Newsroom

Newsroom

Ένα μεγάλο λεμονο -ταξίδι από την Καστοριά

Lemonostifel

lemonostifel 0

«Παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη με βαθιά κατανόηση», ήταν το πρώτο πράγμα που έμαθα για τους Lemonostifel, πριν απ΄ το ότι ο τόνος βρίσκεται στο τελευταίο έψιλον. Λίγο οι μεθυστικές μελωδίες χωρίς στίχο, με τίτλους που σε ταξιδεύουν, λίγο η φρεσκάδα των παιδιών και το μεράκι που κρύβεται συχνά πίσω απ’ το «μη εμπορικό», με έκαναν να θέλω να τους γνωρίσω περισσότερο.

Το Λεμονο-ταξίδι τους ξεκινά στην Καστοριά , όταν η κιθάρα, η τρομπέτα και το μπουζούκι του Γαβρίλου Χρυσικόπουλου συναντούν τα drums του Χάρη Βορεάδη και ενώ οι φίλοι κάνουν το πρώτο τους demo, στο γκρουπ μπαίνει η κιθάρα του Νέστορα Kαποδίστρια. Η έμπνευση και η όρεξη άνοιξαν χώρο για νέα μέλη, αλλά το γκρουπ αναζωογονήθηκε  μετά από ένα μικρό διάλειμμα με την προσθήκη του βιολιού του Μιχάλη Βρεττά, το μπάσο του Πάνου Μανού και τα κρουστά του Νίκου Μαγνισάλη.

Συναυλίες και μουσικές δημιουργίες για θεατρικές παραστάσεις έρχονται και φεύγουν και κάπως έτσι ο λεμονο-άνεμος τους φέρνει το 2008 στη Λάρισα, όπου ηχογραφούν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο «Lemonostifel» στο στούντιο του Θανάση Παπακωσταντίνου. Τρία χρόνια μετά δύο επιπλέον μέλη προστίθενται στην παρέα: ο Νίκος Παπαϊωάννου με το ατμοσφαιρικό cello και ο Βαγγέλης Βραχνός με τη ρυθμική τρομπέτα και η ανανεωμένη ομάδα ηχογραφεί το δεύτερο ομώνυμο άλμπουμ της, με πιο ώριμο και ταξιδιάρικο ήχο, στο στούντιο του Γιάννη Αγγελάκα.

λεμονοστιφέλ

Η επταμελής ορχηστρική παρέα συνεχίζει την πορεία της με συμμετοχές σε γιορτές και φεστιβάλ μουσικής, μπλέκοντας παιχνιδιάρικα και αρμονικά indie rock, funky, dream pop και μελωδίες Βαλκανίων, ταξιδεύοντας καθένα που τις ακούει  με τα βίντεο δικής της επιμέλειας που προβάλει στα live. Δύσκολα θα τους έβαζε κανείς μια μουσική ταυτότητα αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο για τους Λεμονοστιφέλ. Ακόμα κι αν δεν σας τραβήξουν το ενδιαφέρον οι πρωτότυπες εισαγωγές τους, με τη φωνή μιας γιαγιάς ή τον διάλογο του Κομνηνού με τη Ναθαναήλ στο «είχα πάρει χάπια για να κοιμηθώ», σίγουρα θα γλυκαθείτε από το «γλυκό του κουταλιού» τους και θα ονειρευτείτε μια μέρα που «ήταν νύχτα και είχε ήλιο». Και αυτός είναι ο στόχος τους.

Με μια μικρή κουβέντα θα γευτούμε λίγο απ’ το χυμό των λεμονιών τους:

Τι σημαίνει το όνομά σας και ποιά η ιστορία πίσω απ’ αυτό;

Λίλος: Η ιστορία κρύβεται στα άδυτα της φρουτοπίας του Τριβιζά. Λεμονοστιφέλ και Κομποστάλ ήταν τα δύο εργοστάσια της Φρουτοπίας, τα οποία κάνανε τα φρούτα χυμούς και κομπόστες αντίστοιχα. Στη δουλειά μας υπάρχουν και τα δύο. Οι Λεμονοστιφέλ παράγουν ψυχολογική υποστήριξη με βαθειά κατανόηση ενώ οι κομποστάλ ανατρέπουν κάθε σοβαρό στερεότυπο.

