Newsroom

Newsroom

Ενδοοικογενειακή βία: Μάστιγα στην Ελλάδα

Σοκάρουν το πανελλήνιο τα στοιχεία από την συνεχώς αυξητική τάση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας πολλά εκ των οποίων κατέληξαν στις τραγωδίες με τις γυναικοκτονίες

via 1200x800 1

Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα, σε μια χρονική περίοδο που στην χώρα μας έχουν σημειωθεί τρεις γυναικοκτονίες σε ισάριθμες μέρες.

Τριάντα δικογραφίες την ημέρα

Τα στοιχεία που αποκάλυψε το MEGA για το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών σε όλη την Ελλάδα, καθηλώνουν. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο υπήρξαν 5.139 καταγγελίες στην αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή σχεδόν 30 δικογραφίες με συγκεκριμένες καταγγελίες κάθε 24 ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80% των φερόμενων δραστών είναι άνδρες, ενώ το 20% γυναίκες.

Πολλές οι καταγγελίες από κακοποιημένες γυναίκες που απευθύνθηκαν στην αστυνομία για βοήθεια, μετά από περιστατικά βίας, ωστόσο δε βρήκαν ανταπόκριση.

«Παροτρύνω κάθε γυναίκα που μας ακούει, κάθε πολίτη θύμα ενδοοικογενειακής βίας να μιλήσει, να μιλήσει ανοιχτά, να μιλήσει ελεύθερα! Να ξέρει ότι θα μιλήσει με κατάλληλους ανθρώπους, εκπαιδευμένους ανθρώπους, να τους σταθούν, να στηρίξουν», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Διαζύγια από… μακριά

Σύμφωνα με νομικούς, η αυστηροποίηση των ποινών δυστυχώς δεν περιόρισε τις γυναικοκτονίες. Ο γνωστός ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος δίνει μάλιστα μία συμβουλή σε όσες γυναίκες θέλουν να πάρουν διαζύγιο αλλά φοβούνται να το πουν:

«Στις γυναίκες που θα αποφασίσουν να χωρίσουν με τον σύζυγό τους, να το ανακοινώσουν από απόσταση ασφαλείας. Αλλιώς κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και η ζωή τους».

«Πλέον υπάρχουν 44 συμβουλευτικά κέντρα τα οποία προσφέρουν και ψυχολογική στήριξη και νομική ανεξαρτήτως εισοδήματος και πλέον και εργασιακή στήριξη. Έχουμε 19 ξενώνες, σε όλη την Ελλάδα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους», λέει η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής στις περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης είναι τόσο δυνατός, που κάνει το θύμα να παραμένει σιωπηρό και να υπομένει.

Η Γραμμή SOS 15900, µια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας.

Την γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά σε 24ωρη βάση, 365 µέρες τον χρόνο.

Καμπάνια διαλόγου με αντικείμενο τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία ξεκινά το ΠΑΣΟΚ με στόχο τη δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου αντιμετώπισης των φαινομένων.

 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…