Newsroom

Newsroom

"Ενα, δύο, τρία γαμιέται η ΕΡΤ 3", φώναζαν οι μεταλλωρύχοι (δείτε βίντεο)

«Βάζουμε φρένο στην ανεργία, τη φτώχεια και τη λιτότητα» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε ανάμεσα στους διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη. Τα…

«Βάζουμε φρένο στην ανεργία, τη φτώχεια και τη λιτότητα» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε ανάμεσα στους διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα της αστυνομίας ήταν δρακόντεια, με περίπου 3.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός και να ακολουθούν τις πορείες σε στενό κλοιό.

Οι πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων, όπως και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν από το άγαλμα του Βενιζέλου, συνέχισαν στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, πέρασαν μπροστά από το Λευκό Πύργο και το Δημαρχείο, πριν ολοκληρωθούν μπροστά από τις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης.

Σπασμένη σε δύο μέτωπα ήταν το μπλοκ της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ λόγω των εργαζομένων στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Οι μεταλλωρύχοι πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο Λευκό Πύργο χτυπώντας τα κράνη τους στην άσφαλτο και φωνάζοντας συνθήματα. Μάλιστα στο σημείο υπήρξε ένταση μεταξύ των μεταλλωρύχων και μελών του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Με την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία εξαπέλυσαν αποδοκιμασίες κατά της ΕΤ-3, όπως «ένα, δύο, τρία, γαμ… η ΕΡΤ3» και «θα κλείσετε σε ένα μήνα».

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε και η πορεία του ΠΑΜΕ, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους. Χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, έφθασαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, μπροστά από την πύλη της ΔΕΘ και στη συνέχεια ακολούθησαν τις οδούς Αγγελάκη και Εγνατία, μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους, το παρών έδωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ενώ συμμετείχαν και υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος.

Επίσης, χωρίς εντάσεις ολοκληρώθηκε η πορεία μελών του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, επιτροπών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ στην πορεία συμμετείχαν και μέλη της Λαϊκής Ενότητας, υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Φωνάζοντας συνθήματα κατά των μνημονίων και κρατώντας πανό και σημαίες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις πλατείες Καμάρας και Σιντριβανίου, απ’ όπου κινήθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς τη Νότια Πύλη της ΔΕΘ, στην πλατεία ΧΑΝΘ, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα, πριν επιστρέψει στα σημεία της αφετηρίας τους και διαλυθούν.

Το «παρών» στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ, έδωσαν ο επικεφαλής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Το μήνυμα ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα «δεν θα υποστείλει τον αγώνα μέχρι ο λαός μας να πάρει στα χέρια του τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο αυτής της χώρας, μέχρι να περάσει πραγματικά η εξουσία στα χέρια του λαού» έστειλε από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, «μόνο έτσι θα καταργηθούν οριστικά τα μνημόνια, όλοι οι αντεργατικοί – αντιλαϊκοί νόμοι, έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες, την ολοσχερή διαγραφή του χρέους, θα ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την πλευρά του εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι το «όχι» στα μνημόνια θα κερδίσει στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

«Η νεολαία μας είπε το μεγάλο “όχι” στο δημοψήφισμα. Είναι η νεολαία που πρωτοπόρα θα σαρώσει τα μνημόνια, παλιά μνημόνια και νέα μνημόνια, γι΄αυτό να είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Η Λαϊκή Ενότητα ακολουθεί το δρόμο της νεολαίας. Η Λαϊκή Ενότητα είναι με τη νεολαία. Η Λαϊκή Ενότητα βρωντοφωνάζει το “όχι” της νεολαίας δεν ηττήθηκε. Το “όχι” αυτό συνεχίζεται, το “όχι” αυτό θα νικήσει και στις κάλπες, στις 20 Σεπτέμβρη» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: tvxs.gr