Ένας παλιός μαθηματικός θυμάται το… μέλλον 

Όλοι στην δεξιά - ακροδεξιά πολυκατοικία μια.... ζεστή αγκαλιά είναι

ek tsarouxas

“Ο λύκος κι αν εγέρασε…” λέει η παροιμία. Η ιστορία μας πάει πολλά χρόνια πίσω. Ιδιώνυμο, φυλακές, εξορίες, εκτελεστικά αποσπάσματα, δολοφονίες αγωνιστών για την ελευθερία, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την κοινωνική προκοπή (Πλουμπίδης, Μπελογιάννης, Τσαρουχάς, Λαμπράκης, Μουστακλής, Τεμπονέρας και άλλοι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πεσόντες). Θύματα της κατασκευής ενός εσωτερικού “εχθρού” από εκείνους που διαχρονικά κατασπάρασσαν τις σάρκες της χώρας και των ανθρώπων της. Άλλοτε με θεωρίες περί “κομμουνιστικού κινδύνου”, “πρακτόρων της Μόσχας”, “συμμοριτών”, άλλοτε πάλι διότι κινδύνευε η έννομη τάξη από την “οχλοκρατία” οπότε ήταν αναγκαία η κρατική βία, ενίοτε δε και μια ….. δικτατορία. Η κρατική βία, η μόνη “επιτρεπτή” κατά τον κ. Βορίδη. Ο βιασμός, άμεσος και έμμεσος, μιας κοινωνίας που οδηγείται στη φτωχοποίηση και τον εξανδραποδισμό. Μιας κοινωνίας δέσμιας της παραπληροφόρησης, του φόβου, της ατομικότητας, της υποταγής. Μιας κοινωνίας που φρόντισαν δεκαετίες τώρα οι “νόμιμοι ιδιοκτήτες” της χώρας, οι ένοικοι της δεξιάς πολυκατοικίας και τα κρατικοδίαιτα αφεντικά τους να την κρατούν καθηλωμένη με γυαλιστερά καθρεφτάκια.

Πολλοί λένε ότι εικόνα αυτής της κοινωνίας είναι οι εκπρόσωποί της. Τα ακροδεξιά φυντάνια, οι λογής-λογής τυχοδιώκτες τηλεπωλητές νανογιλέκων και “επιστολών του Ιησού”, οι αργυρώνητοι γραφιάδες, οι άριστοι αγύρτες και κλέφτες στην εξουσία. Μιλούν για μια κοινωνία που ρέπει στη μισαλλοδοξία, στο ρατσισμό, στον εθνικιστικό παροξυσμό, στην τυμβωρυχία, που καλλιεργούνται άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε συγκαλυμμένα από τους “νοικοκυραίους” της δεξιάς. 

Από αυτούς που έχουν κάνει την υποκρισία επιστήμη, που θυμούνται και “κλαίνε” για τους νεκρούς στο Μάτι και στη Μαρφίν αλλά ξεχνούν τις δεκάδες των νεκρών της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ηλεία, στο Πολυτεχνείου, ξεχνούν τον Γρηγορόπουλο, τον Τεμπονέρα, τον Κουμή και τη Βασιλακοπούλου, τον Παύλο Φύσα.

Από αυτούς που θέλουν να ξεχάσουμε ποιος έριξε τη χώρα στα βράχια στην τελευταία οικονομική κρίση και ποιος μοιράζει κρατικό χρήμα από τον ιδρώτα των φορολογουμένων σε κολλητούς και κουμπάρους της δεξιάς πολυκατοικίας με αφορμή την πανδημία……και πού είσαι ακόμα!!!!

Κάποιοι απαισιόδοξοι λένε ότι η εθνική νόσος είναι το αλτσχάιμερ. Ότι ξεχάστηκαν οι ανθρώπινες αξίες, δεν υπάρχουν πια νοηματοδοτήσεις, κυριαρχεί το χρήμα, η ατομική βόλεψη, και εν τέλει η βαρβαρότητα του καπιταλισμού των αεριτζήδων και κερδοσκόπων γραφειοκρατών. Ότι δεν υπάρχουν πια πολίτες ικανοί να σηκώσουν ανάστημα σε μια κοινωνία σε αποσάθρωση και αποσύνθεση. Σε μια φοβική κοινωνία ……

Κι όμως αυτός ο λαός, σε δυσκολότερες συνθήκες, στάθηκε όρθιος. Στην Κατοχή, στην Αντίσταση, στους δημοκρατικούς αγώνες του 1-1-4, στις κινητοποιήσεις για ειρήνη και αφοπλισμό, στο Πολυτεχνείο για ψωμί, παιδεία και ελευθερία!!! Αυτά θέλει να σβήσει η δεξιά από τη συλλογική μνήμη. Αυτό εκφράζει ο σημερινός πρωθυπουργός όταν λέει “τι το ενδιαφέρει ένα παιδί 17 χρονών τι έγινε το 1963;” αναφερόμενος στη δολοφονία Λαμπράκη από τους ιδεολογικούς πρόγονους των σημερινών ακροδεξιών που βρίσκουν θαλπωρή στη ζεστή αγκαλιά της κυβέρνησής του. Κανένα πρόβλημα με τα δικά τους παιδιά, τους γιάπηδες, τους γόνους των “άριστων” οικογενειών, τους νέους που λατρεύουν Μύκονο.

Τους άλλους, τους πολλούς φοβούνται, “τους νέους με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες”, αυτούς που ψάχνουν το βηματισμό τους σε καθαρούς “ουρανούς”, που καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους τον τροχό της ιστορίας στις πλατείες, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στους τόπους δουλειάς, στους κοινωνικούς αγώνες. Αυτούς που δε συμμετέχουν στις χαζοχαρούμενες φιέστες του Μητσοτακαίϊκου, αυτούς που κυνηγάνε οι πραιτοριανοί του συστήματος. Αυτούς των οποίων η διαρκής κίνηση δεν επιτρέπει στασιμότητα και άρα την …. “ανακαίνισή” τους κατά τα γούστα των κυβερνώντων. Αυτούς που αναζητούν τη θρυαλλίδα της μεγάλης αφύπνισης ….. περιμένοντας ποιος θα δώσει πρώτος το έναυσμα……. πριν είναι αργά για όλους.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…