Ένα φωτογραφικό πρότζεκτ σπάει τα ταμπού πως «τα κορίτσια δεν κολυμπούν»

Η ιδιαίτερη εικόνα με τα κορίτσια που μαθαίνουν να κολυμπούν στον Ινδικό Ωκεανό στην ακτή της Ζανζιβάρης κρύβει μια επαναστατική πράξη πέρα από ένα εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα.

NewsRoom 14/07/2021 | 17:01

Για αυτά τα κορίτσια – που για χρόνια απαγορεύονταν να πηγαίνουν στο νερό από τη συντηρητική κουλτούρα – η εκμάθηση του κολύμβησης είναι μια επαναστατική πράξη. Δεν αποκτούν μόνο μια δεξιότητα που μπορεί να σώσει τη ζωή, αλλά επηρεάζεται κομβικά και η ψυχολογία τους. 

«Ήταν εκπληκτικό το να βλέπεις τις εκφράσεις του προσώπου τους και τη αλλαγή στη γλώσσα του σώματος από τον απόλυτο φόβο και την απόλυτη απροθυμία στην αυτοπεποίθηση και τη χαρά», λέει η φωτογράφος Anna Boyiazis, η οποία αναδείχθηκε μεταξύ των νικητών του Leica Foto Project. 

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Panje Project δίδαξε τα παιδιά στη Ζανζιβάρη να κολυμπούν σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο μεγάλος αριθμός πνιγμών.

Η οργάνωση βοήθησε να σπάσουν τα ταμπού πως «τα κορίτσια δεν κολυμπούν» παρέχοντας burkinis – ένα μαγιό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα εκτός από το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια – ώστε τα κορίτσια να βρίσκονται στο νερό ακολουθώντας τον ενδυματολογικό κώδικα της κουλτούρας τους. 

Πηγή: rosa.gr