Ένας ήρωας comics γίνεται ο επόμενος υπερήρωας της σχολικής τάξης

Μπορεί να σας φαίνεται πως τα comics είναι φορτωμένα υπερήρωες, παράξενα πλάσματα και κάπως ανόητα αστεία, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε πως πλέον χρησιμοποιούνται -και με σημαντικά αποτελέσματα!- σε πολλές σχολικές τάξεις και αμφιθέατρα διαλέξεων σε όλο τον κόσμο. Έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ της Βρετανίας, εξηγεί το γιατί.

superheroes υπερήρωες

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, η χρήση βιβλίων comics βοηθά τους μαθητές να θυμούνται περισσότερες πληροφορίες, ενώ η μέθοδος ξεπερνά σε αποτελέσματα τόσο το απλό, στεγνό κείμενο, όσο και τον τυχαίο συνδυασμό κειμένου και εικόνων.

Η έρευνα δείχνει πως ο τρόπος με τον οποίο δομείται ένα comic book -περιλαμβάνοντας έναν ειδικό συνδυασμό κειμένου-εικόνων με συγκεκριμένη σειρά, δηλαδή μια ιστορία- ενισχύει την ικανότητα των μαθητών να θυμούνται πληροφορίες.

Πώς λειτουργούν τα comics;

Υπάρχουν συγκεκριμένες, θεωρητικές αιτίες, για τις οποίες τα comics μεταλαμπαδεύουν αποτελεσματικότερα τη γνώση στους μαθητές. Μεγάλο ρόλο παίζει η λεγόμενη Θεωρία Διπλής Κωδικοποίησης (dual coding theory).

Πρόκειται για την ιδέα πως διαχειριζόμαστε καλύτερα υλικό που μας παρουσιάζεται τόσο με λόγο όσο και με εικόνα. Και ο Allan Paivio, ο γνωστικός ψυχολόγος που ανέπτυξε τη θεωρία, έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της πιο ευρείας χρήσης και των δύο τύπων πληροφορίας από τους δασκάλους σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Τα comics αποτελούν ιδανικό μέσο διπλής κωδικοποίησης: γραφή και εικόνα συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα τελικό προϊόν, πολύ πιο δυνατό από τα μεμονωμένα μέρη του. Επιδέξιοι συγγραφείς και καλλιτέχνες μπορούν να κάνουν απόλυτα κατανοητό ακόμη και το πιο αφηρημένο περιεχόμενο…

Μοναδικό εργαλείο διδασκαλίας

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν σελίδες από επιστημονική μελέτη του επικεφαλής της ομάδας, με θέμα τη βιολογική ψυχολογία. Το κείμενο τροποποιήθηκε σε μορφή comic, με σκοπό να διδάξει σε προπτυχιακούς φοιτητές τις αρχές των βιολογικών διαστάσεων της ψυχολογίας.

Πέραν της εν λόγω μελέτης, υπάρχουν κι άλλα επιστημονικά βιβλία σε τέτοια εκδοχή, τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές και συχνά καταπιάνονται με την οπτική, τη στατιστική, τη φυσική και την ιστορία του σύμπαντος.

Επιπλέον, τα comics έχουν μακρά ιστορία ως εργαλεία συμπληρωματικής μάθησης στα σχολεία, διδάσκοντας κοινωνιολογία, αντιληπτικές δεξιότητες, ανάγνωση, αλλά και πιο πρόσφατα γεωγραφία, γλωσσολογία, ακόμη και ιατρική.

Κάποιοι μελετητές έχουν προτείνει και τη χρήση comics στη διδασκαλία παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, καθώς η εικόνα βοηθά τους μαθητές να διαβάζουν τις λέξεις.

Κάτι παραπάνω από λέξεις και εικόνες…

Αν και είναι η πρώτη φορά που επιστημονική έρευνα καταδεικνύει ότι η χρήση comics μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη αφομοίωση πληροφορίας, άλλες μελέτες έχουν υποστηρίξει τη χρήση αυτού του τρόπου στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως οι μαθητές απολαμβάνουν περισσότερο τη μάθηση με χρήση τέτοιων κειμένων, κάνοντας… λίγο ευκολότερη και τη ζωή των εκπαιδευτικών. Αυτό συμβαίνει διότι τα comics ενισχύουν την εκπαιδευτική εμπειρία.

Με άλλα λόγια, τα comics δεν έχουν να κάνουν μόνο με ανθρώπους που πετάνε, είναι ανίκητοι και σώζουν τον κόσμο από υπερκακούς που σπέρνουν καταστροφή και πανικό. Προσαρμόστε κατάλληλα το περιεχόμενο και θα δείτε πως έχουν να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στην τάξη του μέλλοντος…

 

Πηγή: enetpress.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…