Newsroom

Newsroom

Ένα ευρώ ανά συνταγή, 25 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο

Από 01/01/2014, «ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός ευρώ ανά συνταγή που…

Από 01/01/2014, «ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των 25 ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ». Τα παραπάνω προβλέπονται στο νέο μνημόνιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Οι δύο νέες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που κάνει λόγο για ντροπή και αίσχος και κατηγορεί για αντιμετώπιση των ασφαλισμένων ως «οικονομικά υποζύγια».

«Οι ασθενείς θα τιμωρούνται, βάζοντας το χέρι στην τσέπη, κάθε φορά που θα παίρνουν ένα φάρμακο ή θα νοσηλεύονται σε Δημόσιο Νοσοκομείο. Οδηγούμαστε σε ασθενείς δύο ταχυτήτων σε αυτούς που θα μπορούν να πληρώσουν για να πάρουν τα φάρμακά τους ή να μπουν στο νοσοκομείο και στους υπόλοιπους που θα είναι πλέον καταδικασμένοι», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγές του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρει «Το Βήμα», σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν επισήμαναν ότι το παραπάνω μέτρο ενδέχεται να μην εφαρμοστεί αν η κυβέρνηση «πιάσει» τους στόχους της το 2013.