Ένα εντυπωσιακό γκράφιτι στα Εξάρχεια με θέμα το βιβλίο

Μια εντυπωσιακή φωτορεαλιστική τοιχογραφία κοσμεί εδώ και λίγες μέρες το κτίριο που στεγάζει το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη και Γραβιάς, στα Εξάρχεια

NewsRoom 14/12/2021 | 14:31

Ο διεθνούς φήμης Αυστραλός street artist Guido van Helten έφτασε στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου και φιλοτέχνησε μια μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία η οποία αποτίει φόρο τιμής στη γειτονιά της Αθήνας που τη φιλοξενεί και είναι ταυτισμένη με την έκδοση και διακίνηση των βιβλίων.

Ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική του πριν από κάθε δημιουργία του, ο Guido van Helten επισκέφθηκε και μελέτησε την περιοχή των Εξαρχείων, γνώρισε από κοντά τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της και αφού άκουσε τις ιστορίες τους και φωτογράφισε την καθημερινή τους ζωή, κατέληξε στο θέμα που, κατά τον ίδιο, χαρακτηρίζει περισσότερο τη συγκεκριμένη γειτονιά της Αθήνας.

Με επίκεντρο τις παλαιές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του βιβλίου και της βιβλιοδεσίας, οι συνομιλίες του καλλιτέχνη με τους τεχνίτες του κλάδου και το φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε, τον ενέπνευσαν να δημιουργήσει μία τοιχογραφία αφιερωμένη -σε πρώτο επίπεδο- στην παραδοσιακή τέχνη της βιβλιοδεσίας. Μέσα από το θέμα και τη φωτορεαλιστική σύνθεση, που αποτυπώνει τις αντανακλάσεις στις βιτρίνες των καταστημάτων και την υφή των πόστερς που χαρακτηρίζουν τα Εξάρχεια, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να συνενώσει διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της περιοχής.

Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης Guido van Helten ανέφερε: «Το έργο εστιάζει στα βιβλιοπωλεία και βιβλιοδετεία των Εξαρχείων που για εμένα συμβολίζουν την ελευθερία της σκέψης, τη φιλοσοφία, τη δημοσιογραφία, αλλά και την σταδιακή έκλειψη οικογενειακών επιχειρήσεων και παραδοσιακών εμπορικών δραστηριοτήτων. Σε ένα από τα καταστήματα που επισκέφθηκα, συνάντησα τους βιβλιοδέτες Γεώργιο και Βασίλη. Ο Γεώργιος μού διηγήθηκε ότι σε ηλικία 12 ετών μπήκε στο μαγαζί του Βασίλη και επέμεινε να μαθητεύσει δίπλα του. Η ιστορία του μού έδωσε την ευκαιρία να αναδείξω τον χαρακτήρα της περιοχής και τη ζωηρή τοπική ταυτότητα μέσω της ευρύτερης έννοιας της λογοτεχνίας και της πολιτικής θεωρίας. Το συγκεκριμένο ζευγάρι δασκάλου-μαθητή ξεχώρισαν στα μάτια μου μέσα από την αφοσίωση, τη δέσμευσή τους και τη σχέση ζωής που ανέπτυξαν».

Ποιος είναι ο Guido Van Helten

Ο Guido van Helten είναι Αυστραλός εικαστικός καλλιτέχνης και φωτογράφος. Έχει καταξιωθεί διεθνώς για τα έργα σύγχρονης street art που έχει φιλοτεχνήσει ανά τον κόσμο. Αυτά στηρίζονται στην εξερεύνηση κοινοτήτων και ταυτοτήτων και αποτυπώνονται σε φωτογραφίες και τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων. Το έργο του αναπτύχθηκε μέσα από το έντονο ενδιαφέρον του για τα ταξίδια, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και την επαφή με κουλτούρες σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο. Τα ενδιαφέροντά του και η ικανότητά του να δημιουργεί έργα μεγάλης κλίμακας οδήγησαν σε αναθέσεις σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία έως την Ευρώπη και την Αμερική. Το 2016 προτάθηκε για το βραβείο Sir John Sulman της Εθνικής Πινακοθήκης της Νέας Νότιας Ουαλίας για το έργο του στην κοινότητα Brim, στη Βικτώρια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη: www.guidovanhelten.com, Insta: @guidovanhelten