Συνέντευξη με τον «Αντόν», έναν 22χρονο αναρχικό Λευκορώσο διαδηλωτή

«Δεν πιστεύω στις εκλογές, αλλά δεν μπορεί να νοθεύεται η ψήφος μ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορείς να πας στην τηλεόραση (σαν πρόεδρος) και να πεις ότι εκείνοι που βγαίνουν στους δρόμους είναι πρόβατα στην υπηρεσία της Πολωνίας»

AP 20230292784095 1

«Στην πραγματικότητα, το κίνημα που γεννιέται για την απομάκρυνση του Αλ. Λουκασένκο είναι αυθόρμητο, αλλά δεν είναι εντελώς ανοργάνωτο όπως φαίνεται. Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν οι μισθωτοί στις κρατικές εταιρείες, τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που έχουν ως μοντέλο τις καπιταλιστικές χώρες, οι νέοι που είναι κουρασμένοι από τον αυταρχισμό του συστήματος. Μια στιγμιαία ενότητα με έναν σαφή στόχο: να κυνηγήσουν τον Λουκασένκο και την κλίκα του» υποστηρίζει ο «Αντόν», ένας 22χρονος αναρχικός ακτιβιστής από το Μπρεστ, που μιλάει στον Γιούρι Κολόμπο του ιταλικού «Manifesto» για την κατάσταση στη Λευκορωσία. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 12 Αυγούστου στην ιταλική εφημερίδα.

* Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κινήματος που εκδηλώθηκε αυτές τις μέρες;

Πρόκειται για τη σύγκλιση πολύ διαφορετικών τομέων της κοινωνίας. Υπάρχουν οι μισθωτοί στις κρατικές εταιρείες, και είναι πολλοί, που εδώ και πολύ καιρό αγωνίζονται σκληρά για να τα καταφέρουν να φτάσουν στο τέλος του μήνα και που καταπιέζονται και συνθλίβονται στη δουλειά τους από τους «κόκκινους διευθυντές» του Λουκασένκο. Υπάρχει η μεσαία τάξη κι αυτή των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, που έχουν ως μοντέλο τις καπιταλιστικές χώρες, τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης του «οικονομικού θαύματος», όπως η Πολωνία και η Λιθουανία. Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι από τις περιφέρειες των μεγαλουπόλεων, που επιβιώνουν όπως μπορούν και τους προκαλούν ναυτία ο πατερναλισμός και ο αυταρχισμός του συστήματος και η διάσπαρτη διαφθορά. Πρόκειται για μια στιγμιαία ενότητα με έναν ξεκάθαρο στόχο: να κυνηγήσουν τον Λουκασένκο και την κλίκα του. Και είναι σαφές ότι μετά ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του.

* Είναι ένα οργανωμένο κίνημα;

Το κίνημα είναι αυθόρμητο. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσος κόσμος θα έβγαινε στους δρόμους, πόσοι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να αγωνιστούν. Εμείς μπροστά από εταιρείες, μπαρ, στάσεις λεωφορείων κολλάγαμε αφισάκια που έγραφαν «Τέρμα η υπομονή, ήρθε η ώρα να αντισταθούμε». Τώρα βλέπουμε ότι ο κόσμος αντιδρά θετικά. Στους δρόμους, αυτοί που έχουν εμπειρία για το πώς θα σταθούμε, για το πώς να κινηθούμε είμαστε εμείς, οι ελευθεριακοί και οι χούλιγκαν του ποδοσφαίρου. Εμείς έχουμε συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια σε πολλές διαδηλώσεις και κάμπινγκ των οικολογικών κινήσεων στη Δύση και μάθαμε πώς να κινηθούμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Οι χούλιγκαν γνωρίζουν καλά τους OMONS (τα αντίστοιχα ΜΑΤ) και ξέρουν πόσο άνανδροι είναι, όπως ξέρουν πώς να τους αντιμετωπίσουν.  Έχουμε σίγουρα διαφορετικές ιδέες για πολλά πράγματα, αλλά έχουμε συνεργαστεί μέχρι τώρα πολύ καλά με τους χούλιγκαν. Δίνουμε συμβουλές στους νέους που βρίσκονται στους δρόμους για πρώτη φορά: να κουβαλάνε το σακίδιο με τα απαραίτητα, να έχουν σημεία συναντήσεων, να συντονίζονται. Απλά, αλλά ουσιαστικά πράγματα. Τους συμβουλεύουμε επίσης, εάν είναι δυνατόν, να βγαίνουν στους δρόμους κάθε δεύτερη νύχτα, γιατί ο αγώνας θα είναι μακρύς. Φανταζόμασταν ότι ο Λουκασένκο θα απενεργοποιούσε το Διαδίκτυο και λάβαμε τις προφυλάξεις μας.

* Χθες το βράδυ, παρά τις πολλές συλλήψεις της Κυριακής, κατέβηκε ακόμη περισσότερος κόσμος στους δρόμους. Γιατί;

Δεν πιστεύω στις εκλογές, αλλά δεν μπορεί να νοθεύεται η ψήφος μ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορείς να πας στην τηλεόραση και να πεις ότι εκείνοι που βγαίνουν στους δρόμους είναι πρόβατα στην υπηρεσία της Πολωνίας. Δεν μπορείς να πεις ότι όσοι βγαίνουν στους δρόμους είναι όλοι τοξικομανείς, γιατί τότε πυροδοτείς την υπερηφάνεια των ανθρώπων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Το πρώτο βράδυ, λοιπόν, η οδηγία προς τον λαό της υποψήφιας της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανούσκαγια ήταν να μείνει μπροστά στα σχολεία για να ελέγξει την καταμέτρηση ώστε να μην υπάρξει εκλογική νοθεία, παρ’ όλο που μετά φάνηκε ότι ήταν άχρηστο, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να συγκεντρωθεί και να διαμαρτύρεται στις γειτονιές. Χθες οι άνθρωποι ήθελαν να είναι εκεί, ήθελαν να προχωρήσουν προς το κέντρο. Κατά κάποιον τρόπο, ήταν μια γιορτή, μια συνάντηση. Στις πρώτες γραμμές στις πορείες υπήρχαν επίσης πολλές γυναίκες, ένα απίστευτο πράγμα, που δεν θα μπορούσαμε να το σκεφτούμε πριν από λίγο, σε μια κοινωνία με τόσο μισογυνισμό, όπως η δική μας.

* Πώς νομίζετε ότι θα τελειώσει αυτή η κατάσταση;

Είναι δύσκολο να πω από τώρα. Εν τω μεταξύ, τα εργοστάσια και τα μέσα μεταφοράς σταματούν κι αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα. Θα δούμε ποιος ανάμεσα σε εμάς και σ’ αυτούς θα έχει τη μεγαλύτερη αντοχή δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον το περιθώριο για έναν συμβιβασμό. Αλλά ακόμη κι αν καταφέρει να αποκαταστήσει την τάξη για κάποιο χρονικό διάστημα, η μοίρα τού δικτάτορα είναι σφραγισμένη: η κρίση του κορωνοϊού το φθινόπωρο θα γονατίσει οριστικά την οικονομία της Λευκορωσίας.

Μετάφραση: Αργύρης Παναγόπουλος

Πηγή: avgi.gr

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Τζίμα Πρετεντέρης

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…