Ένα τσιγάρο στον αγώνα για τη νομιμοποίηση

Από τη συμβολική κίνηση του 1987 μέχρι την ίδρυση του Ελληνικού Συλλόγου Θεραπευτικής Κάνναβης

AP Cannabis

Βρισκόμαστε στο μακρινό 1987. Ενας γιατρός ανάβει και καπνίζει δημόσια ένα τσιγάρο ινδικής κάνναβης. Γύρω του παντού δημοσιογράφοι. Ποιος είναι ο γιατρός και γιατί το έπραξε;

Πρόκειται για τον νευρολόγο – ψυχίατρο Γιώργη Οικονομόπουλο, γνωστό εδώ και τέσσερις δεκαετίες λόγω του αγώνα του για τη νομιμοποίηση της κάνναβης και τη χρήση της ιατρικής κάνναβης από ασθενείς που το έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με όσα λέει στο Hot Doc, επέλεξε τον συγκεκριμένο συμβολικό τρόπο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον τότε προτεινόμενο νόμο ναρκωτικών.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η πράξη του αυτή τον έστειλε στα δικαστήρια και έπειτα από επτά χρόνια αθωώθηκε στο εφετείο. Ο κ. Οικονομόπουλος όμως δεν πτοήθηκε. Ξεκίνησε έναν ακόμη πιο δυναμικό αγώνα. «Βγήκαμε δημόσια και ζητήσαμε την αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης, τη νομιμοποίησή της, τη νόμιμη χορήγηση μεθαδόνης για να σταματήσουν το παράνομο εμπόριο και η εγκληματικότητα, οι φυλακίσεις και η καταστροφή των αθώων χρηστών» αναφέρει και συνεχίζει: «Το 1990 πήρα μέρος σαν ομιλητής στο 1ο Διεθνές Αντιαπαγορευτικό Συνέδριο στο Ζάππειο, με πλήθος ξένων και Ελλήνων ομιλητών. Το 1992-93 ως μέλος της επιτροπής ναρκωτικών του Δήμου Αθηναίων συντάξαμε την πρόταση του δήμου για τα ναρκωτικά, που μετά τον θάνατο του δημάρχου Τρίτση δεν εφαρμόστηκε ποτέ». Ακολούθησαν και άλλοι αγώνες. Το 2014 μάλιστα εκδόθηκε το βιβλίο του με τίτλο «Το ίαμα κάνναβη: Το κυνηγημένο βοτάνι και οι εντυπωσιακές θεραπευτικές εφαρμογές του».

Κάπως έτσι φτάσαμε στον Απρίλιο του 2018, περίοδο που ιδρύει τον Ελληνικό Σύλλογο Θεραπευτικής Κάνναβης. Εναν σύλλογο που έχει σκοπό να «αποτελεί ένα επιστημονικό και εκπαιδευτικό σωματείο με αντικείμενο την ενημέρωση, κατάρτιση, επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς και ιατρικούς, αποκλειστικά, σκοπούς, καθώς και τη διενέργεια και προώθηση ερευνητικών και επιστημονικών μελετών για το εν λόγω θέμα. Απευθυνόμαστε κυρίως σε ασθενείς, συγγενείς – φροντιστές ασθενών, επαγγελματίες του κλάδου της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, με κύριο σκοπό την αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση για θέματα σχετικά με την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς και ιατρικούς σκοπούς».

Επιπλέον ο Ελληνικός Σύλλογος Θεραπευτικής Κάνναβης στοχεύει στην εκπαίδευση της ιατρικής κοινότητας (και όχι μόνο), την προώθηση και τη διεξαγωγή ερευνών, την επισκόπηση της υπάρχουσας επιστημονικής έρευνας και βιβλιογραφίας σε διεθνές επίπεδο, την προώθηση θεραπευτικών πρακτικών και κλινικής εφαρμογής της θεραπευτικής κάνναβης, καθώς και τη συλλογή δεδομένων και την ανάλυση των αναγκών κατάρτισης του υγειονομικού προσωπικού.

Τι συμβαίνει όμως με την κοινωνία και την κάνναβη; Πώς την αντιμετωπίζουν οι Ελληνες; «Η αποδοχή της θεραπευτικής αξίας της κάνναβης και η ψήφιση του νόμου για την θεραπευτική κάνναβη ήρθαν να δικαιώσουν τον πολύχρονο αγώνα για την αναγνώρισή της ως πολύτιμου αγαθού για την υγεία» επισημαίνει ο κ. Οικονομόπουλος, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί πως στην Ελλάδα σήμερα «υπάρχει ακόμη μεγάλη προκατάληψη όσον αφορά την κάνναβη. Αυτή ακριβώς η προκατάληψη εμποδίζει την έρευνα και τη σωστή αντιμετώπιση όλων προς το φυτό και τις ιδιότητές του».

«Ξέρετε» συνεχίζει «η θεραπευτική αξία της κάνναβης δεν οφείλεται τόσο στην ίδια την κάνναβη όσο στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα στον άνθρωπο. Αυτό φτιάχνεται από τη βρεφική ηλικία και παράγει κανναβινοειδή. Είναι κάτι σαν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η κάνναβη έρχεται και μιμείται αυτό το εσωτερικό σύστημα και το ενισχύει, με αποτέλεσμα η πρόσληψή της να βοηθά σε όλες τις διαταραχές».

Θα αλλάξει η αντιμετώπιση του κόσμου; «Εκ των πραγμάτων θα αλλάξει. Εχει διαστρεβλωθεί η εικόνα της κάνναβης. Είναι θέμα αντίληψης ξεκάθαρα. Ακόμη και η Μέκκα της απαγόρευσης της κάνναβης, οι ΗΠΑ δηλαδή, έχουν αλλάξει στάση εδώ και χρόνια. Εκεί έχει τελειώσει για μένα η ιστορία. Μην ξεχνάτε πως η κάνναβη απαγορεύτηκε το 1937 στις ΗΠΑ, λίγα χρόνια μετά την ποτοαπαγόρευση. Είναι θέμα υγείας» απαντά ο Γιώργης Οικονομόπουλος.

«Ο σκοπός μας στον σύλλογο είναι αυτό ακριβώς. Να διαλύσουμε την άγνοια και το σκοτάδι της παραπληροφόρησης για τη θεραπευτική κάνναβη. Να ενημερώσουμε γιατρούς, ασθενείς, επιστήμονες και πολίτες για την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της θεραπευτικής κάνναβης» καταλήγει ο κ. Οικονομόπουλος.

* Περιοδικό Hot Doc #163, «Κάνναβη, το χόρτο της ανάπτυξης», 10/18

Συναγερμός στην Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο – Αγωνία για τους παγιδευμένους (Video)

2986d1b5 kina

Συναγερμός στην Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο – Αγωνία για τους παγιδευμένους (Video)

«Προς το παρόν, έξι άνθρωποι είναι νεκροί. Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνές τους και…

Ρέντης: Δολοφονική επίθεση εργοδότη σε βάρος μετανάστη εργάτη – «Τον χτύπησε με αυτοκίνητο επιδιώκοντας να τον λιώσει» (Εικόνες)

jamie fenn gzBvE6 ohGA unsplash

Ρέντης: Δολοφονική επίθεση εργοδότη σε βάρος μετανάστη εργάτη – «Τον χτύπησε με αυτοκίνητο επιδιώκοντας να τον λιώσει» (Εικόνες)

Το αφεντικό τον χτύπησε με γροθιές και κλωτσιές και μετά τον καταδίωξε και τον χτύπησε…

Αστυνομικός απειλούσε τα παιδιά του ότι θα τα κλείσει σε ίδρυμα – Καταδικάστηκε σε οχτάμηνη φυλάκιση

astinomikos2

Αστυνομικός απειλούσε τα παιδιά του ότι θα τα κλείσει σε ίδρυμα – Καταδικάστηκε σε οχτάμηνη φυλάκιση

«Τα παιδιά κλαίγανε και με αγκάλιαζαν. Η παθούσα τρόμαξε με αυτά που άκουσε», κατέθεσε μάρτυρας, που…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: H τεχνολογία αναλύει πως η σφαίρα δεν τον πέτυχε για ένα εκατοστό (video)

AP24196753644032 1296x864 1

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: H τεχνολογία αναλύει πως η σφαίρα δεν τον πέτυχε για ένα εκατοστό (video)

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media φαίνεται λεπτομερώς πως ο Ντόναλντ Τραμπ «απέφυγε» τη…