Ενεργειακή κρίση: Σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης στο Δημόσιο – Απειλές για κυρώσεις σε «ανυπάκουους» φορείς

Μέτρα για μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% στο Δημόσιο ανακοινώθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς - Κυρώσεις για τους φορείς…που δε θα συμμορφωθούν.

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, που προβλέπουν κίνητρα αλλά και κυρώσεις για τους φορείς…που δε θα συμμορφωθούν. Τα μέτρα παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου «το σχέδιο είναι σε δύο άξονες: η στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και η εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο».

Κοινή συνέντευξη τύπου από τους υπουργούς Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη με θέμα “Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο”, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για μια τριπλή ενεργειακή κρίση με κύριο χαρακτηριστικό ιλιγγιώδεις τιμές στο φυσικό αέριο.

«Η Ελλάδα θα ζητήσει την Παρασκευή στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ γενναίες αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στο εύρος και το μέγεθος της κρίσης. Είναι κοινή παραδοχή ότι η Ευρώπη καθυστέρησε δραματικά, έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τρεις βασικές δράσεις

-Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση το 30% μέχρι το 2030

-Δημιουργούμε ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης
– Θεσπίζουμε κίνητρα και αντικίνητρα

Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε επίσης:

-Για τα κτήρια του δημοσίου αρχικά οι δημόσιοι φορείς να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο προκειμένου να πραγματοποιεί έλεγχο σε κτήρια και εγκαταστάσεις

-Ζητάμε από όσους εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

-Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων θα πρέπει να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.

-Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνουμε τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.

Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και για ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά με τους πολίτες να αναμένουν με ανυπομονησία τα σχέδια της κυβέρνησης καθώς η ενεργειακή κρίση έχει ήδη γονατίσει τα νοικοκυριά.

Βορίδης: Μόνο 221 φορείς έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα – Κυρώσεις στους «ανυπάκουους»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι από 2.495 φορείς του δημοσίου αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα ήταν μόλις 221.

Aναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Ευπογράμμισε ότι όσα συζητάμε έχουν ενσωματωθεί από τις 02/07 σε ΚΥΑ και αυτή προβλέπει το πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημείωσε παράλληλα πως βασικό είναι ο ενεργειακός υπεύθυνος και πρόσθεσε ότι οι φορείς που θα πετύχουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με ενίσχυση του προϋπολογισμού τους , αντίθετα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εκτός θα υπάρχουν κυρώσεις.

Σε πρώτο επίπεδο αν δεν έχουν συμμορφωθεί θα εξεταστεί αν θα μπουν στον προγραμματισμό προσλήψεων.

Δείτε την εγκύκλιο που έχει εκδοθεί από τις 31 Αυγούστου

Σκυλακάκης: Τα 3+1 κίνητρα και αντικίνητρα στο Δημόσιο

Τις κυρώσεις εξειδίκευσε ακόμα περισσότερο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος αρχικά είπε ότι «αν επιτευχθεί η εξοικονόμηση θα γλιτώσουμε πληρωμές με 240 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή 12-14 φορές πάνω από ό,τι συνέβαινε πριν. Αν μιλάγαμε για βενζίνη δηλαδή θα είχαμε βενζίνη στα 10 ευρώ/λίτρο».

«Στην προσπάθεια αυτή φτιάξαμε μια πλατφόρμα στην οποία πρέπει να ενταχθούν όλα τα κτήρια και οι δομές του Δημοσίου λογαριασμό-λογαριασμό και θέλουμε να ταυτίσουμε αυτούς τους λογαριασμούς με πρόσωπα και τα μέτρα εξοικονόμησης ώστε να παρακολουθούμε τι επιτυγχάνεται. Η πλατφόρμα ήδη λειτουργεί εδώ και 1,5 μήνα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

– Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα.

– Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή ένας ΟΤΑ δεν έχει πόρους και ζητα βοήθεια για τον οδοφωτισμό θα πρέπει να πετύχει αυτό τον στόχο

– Έχουμε βάλει σε ένα αξιολόγο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες ένα σύστημα μπόνους για υπαλλήλους που πετυχαίνουν στόχους. Σε αυτούς θα προσθέσουμε τη μείωση 10% στην ηλεκτρική ενέργεια για να θεωρηθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος.

– Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του πόσου στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό του φορέα, δεν θα κάνουμε τυφλή εφαρμογή των κανόνων αλλά με κρίση αγαθή.

«Αυτή είναι μια απόφαση που ελήφθη κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Ενημέρωσα τους συναδέλφους υπουργούς για το πού βρίσκεται η εξοικονόμηση ενέργειας ανά φορέα του υπουργείου τους» κατέληξε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.