Ενας Σενεγαλέζος ράφτης στην Αθήνα

Από τη Σενεγάλη, τη Μαυριτανία και τη Λιβύη στην Ελλάδα: αυτή είναι η ιστορία του ράφτη Μαμαντού. 

μαμαντου2

Φωτογραφίες: Στέλιος Μισίνας/Eurokinissi

Ραπτομηχανές, υφάσματα και νήματα σε όλα τα χρώματα είναι οι πρώτες εικόνες που βλέπεις μπαίνοντας στον χώρο του Μαμαντού. «Να σου φτιάξω έναν ελληνικό καφέ;» με ρωτάει μόλις κάθομαι στον μοβ καναπέ που δεσπόζει στο κεντρικό δωμάτιο του ατελιέ του. Ο ράφτης από τη Σενεγάλη ο οποίος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ζει στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει την τελευταία εξαετία το δικό του brand με ρούχα που συνδυάζουν τις ευρωπαϊκές γραμμές με τα τολμηρά τυπώματα της Αφρικής. 

«Αρχισα να ράβω στη Σενεγάλη. Μου έμαθε ο θείος μου, ο οποίος ήταν επίσης ράφτης» λέει κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας. «Εκεί ο κόσμος συνηθίζει να φοράει χειροποίητα ρούχα. Πηγαίνουν στην αγορά, επιλέγουν υφάσματα και μετά περνάνε από το ατελιέ και τα ρούχα ράβονται πάνω τους». 

Εφυγε από τη χώρα του όταν ήταν 22 χρόνων. Πήγε στη Μαυριτανία, την πατρίδα του πατέρα του, όπου συνεργάστηκε με μικρές βιοτεχνίες. Οκτώ μήνες μετά υπέγραψε συμβόλαιο με βιοτεχνία της Λιβύης. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές στο στιλ της Σενεγάλης από εκείνο της αραβικής χώρας; «Στη Λιβύη τα ρούχα είναι μονόχρωμα και σκούρα, συνήθως φοράνε κελεμπίες και γιλέκα. Στη Σενεγάλη βρίσκεις κυρίως εμπριμέ και εντυπωσιακά σε όγκο ρούχα. Εκεί κυριαρχεί το γκραν μπουμπού, το παραδοσιακό μακρύ και αεράτο ένδυμα που φορούν γυναίκες και άντρες». 

Ο Μαμαντού εξηγεί ότι η Σενεγάλη, το Μαλί και η Μαυριτανία έχουν κοινό στιλ ρούχων, ενώ σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ακτή Ελεφαντοστού, το στιλ αποτελεί συνδυασμό του παραδοσιακού με το μοντέρνο. 

Από την Αφρική στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο Μαμαντού ήρθε το 2004, όταν έληξε το συμβόλαιό του στη Λιβύη. «Μπορούσα τότε να πάω στη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία για να δω από κοντά πώς κατασκευάζονται τα ευρωπαϊκά ρούχα. Προτίμησα να έρθω στην Ελλάδα, ήθελα να δω από κοντά αυτήν τη χώρα που την ιστορία της μαθαίναμε στο σχολείο». Τα ελληνικά τα έμαθε κυρίως στο Στέκι Μεταναστών και στις Γέφυρες στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. «Ηθελα να μάθω τη γλώσσα για να μπορώ να επικοινωνήσω και να εργαστώ, αν και είχα δουλειά προτού μάθω τα ελληνικά. Δούλεψα και σε οικοδομή τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα». 

Στην κατανόηση της γλώσσας τον βοήθησαν πολύ τα μαθήματα και το Meet Market όπου έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο. «Ακόμη μου είναι δύσκολο κάποιες φορές να πω το “φ” και το “θ”. Μου φαίνεται αστείο όταν προσπαθώ να τοποθετήσω σωστά τη γλώσσα μου για να πω τη λέξη “Αθήνα”» λέει χαμογελώντας. 

Αυτό που θέλουν οι Ελληνίδες

Μιλάμε για το καθημερινό ντύσιμο της Ελληνίδας. «Προτιμούν κυρίως το παντελόνι και την μπλούζα, κάποιες φορές και το σακάκι. Τους αρέσουν τα χρώματα, αλλά προτιμούν τους πιο ήπιους συνδυασμούς. Και τέτοια φτιάχνω με ελληνικά υφάσματα, ωστόσο πάντα τους προτείνω κάτι εμπριμέ. Κάποιες που ήδη έχουν επισκεφτεί την Αφρική έρχονται και ζητούν να τους φτιάξω κάτι αντίστοιχο με αυτά που βλέπουν στα ταξίδια τους». Οταν κατεβάζει από το ράφι τα βαμβακερά κερωμένα υφάσματα με τα εντυπωσιακά σχέδια που φέρνει από τη Σενεγάλη πλημμυρίζει το δωμάτιο χρώματα. Θυμάται τις αγορές της χώρας του: «Μπαίνεις στα μαγαζιά του Ντακάρ και βλέπεις τα τόπια να ξεχύνονται από τα ράφια». 

«Είναι όμορφη η Σενεγάλη, έχει πλούσια φύση, ωραίες αμμουδερές παραλίες, χωριά γεμάτα ζωή». Οταν ταξιδεύει εκεί για να φέρει τα υφάσματα, οι δικοί του τον περιμένουν μαζί με τους φίλους γύρω από μεγάλα τραπέζια, τρώγοντας παραδοσιακά σενεγαλέζικα πιάτα που συνοδεύουν με χυμούς από μπαομπάμπ και βύσσινο ή σουμ σουμ, «μια τοπική μπίρα που θυμίζει λικέρ». Επειτα από τόσα χρόνια στην Ελλάδα έχει πολλούς φίλους που επισκέπτονται το ατελιέ του ή τους συναντά τα βράδια που βγαίνει στο κέντρο της πόλης. «Ερχονται φίλες που μου λένε πόσο πολύ τους αρέσει η δουλειά μου. Αυτό μου δίνει πολύ κουράγιο να συνεχίσω».

INF0

Το ατελιέ του Μαμαντού βρίσκεται στην οδό Ασκληπιού 177, ενώ μπορείτε να δείτε τις δημιουργίες του στη σελίδα Mamadoo στο Facebook

Ο Μαμαντού θα πάρει μέρος στο Meet Market που θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. 

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…