Η Google καρφώνει την κυβέρνηση

Αίγυπτος, Αρμενία, Ελλάδα, Μαδαγασκάρη, Ακτή ελεφαντοστού, Σερβία, Ισπανία και Ινδονησία. Σε αυτές τις χώρες η Google θεωρεί «με υψηλό επίπεδο βεβαιότητας» ότι έχουν την έδρα τους «παράγοντες με κυβερνητική υποστήριξη» που έχουν αγοράσει τις εφαρμογές του Predator, του λογισμικού δηλαδή με το οποίο παρακολουθούνταν, όπως είχε αποκαλύψει το insidestory, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

ypoklopes photo

Φωτιά στην κυβέρνηση βάζει η ανακοίνωση της Google, η οποία με τον πιο επίσημο τρόπο δηλώνει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα, διαψεύδοντας έτσι εμφατικά την κυβέρνηση, η οποία δήλωνε ανήξερη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ισχυριζόταν -επιμένοντας ακόμα και τώρα- ότι «οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά».

 

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που προμηθεύτηκε το λογισμικό Predator, το οποίο καταγγέλλεται πως χρησιμοποιήθηκε για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως ανέφερε επίσημα η Google σε ανάρτησή της.

«Εκτιμούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτά τα exploits [σ.σ. η εφαρμογή Predator] κατασκευάστηκαν από μία και μόνη εμπορική εταιρεία παρακολούθησης, την Cytrox, και πωλήθηκαν σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς (…). Σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab, εκτιμούμε ότι οι κυβερνητικοί φορείς που αγοράζουν αυτά τα exploits βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία», αναφέρει η Google. 

 

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε το απόγευμα της Παρασκευής ότι «οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης». Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως η Google λανθάνει, στεκόμενος στο ρήμα «assess» που δηλώνει εκτίμηση και όχι βεβαιότητα σχετικά με το αν η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που έχουν προμηθευτεί το εν λόγω λογισμικό.

Ωστόσο ο κ. Οικονόμου δεν διέψευσε το 100% της ενημέρωσης της Google, η οποία έκανε λόγο για «παράγοντες με κυβερνητική υποστήριξη» και όχι απαραίτητα για αγορά του Predator από τις ίδιες τις κυβερνήσεις των χωρών.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Οικονόμου ουδέποτε έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Θανάσης Κουκάκης να έπεσε θύμα παράνομης παρακολούθησης εβρισκόμενος σε ελληνικό έδαφος. Συνεπώς η κυβέρνηση, εφόσον αρνείται πως ευθύνεται η ίδια για την παρακολούθηση, οφείλει να εξηγήσει ποιος ιδιώτης παρακολουθούσε τον Κουκάκη με το Predator. Μένει να δούμε αν ο Γιάννης Οικονόμου θα επαναλάβει τα ίδια και ενώπιον της αντιπροέδρου της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, με την οποία έχει ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη για μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Θέμα για το οποίο κλήθηκε να απολογηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ανοιχτή συζήτηση που είχε στο Georgetown University κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Μια διάψευση από «σπόντα»

 

Η Google δεν προχώρησε στην συγκεκριμένη διατύπωση με σκοπό να διαψεύσει την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ενημέρωση των χρηστών κινητών Android – του λειτουργικού συστήματος φορητών συσκευών που ανήκει στην ίδια εταιρία – προκειμένου εκείνοι να έχουν επίγνωση ενός υπαρκτού κινδύνου, ειδικά αν ζουν σε μία από τις παραπάνω χώρες. Αυτό όμως δεν μειώνει σε τίποτα την ισχύ της διατύπωσης που βάζει την Ελλάδα στο κάδρο των χωρών όπου έχουν την έδρα τους αγοραστές του Predator.

Την ύπαρξη της συγκεκριμένης ενημέρωσης που έγινε στις 19 Μαΐου γνωστοποίησε ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης, με ανάρτησή του στο twitter.

Επιβεβαίωση του Citizen Lab από την Google

Υπενθυμίζεται ότι στο σχετικό ρεπορτάζ του insidestory με το οποίο έγινε γνωστή η προσβολή του κινητού του Θανάση Κουκάκη από το Predator, ο επιστήμονας του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο Μπιλ Μάρζακ είχε δηλώσει πως «είναι δύσκολο να φανταστώ ένα σενάριο όπου μια ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε νόμιμα να χρησιμοποιεί το Predator».

 

Το γεγονός ότι ένας κολοσσός σαν την Google ασπάζεται αυτή τη θέση για να προστατεύσει τους χρήστες-πελάτες του, προσδίδει στην εκτίμηση του Μάρζακ τεράστιο βάρος.

Τί γίνεται με την «αυτεπάγγελτη» έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας;

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της 18ης Απριλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει πως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είχε ξεκινήσει «αυτεπάγγελτη» έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ). Το επανέλαβε στην τελευταία του δήλωση.

Οι δημοσιογράφοι του Reporters United Νικόλας Λεοντόπουλος και Θοδωρής Χονδρόγιαννος αναφέρουν πως απευθύνθηκαν στην ΕΑΔ η οποία τους επιβεβαίωσε την ύπαρξη της έρευνας σε δεύτερο χρόνο από την αρχική επικοινωνία.

364655g ead

Μάλιστα όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα από τον ιστότοπο της ΕΑΔ, η διοίκηση της εκείνες τις ημέρες επέλεξε να μην ανακοινώσει με δελτίο τύπου την έναρξη μιας τόσο σημαντικής για τη Δημοκρατία έρευνας.

Έως και την Παρασκευή 20 Μαΐου η ΕΑΔ δεν έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας που αν και «αυτεπάγγελτη» στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως ανεξάρτητη αρχή, είχε ανακοινώσει, μόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

(Mε πληροφορίες από  Tvxs)