Newsroom

Newsroom

"Ένα δέντρο θυμάται" και αφηγείται την ιστορία του στο Δίστομο

Στις 10 Ιουνίου 1944 οι Ναζί ισοπέδωσαν το Δίστομο, στη Βοιωτία, 228 κατοίκους του, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

5b1178b01dc524d9198b457f

Την ίδια ακριβώς ημέρα, το 1942, όσοι άνδρες άνδρες του Λίντιτσε, ενός χωριού στην Τσεχία, ήταν από 15 ετών και πάνω σφαγιάζονται με τη σειρά τους.

Οι γυναίκες και τα παιδιά του Λίντιτσε στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία και στην Πολωνία και ελάχιστοι γλυτώνουν, ενώ το χωριό ισοπεδώνεται ολοκληρωτικά με μπουλντόζες και μετατρέπεται σε αγρό.

Στον ιδιαίτερα φορτισμένο χώρο του μαρτυρικού Διστόμου, λοιπόν, κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 2 Ιουνίου, για πρώτη φορά εκτός φεστιβάλ, η βραβευμένη ταινία “Ενα Δένδρο Θυμάται…” που αφορά την ιστορία της εξαφάνισης από τους Ναζί, του Λίντιτσε.

Από το τσέχικο χωριό ένα μόνο δέντρο γλύτωσε! Κι αυτό είναι που “λέει” την ιστορία του μεγάλου αυτού εγκλήματος του Ναζισμού.

Στον ιδιαίτερα φορτισμένο χώρο του μαρτυρικού Διστόμου κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 2 Ιουνίου, για πρώτη φορά εκτός φεστιβάλ, η βραβευμένη ταινία Ενα Δένδρο Θυμάται… που αφορά την ιστορία της εξαφάνισης από τους Ναζί, του τσέχικου χωριού Λίντιτσε.

Την ίδια ημερομηνία με την άγρια Σφαγή των κατοίκων του Διστόμου – 10 Ιουνίου – όλοι οι άνδρες του Λίντιτσε εκτελούνται από τους Γερμανούς Ναζί, οι γυναίκες και τα παιδιά στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία και στην Πολωνία και ελάχιστοι γλυτώνουν, ενώ το χωριό ισοπεδώνεται ολοκληρωτικά με μπουλντόζες και μετατρέπεται σε αγρό.

Ένα μόνο δέντρο γλύτωσε, και λέει την ιστορία του μεγάλου αυτού εγκλήματος του εθνικοσοσιαλισμού.

Το ντοκιμαντέρ “Ένα Δένδρο Θυμάται…» του δημοσιογράφου Κώστα Φόλλα, βραβεύθηκε φέτος στο διεθνές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο Νεότητας, και προβάλλεται στο Δίστομο το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ., στον ανοιχτό χώρο μεταξύ του μουσείου θυμάτων Ναζισμού και το αρχαιολογικό μουσείο Διστόμου, για πρώτη φορά εκτός φεστιβάλ.

Η ταινία αναφέρεται με μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία, στην ιστορία της κωμόπολης της Τσεχίας που οι ναζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν κυριολεκτικά, ως αντίποινα για τη δολοφονία του άμεσου συνεργάτη του Χίτλερ και υπαρχηγού των SS, Ράινχαρντ Χάιντριχ.


Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