Newsroom

Newsroom

Ένα ναυάγιο της εργατικής τάξης (video)

Ένα ναυάγιο της εργατικής τάξης που χρονολογείται 150 χρόνια πίσω, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), οι ερευνητές της οποίας πέρασαν πρόσφατα δύο ημέρες, καταγράφοντας τα ευρήματα από τα συντρίμμια, αποκαλύπτοντας την τραγική ιστορία πίσω από τα ερείπια.

5b438b461dc524fb628b459e

Το Blake Ridge Wreck τράβηξε τα βλέμματα όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2015, λόγω του μεγέθους και της τοποθεσίας του: Ήταν ένα μικρό σκάφος, όχι παραπάνω από 70 πόδια που κανονικά αντιστοιχεί σε πλήρωμα των 3 έως 5 ατόμων, που βρέθηκε αναπάντεχα 150 μίλια μακριά από την ακτή της Βόρειας Καρολίνας σε περίπου 7.000 πόδια κάτω από το νερό.

Τι δουλειά έχει ένα τόσο μικρό πλοίο τόσο μακριά από την ακτή; Ο αρχαιολόγος Jim Delgado, πρώην διευθυντής της ναυτικής κληρονομιάς της NOAA, ανέλυσε το ναυάγιο σε ζωντανή αναμετάδοση με τη βοήθεια ενός ρομπότ βαθιάς κατάδυσης. Όπως ισχυρίζεται, το πλοίο έπλεε στην άκρη κατά μήκους του ρεύματος του Κόλπου, μια διαδρομή κατά την οποία τα εμπορικά πλοία μετέφεραν τα εμπορεύματά τους κατά τη διάρκεια των αιώνων. «Αυτό το ναυάγιο θα μπορούσε να είναι ένας αρχαιολογικός επιζώντας μιας – κάποτε – διαδεδομένης δραστηριότητας, με πλοία, όπως τα φορτηγά, που ταξιδεύουν σε μια εθνική οδό ως κομμάτι της εμπορικής διαδρομής και δραστηριότητας», λέει.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο ναυάγιο αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πλοίο και το πλήρωμά του. Ένας σωρός από τούβλα δείχνει το σημείο όπου το πλήρωμα ετοίμαζε τα γεύματά του σε μια μικρή εστία. (Μια καθώς πρέπει σόμπα θα ήταν πιο πιθανό να πετύχουμε σε καλύτερα εξοπλισμένα πλοία.) Κέλυφη από κοχύλια είναι συγκεντρωμένα στην πρύμνη, όπου πρέπει να ήταν η καμπίνα του πληρώματος, άρα μπορεί να έχουν συλλεχθεί για φαγητό ή αναμνηστικά από το λιμάνι της Φλόριντα ή τις Μπαχάμες. Η φωτογραφικός φακός του ρομπότ κατάφερε επίσης να επικεντρωθεί σε μια μικρή χτένα, ένα κιτ ραπτικής, ένα μπουκάλι κρασιού, ένα εκλεπτυσμένο αγγείο. Στον πάτο φαίνεται ένα οκτάνιο, που κάποτε χρησιμοποιούσαν για να οδηγούν το μικρό πλοίο.

Δεν υπάρχει προφανές φορτίο. Μπορεί να ήταν φθαρτό και να διαλύθηκε πολύ καιρό πριν από τη θάλασσα.

Παρόλο που ο Delgado ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν θα μάθουμε την ακριβή ιστορία αυτού του μικρού πλοίου, παραδέχεται ότι έγινε λίγο σκεπτικός βλέποντας τα ερείπια του ναυαγίου να ξεδιπλώνονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του.

«Η ιστορία έχει να κάνει με τους ανθρώπους – οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε ισχυροί – και αυτό το ναυάγιο είναι πιθανώς μια αντανάκλαση της πραγματικότητας, του πώς η τεράστια πλειοψηφία κάνει ό, τι πρέπει και εργάζεται σκληρά, σε δύσκολες περιστάσεις και σε χαλεπούς καιρούς», λέει ο Delgado.

Πηγή: nationalgeographic.com

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…