Ένα βήμα πριν την έκδοσή του στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε την έκδοσή του στις ΗΠΑ - Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως 175 χρόνια.

assange

Το δικαστήριο του Γουέστμινστερ ενέκρινε επισήμως την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, κάτι που θα πρέπει να περάσει από την τελική έγκριση της υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ.

Ο Ασάνζ, ο οποίος έχει δικαίωμα έφεσης, συμμετείχε στην ακρόαση από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο, όπου κρατείται από τότε που σύρθηκε έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο πριν από τρία χρόνια.

Καταζητείται στις ΗΠΑ για 18 ποινικές κατηγορίες μετά τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων από το WikiLeaks το 2010. Εάν καταδικαστεί, ο Ασάνζ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.

Η έκδοσή του αποτέλεσε αντικείμενο πολλών δικών από τη σύλληψή του, η οποία έλαβε χώρα αφότου ο Ασάνζ αναζήτησε διπλωματικό καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού για επτά χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2021, μια απόφαση του δικαστηρίου διαπίστωσε ότι ο Ασάνζ δεν μπορούσε να εκδοθεί καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «καταπιεστικό», λόγω της ψυχικής του υγείας.

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε αυτή την απόφαση τον περασμένο Δεκέμβριο, λέγοντας ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ με βάση τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τη μεταχείρισή του εκεί. Αυτές περιλάμβαναν δεσμεύσεις ότι ο Ασάνζ δεν θα υπόκειται σε «ειδικά διοικητικά μέτρα», ούτε θα κρατηθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας πριν ή μετά τη δίκη.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…