Ένας Μεγάλος Αδερφός στα νέα κέντρα κράτησης/φυλακές

 Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, εγκαινίασε την τέταρτη κλειστή δομή προσφύγων, αυτή τη φορά στη Μαλακάσα.

kamera parakoloythisis

Είχε προηγηθεί στα τέλη Νοεμβρίου αυτή σε Λέρο και Κω, ενώ η αρχή είχε γίνει στη Σάμο στις 17 Σεπτεμβρίου. Σε αυτά τα κέντρα, πέρα από τα εξονυχιστικά μέτρα ασφαλείας, καθώς είναι εξοπλισμένα με διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, τουρνικέ με καρταναγνώστες και χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, έχει εγκατασταθεί και Κλειστό Σύστημα Παρακολούθησης (CCTV)

 

 

  • 244008654 415800549962818 6671235102261553445 n 300x452 1
    Σάμος
  • λερος 300x200 1
    Λέρος
  • 267087309 462671795275693 6041093356582354053 n 1 300x450 1
    Μαλακάσα

Το σύστημα επιτήρησης ονομάζεται «Κένταυρος» και αποτελεί μέρος της ελληνικής «Εθνικής Στρατηγικής για τη Μετανάστευση 2020-21». Οι κάμερες μεταδίδουν ζωντανά στο κέντρο διοίκησης των camp, αλλά και σε μια αίθουσα παρακολούθησης στο Υπουργείο Μετανάστευσης και συγκεκριμένα στο κτίριο Κεράνη. Ο Υπουργός μάλιστα έσπευσε στις 20 Σεπτεμβρίου να παρουσιάσει στους 26 πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ, το αποτέλεσμα της εγκατάστασης τους στη Σάμο.

Στη φωτογραφία βλέπουμε 26 πρέσβεις και έναν Υπουργό να παρακολουθούν μέσα από ένα κλειστό κύκλωμα τη ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται στο κλειστό κέντρο κράτησης στη Σάμο. Πώς κοιμούνται, πώς τρώνε, ακόμη και το πώς παίζουν τα παιδιά στην παιδική χαρά.

fb post 1

Από το κέντρο διοίκησης μπορείς να δεις κατευθείαν στα κρεβάτια των ανθρώπων. Ορισμένες από τις κάμερες είναι εξοπλισμένες με τεχνητή νοημοσύνη που αναλύει τις κινήσεις και χτυπάει συναγερμό όταν, για παράδειγμα, άνθρωποι συγκεντρώνονται σε μια ομάδα. Γίνεται επίσης σάρωση προσώπων, ενώ υπάρχουν κάμερες θερμικής απεικόνισης, αναφέρει η έρευνα του dasneuemoria.eu.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Αλεξάνδρα Γκίζε που επισκέφτηκε τα κέντρα αναφέρει σε δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau ότι: «οι απάνθρωπες συνθήκες στους καταυλισμούς για τους πρόσφυγες μας συγκλόνισαν όλους, όπως και οι μέθοδοι με τις οποίες παρακολουθείται ο κόσμος. Όλο το εικοσιτετράωρο με κάμερες, drones, σαρωτές ακτίνων Χ, μηχανισμούς εισόδου-εξόδου, μεγάφωνα».

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί την κατασκευή στρατοπέδων προσφύγων με πάνω από 270 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση για τα συστήματα ασφαλείας γίνεται από το «Recovery and Resilience Facility», ένα ταμείο με στόχο την «αναζωογόνηση των οικονομιών των κρατών μελών της ΕΕ με βιώσιμο και ψηφιακό τρόπο μετά την πανδημία του κορωνοϊού». Σύμφωνα με έρευνα των Katy Fallon, Elisa Perrigueur, Franziska Grillmeier και Vera Deleja-Hotko, το κόστος των περίπου 37 εκατομμυρίων ευρώ για τα συστήματα επιτήρησης, αποτελεί μέρος της αίτησης που είχε υποβάλει η Ελλάδα στο εν λόγω ταμείο. Η αίτηση έχει ήδη εγκριθεί και έχει καταβληθεί μια πρώτη δόση.

Η Petra Molnar, δικηγόρος από τον οργανισμό Migration and Technology Monitor και το Refugee Law Lab σχολιάζει στην Corina Petridi από τους Reporters United ότι: 

«Έχουμε ακούσει για ορισμένες από τις δραστηριότητες είτε που προτείνονται είτε ήδη συμβαίνουν όπως πτήσεις με drones πάνω από τη Λέσβο και μερικά από τα στρατόπεδα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω δραστηριότητες ντετέκτιβ να αναφέρονται ως βασικά επιτεύγματα ως μέρος ενός έργου». [μετάφραση του άρθρου από Βαβυλωνία και τον Μηνά Μπλάνα]

Η Petridi αναφέρει ότι η ομάδα της Molnar επιβεβαιώνει τη χρήση drones στη θάλασσα, αλλά δεν έχουν εντοπίσει ακόμη πτήσεις πάνω από το νησί της Λέσβου. Ωστόσο, η Molnar αναφέρει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι άνθρωποι ένιωσαν ότι παρακολουθούνται από drone στο νέο κέντρο της Μόριας, Moria 2.0.

Πηγή:omniatv

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

sofiko pirosbestis

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

Τραυματίστηκε ο υποδιοικητής της ΠΥ Κορίνθου, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης από εναέριο μέσο