Newsroom

Newsroom

Ένας στους 25 ενήλικες της γης είναι ψυχοπαθής! – Η τόλμη το «κρυμμένο μυστικό»;

Αν και δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ψυχοπαθούς, στο επίκεντρο της συζήτησης φέρεται να τίθεται το χαρακτηριστικό της τόλμης.

christian lue wD9sFqvM 9c unsplash

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, το 4.5% του ενήλικου πληθυσμού της γης (ένας στους 25) έχουν χαρακτηριστικά που ανήκουν στη λίστα με αυτά της διάγνωσης για ψυχοπάθεια. Αν και δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ψυχοπαθούς, στο επίκεντρο της συζήτησης φέρεται να τίθεται το χαρακτηριστικό της τόλμης.

Oι επιστήμονες που ασχολούνται με την εγκληματολογία και τα θέματα ψυχικής υγείας δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στα στοιχεία που προσδιορίζουν -με ακρίβεια- έναν ψυχοπαθή εγκληματία.

Τι αποκάλυψε η μαγνητική τομογραφία (MRI)

Μια πρόσφατη ωστόσο σχετική έρευνα νευροεπιστημόνων έφερε στο φως νέα δεδομένα.

Ειδικότερα, μαγνητική τομογραφία (MRI) αποκάλυψε ότι το ραβδωτό σώμα -περιοχή του πρόσθιου εγκεφάλου που αποτελεί τον προγραμματισμό μας για αγάπη και δεν ενεργοποιείται όταν είμαστε ανασφαλείς–, ήταν 10% μεγαλύτερο σε ψυχοπαθείς, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου ατόμων με χαμηλά ή καθόλου ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά.

Εξυπακούεται πως το φαινόμενο θα συνεχίσει να μελετάται, έως ότου οι επιστήμονες να μπορέσουν να μιλήσουν για δεδομένα.

Ποια είναι ωστόσο τα ακριβή στοιχεία που αποκαλύπτουν έναν ψυχοπαθή; Πρόκειται για διαταραχή ή ασθένεια;

Στο προσκήνιο πια, τίθεται…η τόλμη

Σύμφωνα με δηλώσεις σε δημοσίευμα του Conversation, από τον καθηγητή ψυχολογίας του Texas A&M University, John Edens, «παρά τα χρόνια θεωρητικοποίησης και έρευνας, ο τομέας της ψυχικής υγείας συνεχίζει να συζητά έντονα ποια είναι τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της διάγνωσης του ψυχοπαθούς».

O ερευνητής προσωπικότητας και ιατροδικαστής, με προϋπηρεσία 25 χρόνων σε μελέτη ψυχοπαθών -εντός και εκτός φυλακών-, διευκρινίζει στη συνέχεια, «Μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ψυχιατρικό διαγνωστικό σύστημα στις ΗΠΑ, (το εγχειρίδιο Διαγνωστικής και Στατιστικής των Ψυχικών Διαταραχών των ΗΠΑ που είναι ευρύτερα γνωστό ως DSM-5 ), δεν περιλαμβάνει την ψυχοπάθεια, ως επίσημη διαταραχή.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι ψυχοπαθείς είναι αμετανόητοι άνθρωποι που δεν έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους. Αλλά τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης επικεντρώθηκε στη συνάφεια ενός συγκεκριμένου χαρακτηριστικού της προσωπικότητας: της τόλμης.

Ανήκω στο ‘στρατόπεδο’ που πιστεύει πως η τόλμη είναι κρίσιμη για τον διαχωρισμό των ψυχοπαθών από τους πιο κοινούς παραβάτες του νόμου. Είναι το χαρακτηριστικό που δημιουργεί την ψευδαίσθηση της κανονικότητας, δίνοντας στους θηρευτές τη μάσκα που τους επιτρέπει να ενσωματωθούν στην υπόλοιπη κοινωνία. Το να μην έχεις τόλμη, από την άλλη πλευρά, σημαίνει να είσαι αυτό που θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει shy-copath (ντροπαλός ψυχοπαθής)», καταλήγει ο καθηγητής.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…