Ενεργειακή… διάλυση στην Ευρώπη: Με κεριά και γλάστρες θερμαίνεται καταστηματάρχισσα στην Ολλανδία (video)

Η εικόνα μιας μικροεπιχειρηματία να θερμαίνεται με κεριά σε μια από τις πιο εύρωστες οικονομικά χώρες της Ευρώπης σοκάρει.

Screenshot 2022 09 30 125318

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στην Ολλανδία παλεύουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί σε ύψος κατά τους τελευταίους μήνες.

Η συνέπεια της κατάστασης είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αποφασίζουν να διακόψουν τη σύνδεση του φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας πλησιάζει και, όπως είναι λογικό, στην Ολλανδία είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ που φέρνει στο φως το AlJazeera αναδεικνύει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος.

Η κάμερα του διεθνούς δικτύου μπήκε στο σπίτι της Βίλμα Μαρί, μιας γυναίκας που διατηρεί μέχρι και σήμερα κατάστημα με παιδικά ρούχα.

Ωστόσο η οικονομική της κατάσταση είναι τέτοια που πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους λογαριασμούς για το αέριο, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να θερμανθεί χρησιμοποιώντας μόνο κεριά τύπου ρεσώ, καθώς και μια αυτοσχέδια σόμπα φτιαγμένη από πήλινες γλάστρες. Η απόφασή της να διακόψει τη σύνδεσή της στο φυσικό αέριο όταν είδε τους λογαριασμούς να φτάνουν τα 350 ευρώ, αλλά και την προειδοποίηση του παρόχου της ότι ενδέχεται η τιμή να φτάσει ακόμη και τα 700 ευρώ.

Η εικόνα αυτή, με μια μικροεπιχειρηματία να θερμαίνεται με κεριά σε μια από τις πιο εύρωστες οικονομικά χώρες της Ευρώπης σοκάρει.

«Το μαγαζί μου πρακτικά δεν έχει εισόδημα. Έχασα πελάτες κατά την πανδημία του Covid19 και τώρα ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός που οι πελάτες δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν παιδικά ρούχα», περιγράφει η Βίλμα Μαρί στην κάμερα.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ για την ενεργειακή κρίση στην Ολλανδία, όπου όπως αναφέρεται το αυξημένο κόστος του φυσικού αερίου, από το οποίο εξαρτώνται τα θερμοκήπια για τη λειτουργία τους τον χειμώνα, οδηγεί στην απόφαση πολλών καλλιεργητών να μη λειτουργήσουν καθόλου κατά τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που αντικειμενικά θα μειώσει τις διαθέσιμες ποσότητες οπωροκηπευτικών, φρούτων και λουλουδιών («βαριά» βιομηχανία της Ολλανδίας), αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις τιμές τους.

Το ρεπορτάζ του AlJazeera είναι ενδεικτικό:

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…