Τί έχει αλλάξει στους Λεμονοστιφέλ από όταν γνωρίστηκαν μέχρι σήμερα;

Πανού: Λίγη περισσότερη σοβαρότητα, λίγα μαλλιά λιγότερα -και κάποια γκρίζα- και σίγουρα οι μουσικές μας που μέρα με τη μέρα ωριμάζουν. Αυτό θα το δείτε και στον τρίτο μας δίσκο, που πιστεύουμε πως είναι ό,τι καλύτερο έχουμε κάνει.

Τα τραγούδια σας περιέχουν πολλές και διαφορετικές μελωδίες. Ποιά μουσικά είδη ή ποιοί καλλιτέχνες σας εμπνέουν και σας επηρεάζουν;

Νέστορας: Οι επιροές μας φαίνονται και δεν τις κρύβουμε. Εμπνεόμαστε από τα καλά τραγούδια και από ανθρώπους που κάνουν μουσική από αγάπη.

Πώς προέκυψε η δημιουργία μουσικής για θεατρικές παραστάσεις; Απολαμβάνετε τη διαδικασία εξίσου με τη δημιουργία ενός προσωπικού άλμπουμ;

Χάρης: Οι διαδικασίες είναι διαφορετικές αλλά και ίδιες. Τη μουσική μας -μια και τα λόγια απουσιάζουν- τη σκεφτόμαστε σαν ένα soundtrack της καθημερινότητας μας. Αυτό κάνει τους Λεμονοστιφέλ ιδανική περίπτωση για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Οι ιδιαίτεροι τίτλοι των τραγουδιών σας θα μπορούσαν να είναι ο λόγος κάποιου να τα ακούσει για πρώτη φορά. Ποια είναι τα κριτήρια να τους αντιστοιχείτε στα τραγούδια αφού αυτά είναι χωρίς στίχους;

Μπόμπος: Οι τίτλοι των κομματιών είναι κρυφά προσωπικά μας σενάρια και βγαίνουν μέσα από την γλυκιά Λεμονοζωή. Στοιχεία απο αυτά τα σενάρια υπάρχουν στα βίντεό μας που τα φτιάχνει ο Λίλος και είναι αναπόσπαστο κομμάτι των παραστάσεών μας.

Εάν το κοινό σας ζητούσε ένα άλμπουμ με τραγούδια που έχουν στίχο , θα το σκεφτόσασταν; Δώστε μου ένα στοιχείο για το άλμπουμ που έρχεται.

Λίλος: Οι μουσικές μας είναι τραγούδια με εικόνες και όχι λόγια.

Πανού: Στην αρχή φαινόταν περίεργο σε κάποιους η έλλειψη του στίχου και σε κάποιους άλλους αποτρεπτικό. Δεν ενδώσαμε όμως και ούτε πρόκειται γιατί αυτό που συμβαίνει τελικά είναι να σχηματίζονται τα λόγια στο μυαλό του καθενός.

Χάρης: Ο καινούριος μας δίσκος είναι η κορύφωση της οκτάχρονης πορείας της μπάντας, θα περιέχει 20 κομμάτια και θα κινηματογραφηθεί ζωντανά στο στούντιο ώστε να κυκλοφορήσει σαν DVD. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα κλείσει και ο πρώτος δημιουργικός κύκλος των Λεμονιών.

Ποιά στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σας δε θα ξεχάσετε;

Νίκος: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ηχογράφηση του πρώτου μας δίσκου στο στούντιο του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Μεταξοχώρι, όπου μεθυσμένοι, μέσα σε ένα βράδυ ηχογραφήσαμε τα πρώτα μας κομμάτια. Από τότε το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. 

Πού θα θέλατε να βρίσκεστε αυτή τη στιγμή;

Όλοι: Στο Πήλιο!

Ποιό είναι το αγαπημένο σας γλυκό του κουταλιού;

Το αγαπημένο μας γλυκό του κουταλιού είναι ένα. Δεν τρώγεται, πίνεται.

 

 

 

Πηγή: vice.com (http://www.vice.com/gr/read/oi-lemonostifel-dimiourgoun-to-soundtrack-ti…)

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…