Ενδιάμεσος σταθμός η Ελλάδα για μέλος της Αλ-Κάϊντα

Στα χέρια της γαλλικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ύστερα από συνεργασία με την ελληνική αντίστοιχη υπηρεσία έπεσε ένας 23χρονος Γάλλος υπήκοος αραβικής…

ekam

Στα χέρια της γαλλικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ύστερα από συνεργασία με την ελληνική αντίστοιχη υπηρεσία έπεσε ένας 23χρονος Γάλλος υπήκοος αραβικής καταγωγής, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει στην Γαλλία μέσω Ελλάδας από τη Συρία, όπου και φέρεται να είχε ενταχθεί στο παρακλάδι της Αλ-Κάιντα που δρα εκεί και να ετοίμαζε βομβιστική επίθεση στις Κάννες. Ο 23χρονος συνελήφθη ύστερα από την κατάσχεση 900 γραμμαρίων εκρηκτικών που ανακάλυψαν οι γαλλικές αρχές σε ένα κτίριο κοντά στις Κάννες στα μέσα του Φεβρουαρίου, δήλωσαν στο AFP πηγές της υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η εκρηκτική ύλη ήταν η ίδια με αυτή που είχε χρησιμοποιήσει ο Βρετανός Ρίτσαρντ Ρέιντ, γνωστός και ως ο «βομβιστής με το παπούτσι», όταν αυτός προσπάθησε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που είχε κρύψει στο υπόδημά του, κατά τη διάρκεια πτήσης από το Παρίσι με προορισμό το Μαϊάμι το 2001. Οι γαλλικές Αρχές εκτιμούν, πως ο ύποπτος ταξίδεψε στη Συρία τον Σεπτέμβριο του 2012, μαζί με δύο ακόμα άνδρες. Υπάρχουν υπόνοιες, ότι οι τρεις άνδρες, οι οποίοι συνδέονται με έναν φανατικό ισλαμιστικό πυρήνα που θεωρείται υπεύθυνος για την επίθεση με χειροβομβίδα σε μια εβραϊκή υπεραγορά κοντά στο Παρίσι το 2012, είναι πλέον μέλη της οργάνωσης Αλ-Νουσρα που έχει διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα και δρα στη Συρία.

Τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στο κτίριο όπου συνελήφθη ο Ιμπαρχίμ Β. ήταν τοποθετημένα σε 3 δοχεία, ένα εκ των οποίων ήταν τυλιγμένο με καρφιά και βίδες, αναφέρει το AFP. Η γαλλική κυβέρνηση έχει, εδώ και μήνες, εξαγγείλει προειδοποιήσεις για την απειλή που αποτελούν οι ριζοσπάστες νεαροί που επιστρέφουν από τη Συρία. Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλλς έκανε εκτιμήσεις ότι περίπου 250 Γάλλοι υπήκοοι ή μόνιμοι κάτοικοι μάχονται στη Συρία, ενώ 100 βρίσκονται στη διαδικασία επιστροφής στη Γαλλία και ακόμα 75 έχουν ήδη επιστρέψει.

Η διαμονή του τζιχαντιστή στην Ορεστιάδα και η ανάκρισή του από την ελληνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Για την σύλληψη του νεαρού Γάλλου και την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. που αφορά στην παροχή βοήθειας και πληροφοριών για τον εντοπισμό του, αναφέρεται εκτενώς σύσσωμος ο γαλλικός Τύπος. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας:

«Ο 23χρονος υπήκοος Γαλλίας εντοπίστηκε στις 3/1/2014 στην Ορεστιάδα και εξετάσθηκε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία), για ενδεχόμενη τρομοκρατική δραστηριότητα.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία για εμπλοκή του 23χρονου σε εγκληματική δραστηριότητα στη χώρα μας, ούτε υπήρχε σε βάρος του διεθνές ένταλμα αναζητήσεων οπότε και αφέθηκε ελεύθερος.

Όποιες άλλες πληροφορίες προέκυψαν και όποια στοιχεία κρίθηκαν αξιοποιήσιμα για περαιτέρω έρευνα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, παρασχέθηκαν άμεσα, στις 3/1/2014, όπως επίσης στις 23/1/2014 και στις 28/1/2014, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας στις γαλλικές διωκτικές Αρχές, προκειμένου να αξιολογηθούν και διερευνηθούν. Οι πληροφορίες αυτές και η εν γένει συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας συνέβαλλαν καίρια στον εντοπισμό και στην αποκάλυψη της δράσης του 23χρονου από την Αστυνομία της Γαλλίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 23χρονος εντοπίστηκε σε μία πανσιόν στην Ορεστιάδα, όπου στήθηκε οργανωμένη επιχείρηση από την Αντιτρομοκρατική για την προσαγωγή του. Ο νεαρός Γάλλος ανακρίθηκε εκτεταμένα από τις Ελληνικές Αρχές, ωστόσο δεν φάνηκε να προέκυψε τυχόν σχέση του με την εγχώρια τρομοκρατία, τυχόν πυρήνες φανατικών ισλαμιστών στη χώρα μας ή ακόμα και το κοινό ποινικό έγκλημα και έτσι εκτιμάται, ότι χρησιμοποίησε την χώρα μας σαν ενδιάμεσο σταθμό.

Αποφασίστηκε λοιπόν να αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στη Γαλλία, ωστόσο ενημερώθηκαν άμεσα οι γαλλικές Αρχές για την επικείμενη επιστροφή του. Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατοχή του νεαρού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν για περαιτέρω εξέταση ένας φορητός υπολογιστής και ένα usb-stick, τα οποία «έσπασαν» τα ελληνικά εγκληματολογικά εργαστήρια και ανακαλύφθηκαν σχεδιαγράμματα για κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και μία σειρά άλλων στοιχείων, για τα οποία επίσης ενημερώθηκε άμεση η Γαλλική Αστυνομία και έτσι το «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται.

 

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…