Ενδεχόμενη περικοπή των επικουρικών για την ηπιότερη μείωση των κύριων συντάξεων

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περικοπής των επικουρικών συντάξεων, με σκοπό να είναι ηπιότερη η μείωση στις κύριες συντάξεις σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.

570fa62e1dc5240e4f8b4571

Το σενάριο περί παρεμβάσεων στις επικουρικές συντάξεις επιβεβαίωσε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι, ίσως και αύριο, μπορεί να επέλθει συμφωνία και να κλείσει η β’ αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, «παραμένει υπό συζήτηση η δοσολογία των περικοπών στις συντάξεις. Το ΔΝΤ θέλει εφάπαξ το 2019, εμείς σε δύο δόσεις» είπε, ενώ παράλληλα διαψεύδεται πως το Ταμείο ζητά τα μέτρα από το 2018.

Τα εργασιακά παραμένουν ανοικτά έως ότου προκύψει συνολική συμφωνία, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποτελούν και τον κυριότερο μοχλό πίεσης των δανειστών προς την κυβέρνηση, όταν η τελευταία ξεφύγει από το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που προτείνουν οι θεσμοί. Ως εκ τούτου, δεν έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων η διεύρυνση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η επαναφορά του lock-out, ενώ δεν συμφωνούν όλες οι πλευρές των πιστωτών στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.