Ένας ακόμη «δάχτυλος» φίμωσης σε βάρος του τοπικού Τύπου;

Με την δικαιολογία ότι «παραβιάζονται οι όροι της κοινότητας σε ότι αφορά το σπαμ», το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε χωρίς καμία εξήγηση ή έστω προειδοποίηση- να μπλοκάρει όλες τις αναρτήσεις από τις ιστοσελίδες «larisacitynews.gr» και «ithessaly.gr»

NewsRoom 01/06/2020 | 22:53

Μια ακόμη προσπάθεια φίμωσης του τοπικού τύπου, προχώρησε το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης,Facebook. Όπως αναφέρει στο Koutipandoras ο εκδότης των τοπικών ηλεκτρονικών ενημερωτικών εφημερίδων της Θεσσαλίας, «larisacitynews.gr» και «ithessaly.gr, κ. Νίκος Παπαδόπουλος, εδώ και μερικές ημέρες το Facebook έχει προβεί στην απαγόρευση των αναρτήσεων των ιστοσελίδων έχοντας επίσης απενεργοποιήσει και το σύνολο των κοινοποιήσεων, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σελίδων έως και σήμερα, με την δικαιολογία ότι «παραβιάζονται οι όροι της κοινότητας σε ότι αφορά το σπαμ», ισχυρισμός ο οποίος είναι εντελώς προσχηματικός.

Όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Παπαδάπουλος, η  απαγόρευση αυτή  επιβλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα στο 2020 (η πρώτη απαγόρευση τον Ιανουάριο 2020 διήρκησε για 3 και πλέον μήνες) δίχως ΟΥΔΕΜΙΑ ενημέρωση από το Facebook -όπως γίνεται σε περιπτώσεις «αναφορών» και λοιπών καταγγελιών- ενώ ουδεμία απάντηση έχει λάβει στα δεκάδες reports και email που έχει  αποστείλει προς την ομάδα του Facebook από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα

Η απαγόρευση αφορά στο πρωτότυπο περιεχόμενο των δύο ενημερωτικών ιστοσελίδων -επιτρέπεται δηλαδή η αναδημοσίευση από άλλα site- την ώρα που δεν υπάρχει ουδεμία καταγγελία ή αναφορά για το περιεχόμενο αυτό.

Το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκαν ταυτόχρονα, και στις δύο σελίδες στο Faecbook  γεννά εύλογες υποψίες για «δάχτυλο» κάποιου ή κάποιων που ενδεχομένως θέλουν να φιμώσουν τα τοπικά μέσα, πλήττοντας την ελευθεροτυπία στην χώρα μας και χτυπώντας τα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΜΕ, καθώς και τα δύο site  προσπαθούν να καλύψουν τα γεγονότα   χωρίς πολιτικές ή επιχειρηματικές “φιλίες” και στηρίξεις», καταλήγει στην καταγγελία του ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος.

Να τονίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ορισμένοι ενοχλούνται από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου. Πριν λίγους μήνες ανάλογο περιστατικό είχε γίνει και με την προσπάθεια φίμωσης από το Facebook σε τα τρία τοπικά μέσα  της Ροδόπης. Μάλιστα σε έρευνα που είχε κάνει το Kouripandoras, το  γεγονός  ότι τα τρία τοπικά μέσα να αποκλείστηκαν ταυτόχρονα από spam, έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας και όπως μας είχε εξηγήσει ο Βασίλης Κώτσιας- Ceo- της e-base.gr (εξειδικευμένη εταιρία στην κυβερνοασφάλειας) το ενδεχόμενο να έχει γίνει μπλοκάρισμα... από «δάχτυλο» κάποιων ήταν και το πιο πιθανό σενάριο. Μάλιστα μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, σχεδόν ταυτόχρονα και οι 3 ιστοσελίδες ξεμπλοκαρίστηκαν.

Φαίνεται πώς για ακόμη μια φορά οι συγκεκριμένες αναρτήσεις των δυο ιστοσελίδων ενόχλησαν κάποιους... από την τοπική αρχή και αμέσως ενεργοποίησαν τις κυβερνητικές τους διασυνδέσεις με σκοπό μα μπλοκαριστούν οι αναρτήσεις των δυο τοπικών ηλεκτρονικών ενημερωτικών εφημερίδων της Θεσσαλίας. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν το γεγονός ότι ο εκδότης των δύο μέσων αναφέρει ότι αναδημοσιεύουν  αποκαλύψεις τόσο από το Koutipadnoras, όσο και του Documentο,  τότε μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός του «συντονισμένου» λοκαρίσματος!