Ένα πρωτάθλημα για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας

«Είμαστε απίστευτα ευγνώμονες στην ομάδων γυναικών της Τσέλσι. Οι ανάγκες τηλεφωνικής και διαδικτυακής υποστήριξης κατά τη διάρκεια του Covid-19 είναι πολύ αυξημένες και ο σύλλογος δίνει ελπίδα στις χιλιάδες γυναίκες που μας χρειάζονται»

women1

Η γυναικεία ομάδα της Τσέλσι αποφάσισε να δωρίσει όλο το ποσό από την κατάκτηση του πρωταθλήματος σε οργανισμό που περιθάλπει θύματα της βίας που εκτοξεύτηκε στις μέρες του κορονοϊού, δείχνοντας την πραγματική διάσταση του ποδοσφαίρου.

Πανδημία βίας

Πριν από μερικές μέρες, η FIFA, η Κομισιόν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσαν από κοινού την εκστρατεία #SafeHome για να υποστηρίξουν τις γυναίκες και τα παιδιά που κινδυνεύουν από ενδοοικογενειακή βία. Τα ποσοστά των θυμάτων αυξήθηκαν ραγδαία στην περίοδο της καραντίνας. Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως υφίστανται σωματική ή/και σεξουαλική βία. Τις περισσότερες φορές, υπεύθυνος είναι ο σύντροφός τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα δισεκατομμύρια παιδιά μεταξύ δύο και 17 ετών έχουν υποστεί κάποια αντίστοιχη μορφή βίας ή έχουν εγκαταλειφθεί τον τελευταίο χρόνο.

«Η σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βία δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο, όπως δεν έχει θέση και στο σπίτι», είπε ο Δρ. Τέντρος Γκεμπρίεσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Τα κράτη μέλη αναφέρουν μέσα στον Απρίλιο του τρέχοντος έτους αύξηση έως και 60% σε σύγκριση με πέρυσι στις επείγουσες κλήσεις από γυναίκες θύματα βιαιοπραγίας εκ μέρους των συντρόφων τους», υποστήριξε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, κάνοντας λόγο για αυξητικές τάσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, τόνισε: «Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Κομισιόν, ζητούμε από την ποδοσφαιρική κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί γι’ αυτή τη μη ανεκτή κατάσταση, η οποία απειλεί τις γυναίκες και τα παιδιά στα σπίτια τους, εκεί όπου θα έπρεπε να αισθάνονται χαρά κι ασφάλεια. Καλούμε όλα τα μέλη μας να δημοσιοποιήσουν όλες τις λεπτομέρειες για τις κατά τόπους τηλεφωνικές γραμμές και υπηρεσίες υποστήριξης που μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα κι όποιον άλλον αισθάνεται ότι απειλείται από τη βία στο περιβάλλον του», πρόσθεσε. Η Τσέλσι, αποφάσισε να ευαισθητοποιηθεί για το ζήτημα πριν ακόμα το κάνει η FIFA κι η γυναικεία ομάδα της απέδειξε πως η πρωτοβουλία δεν ήταν απλά για τα μάτια του κόσμου.

Η ευαισθητοποίηση της Τσέλσι

Στο ξεκίνημα του Απριλίου, με τα πρώτα σημάδια της βίας στις έγκλειστες οικογένειες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, η Τσέλσι αποφάσισε να ενώσει της δυνάμεις της με τον οργανισμό Refuge, ο οποίος παρέχει ένα ευρύ δίκτυο υποστήριξης σε όλη την Αγγλία και υποστηρίζει περίπου 6.500 γυναίκες και παιδιά. Παρέχει στέγαση σε περίπτωση ανάγκης, νομική στήριξη, συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και οτιδήποτε άλλο χρειαστούν τα θύματα. Ο αρχηγός των «Μπλε», Θέσαρ Αθπιλικουέτα, μαζί με αρκετούς ακόμα παίκτες, πήρε μέρος σε δράσεις ευαισθητοποίησης.

