Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας: Επιχειρείται περιορισμός στο δικαίωμα των κρατουμένων στις άδειες

Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας: «Οι τροποποιήσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα λογοδοτούν στην ακροδεξιά και τη βεντέτα της οικογένειας Μητσοτάκη»

Για ανάρτηση νέου  Σωφρονιστικού Κώδικα στη Διαβούλευση κάνει λόγο η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας, εξηγώντας ότι επί της ουσίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοινώνει την περιστολή/κατάργηση του δικαιώματος στις άδειες των κρατουμένων. Με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου που βρίσκεται στη διαβούλευση, νομοθετούνται αυστηρότερα χρονικά όρια έκτισης για τη θεμελίωση δικαιώματος σε τακτική άδεια. Πρόκειται συνεπώς για νομοθέτηση μιας νέας ποινής κάθειρξης χωρίς το δικαίωμα της άδειας.

Σημειώνεται πως η τροποποίηση αυτή του Σωφρονιστικού Κώδικα συμβαίνει τη στιγμή που η CPT (Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας) προαναγγέλλει την έκδοση δημόσιας δήλωσης σε βάρος της Ελλάδας για την κατάσταση των φυλακών. Οι νέες τροποποιήσεις αποτελούν άλλη μια τρανή απόδειξη για τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση όταν πρόκειται για μείζονα ζητήματα, όπως είναι η σωφρονιστική πολιτική.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας:

Κτηνωδία: οι τροποποιήσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα λογοδοτούν σε ακροδεξιά ακροατήρια και τη βεντέτα της οικογένειας Μητσοτάκη, όχι στην επανένταξη των κρατούμενων και την ασφάλεια της κοινωνίας (ΕΠΔΑ, 30/9/2022)

Η ανάρτηση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα στη Διαβούλευση αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση για μείζονα ζητήματα όπως είναι η σωφρονιστική πολιτική.

Τη στιγμή που η CPT (Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας) προαναγγέλλει την έκδοση δημόσιας δήλωσης σε βάρος της Ελλάδας για την κατάσταση των φυλακών, η κυβέρνηση ανακοινώνει την περιστολή/κατάργηση του δικαιώματος στις άδειες των κρατουμένων. Σημειώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβεί στη σχετική δήλωση μόλις δέκα φορές, κατά πέντε μόνον χωρών (Τουρκία, Ρωσία, Βουλγαρία, Βέλγιο και Ελλάδα) από το 1992 μέχρι σήμερα.

Με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου που βρίσκεται στη διαβούλευση, νομοθετούνται αυστηρότερα χρονικά όρια έκτισης για τη θεμελίωση δικαιώματος σε τακτική άδεια, πρακτικά καταργείται (!) το δικαίωμα όσον αφορά κρατούμενους που έχουν τελέσει βαριά κακουργήματα, ενώ οι πολυ-ισοβίτες θεμελιώνουν δικαίωμα σε άδεια μετά από έκτιση 22 χρόνων (!!) από 12 χρόνια, όπως ισχύει σήμερα. Θυμίζουμε ότι η υφ’ όρον απόλυση για τους εκτίοντες ποινή πολλαπλών ισοβίων είναι τα 25 έτη. Πρόκειται δηλαδή για νομοθέτηση μιας νέας ποινής κάθειρξης χωρίς το δικαίωμα της άδειας. Με το άρθρο 53 του νομοσχεδίου, δυσχεραίνεται σημαντικά η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, με επιπλέον προϋποθέσεις που πρακτικά την καθιστούν άπιαστο όνειρο. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα ήταν η πρώην ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, που δοκίμασε τους σχεδιασμούς της, για παράδειγμα πάνω στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη.

Δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής ότι η νομοθέτηση του νέου ορίου αδειών για τους πολυ-ισοβίτες (από 12 στα 22 έτη) “φωτογραφίζει” τον κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα που, μετά από έκτιση 20 ετών κάθειρξης, με τον τρόπο αυτό στερείται πλέον και επίσημα το δικαίωμα στην άδεια για άλλα δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση αποφασίζει έτσι να “μεταρρυθμίσει” τον Σωφρονιστικό Κώδικα με όρους ποινικού λαϊκισμού, λογοδοτώντας σε ακροδεξιά ακροατήρια (εν όψει και πιθανών κυβερνητικών συνεργασιών στο μέλλον) και, βέβαια, με βάση τη γνωστή βεντέτα της οικογένειας Μητσοτάκη, αντί να εξασφαλίζει τον σωφρονισμό και την επανένταξη των κρατούμενων με στόχο μια πραγματικά ασφαλέστερη κοινωνία.

Στην προειδοποίησή της προς την ελληνική κυβέρνηση η CPT σημειώνει: “Πάρα πολλοί κρατούμενοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να κρατούνται σε συνθήκες που αποτελούν προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους. Η στόχευση πρέπει να είναι να διασφαλιστεί ότι τα καταστήματα κράτησης θα εγκαταλείψουν την απλή αποθήκευση ατόμων σε υπερπλήρεις, επικίνδυνες και κακές συνθήκες χωρίς στοχευμένες δραστηριότητες και θα μετατραπούν σε χώρους που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και θα προετοιμάζουν τα άτομα για την επανένταξή τους στην κοινότητα μετά την αποφυλάκισή τους”.

Με τις ανωτέρω διατάξεις, η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της εξόντωσης των κρατουμένων υιοθετώντας φασίζουσες λογικές, παρόμοιες της θανατικής ποινής, και ζηλεύοντας εικόνες από το “Εξπρές του Μεσονυκτίου”. Καλούμε τον νομικό κόσμο να παρέμβει ώστε να αποτραπεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Το νομοσχέδιο στη Διαβούλευση εδώ: http://www.opengov.gr/yptp/?p=3218

Η πρόσφατη έκθεση της CPT εδώ: https://epda.gr/2022/09/04/kataigistiki-kritiki-tis-cpt-gia-tis-fylakes-stin-ellada-ekthesieggrafa/

Ανδρουλάκης: Όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία και την πρόληψη, το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο

Ανδρουλάκης: Όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία και την πρόληψη, το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο

Μιλώντας το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, στη θεματική εκδήλωση «Πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση καταστροφών στο φυσικό…

Σοβαρά επεισόδια στο Πανθεσσαλικό: Εμπρηστικές δηλώσεις Μπέου για «αληταράδες που προστατεύονται»

Σοβαρά επεισόδια στο Πανθεσσαλικό: Εμπρηστικές δηλώσεις Μπέου για «αληταράδες που προστατεύονται»

Στο 95ο λεπτό, δηλαδή λίγο πριν τη λήξη η αναμέτρηση του Βόλου με τον Ολυμπιακό…

Επίθεση κατά αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα – Δύο ντρόουν βρέθηκαν στην περιοχή

Επίθεση κατά αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα – Δύο ντρόουν βρέθηκαν στην περιοχή

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να κάνει κάποιο σχόλιο.

Στ. Κασσελάκης: Αυτόνομες και ισότιμες ζωές για τους ανθρώπους με αναπηρία – Δεν θα υπολογίσουμε ούτε ένα ευρώ

Στ. Κασσελάκης: Αυτόνομες και ισότιμες ζωές για τους ανθρώπους με αναπηρία – Δεν θα υπολογίσουμε ούτε ένα ευρώ

Με τη Μαρίνα Τριανταφυλλίδη, φιλόλογο και άτομο με οπτική αναπηρία, συναντήθηκε και συζήτησε ο Στέφανος…