Newsroom

Newsroom

Ένας φτωχός και μόνος κάου μπόυ – Ο Λουκιανός των παιδικών μας χρόνων

Το τραγούδι που γεννήθηκε τη δεκαετία του '70 ήταν βαθιά πολιτικό, ελεύθερο και ερωτικό. Η πτώση της χούντας απελευθέρωσε τον κόσμο από τον φόβο του χαφιέ και της απαγόρευσης και άνοιξε τον δρόμο σε μία νέα εποχή για την τέχνη.

589a04fb1dc524c7108b4652

Σε αυτή τη γενιά, ανήκε και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο άνθρωπος που με τα τραγούδια του κατέκρινε πρώτα από όλα τον μικροαστικό και συντηρητικό τρόπο ζωής. Για αυτό ήθελε να μείνει για πάντα “ένας μοναχικός και μόνος καουμπόυ, ο άνθρωπος που προδόθηκε από τη “Ρίτα” επειδή νοικοκυρεύτηκε, ο άνθρωπος που αναρωτιόταν “που βαδίζουμε κύριοι” και μιλούσε για ένα “γουρούνι λιγότερο”.

Στον δίσκο που κυκλοφόρησε το 1975 από την Columbia υπό τον τίτλο «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» σε μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη και στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη έθεσε στο επίκεντρο την καθημερινή ζωή. Ο δίσκος κυκλοφόρησε λίγο μετά τα περίφημα «Μικροαστικά», που είδαν το φως της δημοσιότητας το 1973 και γνώρισαν μεγάλη αποδοχή. Ο Νεγρεπόντης με τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» προσπαθεί να κάνει φύλλο και φτερό τον καπιταλισμό, να εξηγήσει την αδικία, να θέσει στο επίκεντρο ζητήματα καθημερινής ζωής με τρόπο απλό, σχεδόν μπρεχτικό. Οι δανειακές συμβάσεις, η έννοια της τιμιότητας και της ιδιοκτησίας, το σύστημα, η αριθμητική της απεργίας, όλα αυτά γίνονται τραγούδι και δημιουργία. Πόσο επίκαιρα παραμένουν στους καιρούς που ζούμε..

Η απώλεια του Λουκιανού είναι μεγάλη για αυτούς που γνώρισαν και αγάπησαν μία εποχή, για τους ρομαντικούς, τους πολιτικοποιημένους, αυτούς που ακόμα ονειρεύονται ένα πάρτι στη Βουλιαγμένη… 



Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα.

Η καλλιτεχνική καριέρα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Συνέχισε παραγωγικότατος με πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική (προσωπικοί δίσκοι, συμμετοχές και συνεργασίες, μουσική και στίχους για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, για τηλεοπτικές εκπομπές.

Πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ («Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», “Ντίσκο”.. 

Το πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Ιστορία έχει αφήσει η μεγάλη συναυλία που είχε δώσει ο Λουκιανός στην πλαζ της Βουλιαγμένης, τον Ιούλιο του 1983, υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού. Γνωστή ως το «Πάρτι στη Βουλιαγμένη». Εκείνη τη βραδιά κόπηκαν περισσότερα από 25.000 εισιτήρια αλλά μέσα στον χώρο βρέθηκαν 50.000 κόσμος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τη θρυλική συναυλία, που ο Τύπος της εποχής είχε χαρακτηρίσει ως το «Γούντστοκ της Ελλάδας», παραβρέθηκαν σχεδόν 100.000 θεατές. Οι πρώτοι τσαμπατζήδες, κατέφθασαν στην πλαζ της Βουλιαγμένης κολυμπώντας. Μέχρι να αρχίσει η συναυλία, ο κόσμος έκανε μπάνιο και έπαιζε παιχνίδια πάνω στην άμμο.

Περίπου έναν χρόνο σχεδιάζε τη συναυλία ο Λουκιανός Κελαηδόνης. Έπρεπε όχι μόνο να κλείσει την πλαζ για το βράδυ της 25ης Ιουλίου, αλλά να τη μεταμορφώσει σε συναυλιακό χώρο.

«Πηγαινοερχόμουν έξι μήνες. Μέτρησα τα πάντα. Το μόνο που δεν προέβλεψα ήταν η μεγάλη προσέλευση του κόσμου», είχε πει σε συνέντεξή του.

Στο πάρτυ αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα

Σε μια εποχή που ο όρος beach party δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτυ κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού.

O Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα, σε φυσικούς χώρους. Σύντομα το μουσικό αυτό πάρτυ βρήκε μιμητές με το υπαίθριο “Τριήμερο στο Άκτιο”, τριήμερη μουσική συναυλία στο χώρο παρά το αεροδρόμιο Ακτίου, δίπλα στην Πρέβεζα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…