Σήμερα γιορτάζει ο Johnny!

Δέκα τραγούδια τ' Άι - Γιαννιού του rocker, μεγάλη η χάρη Του!

AP Chuck Berry

Το καλοκαίρι του 1976 κυκλοφόρησε το έβδομο άλμπουμ του ιρλανδικού hard rock συγκροτήματος Thin Lizzy, στο οποίο οι…Τζόνηδες είχαν την τιμητική τους! Η πρώτη πλευρά του βινυλίου άνοιγε με το «Johnny» και η δεύτερη με το «Johnny the Fox meets Jimmy the Weed», που κινούταν σε πιο funky δρόμους. Κι αν οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονταν σε δύο βαποράκια ναρκωτικών, στην πραγματικότητα ο «Johnny the Fox» και ο «Jimmy the Weed» ήταν υπαρκτά πρόσωπα: Συγκεκριμένα, επρόκειτο για δύο μικροαπατεώνες από την περιοχή του Μάντσεστερ, που ο δημιουργός του τραγουδιού, Phil Lynott, είχε γνωρίσει σε εφηβική ηλικία κοντά στο ξενοδοχείο που διηύθυνε η μητέρα του. Γεγονός είναι, πάντως, πως ολόκληρο το θρυλικό αυτό άλμπουμ της rock μουσικής είχε στο επίκεντρο του concept έναν «Johnny» για ήρωα.

Το 1966, στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Αφροαμερικανού τραγουδοποιού και κιθαριστή Richie Havens υπήρχε η ιστορία του «Handsome Johnny». Το τραγούδι γράφτηκε και ερμηνεύτηκε από τον Havens σε στίχους του φίλου του, γνωστού ηθοποιού Louis Gossett Jr., ως μία αντιμιλιταριστική ρυθμική μπαλάντα την εποχή που το αντιπολεμικό κίνημα βρισκόταν στο ζενίθ του. Είναι ένα τραγούδι στο γνώριμο ύφος του Richie Havens, που τρία χρόνια αργότερα, με την ερμηνεία του στο «Freedom» στη σκηνή του Woodstock, θα πέρναγε στην ιστορία!

Το 1982 ο Elton John γράφει και καταθέτει το δικό του φόρο τιμής στον συνοδοιπόρο του από τα 60s – 70s, John Lennon, ο οποίος είχε δολοφονηθεί 18 μήνες πριν. Το τραγούδι «Empty Graden (Hey Hey Johnny)» σε στίχους του Bernie Taupin, μόνιμου συνεργάτη του Elton John, ήταν εμπνευσμένο από το πλήθος των λουλουδιών που οι αναρίθμητοι φαν του Lennon είχαν αφήσει έξω από το διαμέρισμα του την ημέρα της δολοφονίας του. 

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια στην ιστορία της pop μουσικής! Το 1955 ο Chuck Berry μας σύστησε τον Johnny, ένα χωριατόπαιδο από τη Νέα Ορλεάνη, που το μοναδικό παίξιμο του στην κιθάρα θα τον έκανε μια μέρα διάσημο. Αυτοβιογραφικό τραγούδι στην ουσία, που τελικά κυκλοφόρησε στις αρχές του 1958 και ο δημιουργός του αποδείχτηκε προφήτης: Δεν υπάρχει άνθρωπος απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη που να μην έχει ακούσει ή και να μην έχει χορέψει με το θρυλικό «Johnny B. Goode»!

Με το δικό τους «Be good Johnny» οι Αυστραλοί Men At Work στο πρώτο τους άλμπουμ, στα τέλη του 1981, περιγράφουν την ιστορία του Johnny, ενός αγοριού που όλοι του λένε να γίνει καλός, αλλά αυτός δεν ενδιαφέρεται για πράγματα της ηλικίας του. Προτιμά να ονειροπολεί κι ας μην τον καταλαβαίνουν οι άλλοι. Από τα ωραιότερα κομμάτια του συγκροτήματος που διαθέτει θεατρικότητα, καθώς ο τραγουδιστής Colin Hay υποδύεται με τη φωνή του και άλλους χαρακτήρες από το περιβάλλον του μικρού Johnny.