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα σοβαρό θέμα στην κοινωνία και πρέπει να αυξήσουμε την προσπάθεια για να φροντίσουμε εκείνους που βρίσκονται σε έξτρα κίνδυνο λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Είμαι πολύ περήφανος που η ομάδα μου υποστηρίζει το Refuge στη ζωτικής σημασίας δουλειά του για την υποστήριξη των ευάλωτων γυναικών και παιδιών», είπε ο Ισπανός. Φυσικά, από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την πρωτοβουλία και η προπονήτρια της γυναικείας ομάδας των Λονδρέζων, Έμα Χέις. «Είμαι περήφανη που ηγούμαι ενός συλλόγου που υποστηρίζει αυτόν το σκοπό, σε μια τόσο δύσκολη εποχή για πολύ κόσμο. Υπάρχουν πράγματα που ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την εποχή, αλλά είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τους ευάλωτους κι εκείνους που ίσως μένουν μόνοι, χωρίς να έχουν φωνή», υποστήριξε από την πλευρά της.

Ένα πρωτάθλημα διαφορετικό απ’ τα άλλα

Την Παρασκευή, στις 5 Ιουνίου, αποφασίστηκε πως το πρωτάθλημα Γυναικών στην Αγγλία δεν θα συνεχιστεί. Η Τσέλσι ήταν αήττητη, έναν βαθμό πίσω από την Μάντσεστερ Σίτι, με αγώνα λιγότερο. Η Αγγλική Ομοσπονδία αποφάσισε να δώσει έναν βαθμό για κάθε ματς που απέμενε και με δεδομένο ότι η Τσέλσι είχε επικρατήσει στα ματς με τη Σίτι, ήταν εκείνη που πήρε το πρωτάθλημα. Τα χρήματα που είχε λαμβάνειν για την κατάκτησή του ήταν 100.000 λίρες. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, αποφάσισε να τα δωρίσει στον οργανισμό Refuge, σε μια κίνηση που βρήκε ιδιαίτερα σημαντική ανταπόκριση στις τάξεις των παικτριών, αλλά και του προπονητικού τιμ. Φυσικά, και σε αυτή των οπαδών. «Είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που βρίσκεται στην καρδιά και το μυαλό της γυναικείας ομάδας. Είναι πολύ σημαντικός για τον ιδιοκτήτη μας και όλους στο σύλλογο. Με κάνει υπερήφανη να υποστηρίζω εκείνους που στάθηκαν λιγότερο τυχεροί στη ζωή τους σε καιρούς ανάγκης», δήλωσε συγκινημένη η Χέις, τονίζοντας ότι η συνεργασία τους με τον οργανισμό αφορούσε μέχρι στιγμής την δημόσια υποστήριξη της εκστρατείας. Όμως όλοι ήθελαν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Να στηρίξουν στην πράξη. Και ο τίτλος που ήρθε ξαφνικά, λόγω του κορονοϊού, αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σταθούν στο πλευρό των αδύναμων.

«Είμαστε απίστευτα ευγνώμονες στην ομάδων γυναικών της Τσέλσι. Οι ανάγκες τηλεφωνικής και διαδικτυακής υποστήριξης κατά τη διάρκεια του Covid-19 είναι πολύ αυξημένες και ο σύλλογος δίνει ελπίδα στις χιλιάδες γυναίκες που μας χρειάζονται», υποστήριξε από την πλευρά της η Σάντρα Χόρλι, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, σημειώνοντας πως η πανδημία δεν έφερε μόνο περισσότερη βία, αλλά και περιόρισε οικονομικά τις υπηρεσίες. «Η κρίση του κορονοϊού έβαλε σημαντικά οικονομικά εμπόδια στις υπηρεσίες αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και η γενναιόδωρη υποστήριξη των γυναικών της Τσέλσι θα διαβεβαιώσει ότι καμιά γυναικά και κανένα παιδί δεν θα μείνει χωρίς βοήθεια».

Οι γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο στην Αγγλία έφτασαν τα 3.4 εκατομμύρια, σύμφωνα με την έρευνα της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η αύξηση από το 2017, όταν και ξεκίνησε το πλάνο για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου έφτασε το 57%. Όλο και περισσότερος κόσμος παρακολουθεί το πρωτάθλημα και την Εθνική Γυναικών, ενώ πρωτοβουλίες όπως αυτή της Τσέλσι δείχνουν τον πραγματικό ρόλο του ποδοσφαίρου, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, χρώματος και οποιασδήποτε άλλης διάκρισης. Τα περιθώρια αλληλεγγύης και προσφοράς στην κοινότητα είναι τεράστια.

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος