχνότητες και επικοινωνίες της αστυνομίας τη στιγμή των διαρρήξεων. Στις επιχειρήσεις, τα μέλη της συμμορίας δεν παρέλειπαν να τηλεφωνούν στην Άμεση Δράση για να παραπλανούν τους αστυνομικούς με άλλα περιστατικά για τα οποία θα έπρεπε να παρέμβουν!

Σε κοσμηματοπωλεία τα κλοπιμαία

Σε κοσμηματοπωλείο που πωλούσε παλιά κοσμήματα στο Κολωνάκι καθώς και σε άλλα τουλάχιστον δέκα καταστήματα που σχετίζονται με την αγορά χρυσού φέρεται ότι κατέληγε μεγάλο μέρος των κοσμημάτων που έκλεβε η σπείρα από σπίτια στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Βασικός σύνδεσμος με το δίκτυο πελατών – κλεπταποδόχων, και αποδέκτης των κλεμμένων κοσμημάτων κυρίως ρολογιών και δαχτυλιδιών με πολύτιμους λίθους φέρεται ότι ήταν ο bon viveur επιχειρηματίας. Λόγω των γνωριμιών του στα κοσμικά στέκια, οι αρμόδιοι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση δεν αποκλείουν να έπαιζε και τον ρόλο του πληροφοριοδότη στους «υψηλούς- ακριβούς» στόχους που επέλεγε να «χτυπήσει» η συμμορία.

Ανάμεσα στα κατασχεθέντα εντοπίσθηκαν και κλοπιμαία από το σπίτι της γνωστής τραγουδίστριας Αννας Βίσση ενώ στην ογκώδη δικογραφία περιλαμβάνονται ως κατηγορούμενοι τρεις αστυνομικοί ενώ η αρμόδια υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων διερευνά τυχόν σχέση με το κύκλωμα και άλλων επτά αστυνομικών.

Βανδαλισμοί στα σπίτια που έκλεβαν

Τα μέλη του κυκλώματος επιδίδονταν συχνά σε βανδαλισμούς στα σπίτια που «επισκέπτονταν». Μετά τις λεηλασίες σε κάποιες περιπτώσεις άφηναν ανοικτές τις βρύσες για να πλημμυρίσει το σπίτι.

Επιπλέον, δεν δίσταζαν να εμβολίσουν περιπολικά για να σπάσουν το μπλόκο και να διαφύγουν. Ενώ σε μια καταδίωξη χρησιμοποίησαν πυροσβεστήρα για να θολώσουν τα τζάμια και να μην έχουν ορατότητα οι αστυνομικοί να τους ακολουθήσουν.

Για να μπερδέψουν τις αρχές, κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων, έκαναν τηλεφωνήματα – «μαίμού» στο τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης καταγγέλλοντας ψευδή περιστατικά σε μεγάλη γεωγραφική απόσταση από την αχτίνα δράση τους.

Οι κωδικοί στις συνομιλίες της μαφίας

«Εχω Έλληνα», σήμαινε «έχω πληροφοριοδότη», στους κωδικούς που χρησιμοποιούσαν. Από την ανάλυση των στοιχείων οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για ένα μόνο πρόσωπο, αλλά για περισσότερα για τον εντοπισμό των οποίων η έρευνα συνεχίζεται .

Σε μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν γίνει στη χώρα για την εξάρθρωση του «συνδικάτου» των διαρρηκτών συνελήφθησαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές 41 μέλη της συμμορίας , πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 60 έρευνες και κατασχέθηκαν – μεταξύ άλλων -πάνω 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού σε ράβδους, φύλλα χρυσού, χρυσές λίρες, πλήθος χρυσαφικών – κοσμημάτων μεγάλης αξίας και περισσότερα από 60 πολυτελή οχήματα.

Στο ερευνητικό πεδίο:

* Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν κάθε εγκληματική ομάδα και υποομάδα, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και οι λοιποί χώροι (καβάτζες) που διατηρούσαν.

* Διευκρινίσθηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών κάθε ομάδας και υποομάδας.

* Εξακριβώθηκε η μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) και οι διασυνδέσεις τους σε όλη την χώρα

* Διαπιστώθηκε και εξετάζεται η περαιτέρω εμπλοκή Αστυνομικών, οι οποίοι κατά περίπτωση παρείχαν πληροφορίες ή ενεργούσαν με μέλη των ομάδων στην τέλεση αξιόποινων πράξεων

* Διαπιστώθηκε η νομιμοποίηση εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες, τα οποία επένδυαν σε κατασκευές πολυτελών κατοικιών και αγορά πολυτελών αυτοκινήτων.

Η μέθοδος των δραστών

Σχετικά με τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) τους, διαπιστώθηκε η παράλληλη, διαρκής και δομημένη δράση των δυο συμμοριών, καθεμία απο τις οποίες δρούσε αυτοδύναμα και ανεξάρτητα. Οι δυο οργανώσεις διατηρούσαν άμεση και συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους, αναφορικά με τους τομείς δραστηριοποίησης τους, ώστε να μη συμπίπτει χρονικά και τοπικά η δράση τους.

Σε περιπτώσεις επιπλοκών και συλλήψεων, τα μέλη της μίας οργάνωσης υποστήριζαν «επιχειρησιακά» τις δραστηριότητες της άλλης ομάδας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των συμμοριών είναι η ιεραρχική δομή, η σαφήνεια ως προς την κατανομή των ρόλων των μελών τους καθώς και η αφθονία υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Χρησιμοποιούσαν πλήθος οχημάτων, διαρρηκτικών εργαλείων και ασυρμάτων πομποδεκτών, που τους διευκόλυνε στην διάπραξη των κλοπών και στην αποφυγή της σύλληψης.

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…