Αυτό κι αν είναι δημοφιλές rock τραγούδι από τα 80s! Το είχαμε λιώσει κάποτε…Ωστόσο, για να είμαστε ακριβείς, επρόκειτο για μια συντηρητική αμερικανιά, στην οποία ένας τύπος συμβουλεύει τον φίλο του, Johnny B., να προσέχει αυτήν που τα έμπλεξε μαζί της, γιατί μάλλον πρόκειται για πόρνη. Και τι έγινε δηλαδή; Πάντως, ομολογουμένως είναι μια πολύ ωραία ροκιά με εμπορικό κουπλέ-ρεφρέν και με blues στοιχεία. Κυκλοφόρησε στο τρίτο άλμπουμ των Αμερικανών Hooters το 1987. 

Οι Βρετανοί Bad Company με το «Shooting Star» μέσα από το δεύτερο άλμπουμ τους το 1974 κατέθεσαν τη συγκινητική ιστορία του Johnny, που ξεκίνησε με μια κιθάρα στα χέρια και τις ευχές της μάνας του για να καταλήξει εφήμερος ροκ σταρ και να πεθάνει τελικά από τις καταχρήσεις. Κάποιον θά’χε κατά νου ο Paul Rodgers όταν έγραφε το συγκεκριμένο τραγούδι, επηρεασμένος προφανώς από το rock modus vivendi των χρόνων του.

Ίδια θεματική με το κομμάτι των Bad Company, είχε κι αυτό του Άγγλου Joe Jackson, αλλά πολλά χρόνια αργότερα. Με τη ρυθμική μπαλάντα «Blaze of glory», ο Jackson θρηνεί άλλον έναν Johnny – εφήμερο θεό, έναν ροκ σταρ, που κατέληξε άγγελος πάνω από το Μέμφις (πιθανώς να σκιαγραφείται ο Elvis Presley στους στίχους). Κυκλοφόρησε στο δέκατο προσωπικό άλμπουμ του τραγουδοποιού και τραγουδιστή το 1989.

Αυτό πάλι από στιχουργικής άποψης δεν απέχει ιδιαίτερα απ’ το…«Είναι φάση το αγόρι» της Ρένας Παγκράτη. Έχει όμως την πλάκα του, όπως αποδίδεται ως FM-punk από το γιαπωνέζικο κοριτσίστικο τρίο των Shonen Knife. Οι Shonen Knife που φτιάχτηκαν στην Οζάκα το 1981 μας λένε την ιστορία του Johnny που ήταν το πιο καλό, το πιο όμορφο και το πιο καθαρό παιδί της πόλης. Αυτό και τίποτα άλλο, ακόμη κι αν αναφέρονταν στο ίνδαλμα τους, τον Johnny Ramone! Φαίνονταν, πάντως, πολύ επηρεασμένες από τους Ramones. 

Το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι για έναν Johnny είναι σαφώς το «Johnny Guitar» σε μουσική του Victor Young και σε στίχους – ερμηνεία Peggy Lee. Γράφτηκε το 1954 για τους τίτλους έναρξης του ομότιτλου γουέστερν του Nicholas Ray με πρωταγωνιστές τους Joan Crawford – Sterling Hayden. Ο Hayden ήταν αυτός που υποδυόταν τον Johnny Logan «Guitar», τον ήρωα της ταινίας, αλλά και του τραγουδιού. Μέχρι σήμερα θεωρείται ένα all time classic τραγούδι διασκευασμένο από πολλούς καλλιτέχνες διεθνώς και τραγουδισμένο σε διαφορετικές γλώσσες.  

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Zantac FAQs img

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 25.000 δολαρίων σε κάθε χρήστη.

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

0359vissikareb0710

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

Τον ξαναγνώρισε ο κόσμος που δεν τον ήξερε, πρόσθεσε η τραγουδίστρια.

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

«Είδα την είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Columbia» - Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανακοίνωσε πως η…