Ένας Μητσοτάκης σε πλήρη αποδρομή: Θλιβερή παράσταση μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοσέλιδα Αυγής και Δημοκρατίας

Η ανύπαρκτη ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα εξαϋλώνει και το τελευταίο ψήγμα αξιοπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη

Screenshot 2022 07 05 143225

Ο αρχιτέκτονας της Λίστας Πέτσα, ο πρωθυπουργός της χειρότερης ευρωπαϊκής χώρας στην ελευθερία του Τύπου, ο πολιτικός προϊστάμενος όσων δεν εξιχνιάζουν τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου, ο διώκτης της ερευνητικής δημοσιογραφίας και ο υβριστής δημοσιογράφων από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε σήμερα πρωταγωνιστής μιας κακοπαιγμένης παράστασης, αυτή τη φορά με διεθνές ακροατήριο μέσα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να σηκώσει επικριτικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι ένας αυταρχικός ηγέτης που έχει αλλεργία στη δημοσιογραφική κριτική και έρευνα.

Αμέσως μετά την ιδιαίτερα αιχμηρή ομιλία του αντιπροέδρου του φιλελεύθερου Renew Europe Μαλίκ Αζμανί, ο οποίος τον επέκρινε για την κατρακύλα της Ελλάδας στην κατάταξη των χωρών για την ελευθερία του Τύπου και το καθεστώς λογοκρισίας και διώξεων που έχει επιβάλλει, ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και έπαιξε τον προβαρισμένο του ρόλο.

«Μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της πολυφωνίας των μέσων και της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Ανάβουν ήδη τα προειδοποιητικά φώτα. Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 σε ό,τι αφορά τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μαλίκ Αζμανί.

«Δεν πρέπει να δούμε άλλον έναν Ευρωπαίο ηγέτη, ο οποίος θα καταπατά την ελευθεροτυπία» συνέχισε το σφυροκόπημα ο αντιπρόεδρος του Renew Europe. «Δεν πρέπει να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων ηγετών της πολιτικής σας οικογένειας. Να το σταματήσετε τώρα», είπε ο Αζμανί συγκεκριμένα, προκαλώντας την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με το γνωστό του αλαζονικό ύφος, ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και απέδειξε με υλικό τρόπο ότι ήταν απολύτως σίγουρος ότι αυτό το θέμα θα ετίθετο από κάποιον, αφού είχε έτοιμες και τυπωμένες τις… «αποδείξεις» περί ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα:

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω οτι η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να γράφει και να δημοσιεύει, ό,τι θέλει για όποιον θέλει χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση. Απλά δείτε τα πρωτοσέλιδα που έχω τυπώσει, από δυο ενδεικτικές σημερινές εφημερίδες (σ.σ.: δείχνει τα σημερινά πρωτοσέλιδα της Δημοκρατίας και της Αυγής), που με κατηγορούν ως ψεύτη και συκοφάντη. Αυτές είναι καθημερινές εφημερίδες, από τουλάχιστον τέσσερις καθημερινές εφημερίδες που υπάρχουν», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Η ίδια ελευθερία ισχύει και για την τηλεόραση και για το ραδιόφωνο και φυσικά για το διαδίκτυο όπου ο καθένας γράφει ό,τι θέλει. Θα σας πρότεινα να βλέπετε με μεγάλη προσοχή μερικές από αυτές τις κατατάξεις που δημοσιεύουν κάποιες ΜΚΟ. Μπορεί κανείς να πιστεύει εδώ μέσα ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχει περισσότερη ελευθεροτυπία από την Ελλάδα; Γιατί αυτό ακριβώς αναφέρεται στις κατατάξεις που επικαλείστε».

Βεβαίως, όπως πάντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να βολεύεται στις εύκολες απαντήσεις. Είναι πολύ εύκολο να επικαλεστείς ότι υπάρχει ελευθερία του Τύπου τη στιγμή που δείχνεις ένα πρωτοσέλιδο που σε λέει «ψεύτη». Εύκολο μεν, αναποτελεσματικό δε, αφού δεν πείθει ούτε τα άδεια δεκάδες καθίσματα που υπήρχαν κατά την ομιλία του στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου.

Γιατί, η ελευθερία του Τύπου δεν μετριέται με το πόσοι σε βρίζουν

Η ελευθερία του Τύπου καταβαραθρώθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή:

– Διάλεγαν σε ποια ΜΜΕ θα δώσουν κρατική διαφήμιση, αποκλείοντας το Documento και το koutipandoras.gr και υποχρηματοδοτώντας σκανδαλωδώς, άλλα επικριτικά ΜΜΕ.

– Έκοβαν με «εντολή» ιδιωτικές διαφημίσεις προς τα ΜΜΕ που αποκάλυπταν τα σκάνδαλα της πρωθυπουργικής οικογένειας

– Αδιαφορούν για την εξιχνίαση της δολοφονίας ενός δημοσιογράφου

– Επιχείρησαν να διώξουν ερευνητικούς δημοσιογράφους όπως ο Κώστας Βαξεβάνης και η Γιάννα Παπαδάκου επειδή απλώς έκαναν τη δουλειά τους.

– Εξύβριζαν δημοσιογράφους από τη βουλή ως «υπόκοσμο» και «συμμορία»

– Έκανε (ο ίδιος ο πρωθυπουργός) bullying σε ξένη δημοσιογράφο μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου επειδή… τόλμησε να τον ρωτήσει κάτι που δεν του άρεσε.

– Έδιναν… ραβασάκια στους συντάκτες της ΕΡΤ ποιες εικόνες του να μην παίζουν στη δημόσια τηλεόραση.

και τόσα, τόσα, τόσα άλλα….

Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει και η Αυγή στην απάντησή της στο πρωτοφανές περιστατικό, «ακριβώς το ίδιο «επιχείρημα» χρησιμοποιούσε επί σειρά ετών ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, όταν τον κατηγορούσαν πως φιμώνει τον Τύπο. Σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο που είχε γυρίσει μάλιστα ο υπερ-συντηρητικός πολιτικός της Ουγγαρίας, επισκεπτόταν ένα περίπτερο και μετρούσε πόσα πρωτοσέλιδα καταφέρονταν εναντίον του».

Και ένα σύντομο σχόλιο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το ότι βρίσκεται εμφανώς σε αποδρομή, εγκαταλειμμένος από όσους θα έπρεπε να τον στηρίζουν, παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή πρωθυπουργός της χώρας. Οφείλει να συμπεριφέρεται ως τέτοιος μέχρι τη στιγμή που θα αποσυρθεί για όποιο πόστο πιθανόν του έχουν τάξει… Αυτή η θλιβερή εικόνα που είδαμε στο Ευρωκοινοβούλιο δεν τιμά κανέναν: ούτε τον ίδιο, ούτε -πολύ περισσότερο- τη χώρα. 

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…