Newsroom

Newsroom

Ενας λεκές στο προεδρείο της Βουλής

182 Ελληνες βουλευτές εξέλεξαν αντιπρόεδρο της Βουλής έναν ακραίο αντισημίτη, ομοφοβικό και συνωμοσιολόγο συνάδελφό τους.

59649bb91dc5242d748b471e

Γράφει ο Κωστής Παπαϊωάννου*

Αποτελεί πραγματική ντροπή η εκλογή αυτή. Πρόπερσι η υπουργοποίηση του ίδιου προσώπου ανακλήθηκε, επειδή εξομοίωνε την Ευρωπαϊκή Ενωση με το Αουσβιτς. Δεν άλλαξε σε δυο χρόνια.

Εξακολουθεί να αποτελεί καταφανή απόκλιση από θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του θεσμικού πλέγματος που συγκροτεί τον κοινό μας νοητικό, αισθητικό και αξιακό τόπο. Εξακολουθεί να αποτελεί μια μηχανή ρητορικής μίσους.

Ενα πρόσωπο που φαντασιώνεται πως πολεμάει τον διεθνή σιωνισμό και μάχεται το «αναγκαστικό αλλοδαπό πουστροδίκαιο».

Ανακυκλώνει ηλίθιες αλλά επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας για τους χιλιάδες Εβραίους που τάχα ενημερώθηκαν εγκαίρως και δεν πήγαν στη δουλειά τους στους Δίδυμους Πύργους.

Εγκαλεί τη Χρυσή Αυγή γιατί δεν διέλυσε βιαίως το Athens Pride. Καλλιεργεί συστηματικά τον αγοραίο αντικοινοβουλευτισμό, τροφοδοτεί τα πιο χυδαία ένστικτα, ξεπλένει τον ναζισμό.

Τζογάρει στον εθνολαϊκισμό (και δυστυχώς κερδίζει). Εν κατακλείδι, ένα πρόσωπο που εξέμεσε με ευκολία τόσες χυδαιότητες και μετά τις κατάπιε με την ίδια ευκολία όταν αυτές φάνηκε πως θα του στερούσαν ένα αξίωμα.

Πώς δικαιολογήθηκε; Τη μια φορά είπε πως τον παρεξηγήσαμε, την άλλη πως κάποιοι άλλοι χειρίζονταν τους λογαριασμούς του στο τουίτερ.

Στο τέλος ζήτησε μια συγγνώμη και κάθισε στη θέση του αντιπροέδρου. Αυτός όμως δεν φταίει. Τόσος είναι, τόσος ήταν.

Η εκλογή του επαναφέρει το γνωστό ζήτημα: άλλο η τακτική συμπόρευση με τους ΑΝ.ΕΛΛ., άλλο η συσσωμάτωση μαζί τους.

Η εκλογή αυτή όπως και η συστηματική ανοχή στα διαρκή φάλτσα του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛΛ. αποτελούν δείγματα μιας εκλεκτικής συγγένειας που υπερβαίνει τις κινήσεις τακτικής.

Και πάντως, ας σκεφτούν όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν αυτό το πρόσωπο τι θα έκαναν πριν από τρία χρόνια με την εκλογή ενός αντίστοιχου Νεοδημοκράτη, ρατσιστή και αντισημίτη στη θέση αντιπροέδρου.

Ας σκεφτούν πόσο αντίθετη είναι η εκλογή αυτή με όλα τα πυρηνικά, ταυτοτικά χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛΛ. έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί άλλοθι για την αντίθεση αυτή. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

Ας αναλογιστούν όμως και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων την ευθύνη τους.

Ο νέος αντιπρόεδρος δεν εκλέχτηκε μόνο με κυβερνητικές ψήφους, έτυχε διακομματικής στήριξης.

Εκείνοι που δεν αντέχουν ούτε μια μέρα την κυβέρνηση και ζητούν εκλογές ψήφισαν τον συγκεκριμένο αντιπρόεδρο και έχασαν την ευκαιρία να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Κι εδώ το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

Γνωρίζω τον αντίλογο: η εκλογή αντιπροέδρων είναι μια διαδικασία που συνήθως γίνεται συναινετικά.

Αποτελεί ένδειξη σεβασμού στον κορυφαίο θεσμό της δημοκρατίας η υπέρβαση των κομματικών γραμμών και η συναινετική στήριξη των προσώπων που υποδεικνύονται από τα κόμματά τους.

Ας μου επιτραπεί να πω ότι υπάρχει ένα όριο σε αυτή την επαινετή πρακτική: δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται με τρόπο που βλάπτει το κοινοβούλιο και εντέλει την ίδια τη δημοκρατία.

Δεν μπορεί να μας εκθέτει διεθνώς σε βάσιμες μομφές για ανοχή στον αντισημιτισμό και στη ρητορική του μίσους.

Κάποιοι επικαλούνται το επιχείρημα πως στη δημοκρατία υπάρχει περιθώριο για ανοχή στη γραφικότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για ανοχή στη γραφικότητα, πρόκειται για επιβράβευση της αντικοινοβουλευτικής χυδαιότητας.

Θα προεδρεύει στις συνεδριάσεις της Βουλής ένας μεταμφιεσμένος χρυσαυγίτης.

*Εκπαιδευτικός, τ. γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

πηγή:efsyn.gr  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…