m

mplokia

Ένα μεγάλο DISLIKE για τον κύριο πρύτανη

Υπάρχουν κάποιες λέξεις που μεταφέρουν επάνω τους μεγαλοπρέπεια. Προικίζουν μ’ ένα ιδιαίτερο κύρος αυτόν που τις φέρει και δημιουργούν ένα περίβλημα σεβασμού γύρω από αυτόν που τις ενδύεται.

4402151

Μια από αυτές τις λέξεις είναι η λέξη πρύτανης. Παραπέμπει σε ιδιαίτερα μορφωμένο άνθρωπο, έναν αξιοσέβαστο καθηγητή, ή καλύτερα στον επικεφαλής των μορφωμένων αξιοσέβαστων καθηγητών Πανεπιστημίου ή Πολυτεχνείου. Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι συμβολικά κάτι ακόμα ισχυρότερο, καθώς μεταφέρει και την ιστορία, τους αγώνες, τον μύθο και την αίγλη της εξέγερσης των φοιτητών εναντίον της χούντας τον Νοέμβρη του 1973.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κύριος Κωνσταντίνος Μουτζούρης, υπήρξε πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Προφανώς κι οι οπαδοί του το θεωρούν ιδιαίτερα τιμητικό και τον προσφωνούν έτσι: «Ο πρύτανης».

Θα περίμενε κανείς ότι ο κύριος πρύτανης εκτός από τον πολιτικό του ρόλο, θα προσπαθούσε μέσω της πολιτικής να έχει έναν ρόλο κατευναστικό, κατά κάποιο τρόπο παιδαγωγικό.

Όμως αυτό δεν συμβαίνει, καθώς μερίδα των οπαδών του κατηγορούνται για ακραίες συμπεριφορές και απόψεις, ενώ ο ίδιος για το τεράστιο παγκόσμιο θέμα του προσφυγικού, αγνοεί ή κάνει ότι αγνοεί τις αιτίες που το δημιουργούν, το απλοποιεί και εστιάζει στην άποψη ότι κινδυνεύει να αλλοιωθεί η ταυτότητα των Ελλήνων και η θρησκευτική τους πίστη. Κάτι σαν συνωμοσία εναντίον της Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερα αντιφατικό, ότι άνθρωποι σαν τον κύριο Μουτζούρη, που κόπτονται για την ελληνικότητα και την ορθοδοξία, έχουν τόσο μικρή εμπιστοσύνη σ’ αυτή την ελληνικότητα και στον ελληνικό πολιτισμό. Φοβούνται ότι θα αλλοιωθεί από κάποιους πρόσφυγες ή μετανάστες, που το μόνο που ονειρεύονται είναι μια ήρεμη ειρηνική ζωή στην Ευρώπη.

Έχοντας αυτή την εμμονική αντίληψη των πραγμάτων, παντού βλέπει εχθρούς και επιβουλές. Εχθροί οι ΜΚΟ, εχθροί οι διεθνείς οργανισμοί, εχθροί κι οι πρόσφυγες.

Όλη αυτή η συλλογιστική του, είναι πολύ εύκολο να περάσει στον κόσμο, ιδιαίτερα στον απλό κόσμο, που κουρασμένος από την δύσκολη πραγματικότητα, έχοντας υποστεί πλύση εγκεφάλου από την προπαγάνδα και τις ψεύτικες φήμες, ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα.

Ο κύριος πρύτανης κινείται μια στο καρφί και μια στο πέταλο, προσπαθώντας και ο ίδιος να ισορροπήσει και να αυξήσει την προσωπική πολιτική του προίκα.

Την μια στιγμή μπορεί να βρίζεται με τους υπουργούς της κυβέρνησης ή και να κάνει χειρονομίες προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την άλλη να χαριεντίζεται μαζί τους σε μια σουρεαλιστική εναλλαγή συναισθημάτων. Είναι και εχθρός και φίλος. Είναι και ΝΔ και δεν είναι. Το αποτέλεσμα όμως είναι μηδέν. Δεκαοκτώ χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι με ευθύνη της κυβέρνησης και μαζί τους η ατελέσφορη ρητορική του κύριου Μουτζούρη.

Έχοντας φτιάξει τον δικό του μύθο του λαϊκότροπου πολιτικού, επικοινωνεί μέσω αυτού με τους φανατικούς οπαδούς του. Δεν τους μιλά από καθέδρας ενός αμφιθεάτρου, αλλά κατεβαίνει ανάμεσα τους και μιλά την γλώσσα τους.

Δηλώνει ότι δεν είναι ρατσιστής. Προς Θεού μακριά από εκείνον τέτοιες απόψεις.

Πριν από λίγες μέρες στην φεισμπουκική επαφή με οπαδούς του, συζητώντας για τον τουρισμό της Λέσβου, κάποιοι συνέδεσαν τον τουρισμό με το προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας ειρωνικά ότι έχουμε τουρίστες από Αφρική, Αφγανιστάν, Σομαλία και Ιράν. Για να είναι πιο παραστατικοί και πιο κατανοητοί, πόσταραν κι ένα πίθηκο. Και τότε ο τέως πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έκανε ένα μεγαλοπρεπές, τεράστιο LIKE. Και λέω τεράστιο, γιατί η θέση του κυρίου Μουτζούρη το κάνει τεράστιο.

Η ακροδεξιά σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι επικίνδυνη διότι είναι ιδιαίτερα διεισδυτική. Αυτά που λέει ακούγονται σε μια μερίδα πολιτών, πολύ λογικά και ευχάριστα. Τους δείχνει έναν δρόμο, που εύκολα γίνεται κατανοητός και εύκολα περπατιέται. Άσχετα αν αυτός ο δρόμος οδηγεί στην κόλαση. Τρέφει το μίσος, που για κάποιους ανθρώπους είναι σύμφυτο με την προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης τους. Σε κάθε κοινωνία υπήρχαν και θα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι.

Ο κύριος Μουτζούρης, με την συμπεριφορά του και τα λόγια του, καθώς δεν καταδικάζει τέτοιες ακραίες συμπεριφορές, αλλά αντίθετα τις επικροτεί με Likes, καθίσταται υπεύθυνος για την ενθάρρυνση τον εκφασισμό μέρους της κοινωνίας. Δεν έχει κανένα άλλοθι. Καμία δικαιολογία. Νομιμοποιεί με το κύρος που αντλεί από τα αξιώματα του παρελθόντος του, ακραίες σκέψεις και συμπεριφορές.

Ένα μεγάλο DISLIKE για τον κύριο πρύτανη και την επικίνδυνη, διχαστική συμπεριφορά του.

Πηγή: mplokia.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Χαριτσης 5

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Στις διεθνείς και τις εσωτερικές εξελίξεις αναφέρεται ο Αλέξης Χαρίτσης, στο κυριακάτικο σημείωμά του στο…

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

joebiden

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες. Κάλεσε τους…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

τραμπα αποπειρα

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

Ο Κομπερατόρε είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως αρχηγός των εθελοντών πυροσβεστών της κοινότητας Μπάφαλο, σύμφωνα με…

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

6255833

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

Από το ανακαινισμένο κελί της VIP, σε θάλαμο μαζί με δεκαπέντε άτομα και «τούρκικη» τουαλέτα,…