Ένα αμπέλι δίχως φράχτη

Η Ελλάδα πανηγυρίζει για την ήττα της πανδημίας με ανεξέλεγκτες φιέστες. Αλλά έχουμε ακόμη ημίχρονο.

5079782

H Σλοβενία έγινε σήμερα το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που κήρυξε τη λήξη της πανδημίας. Τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν σε μονοψήφιο νούμερο τις τελευταίες εβδομάδες και ο Σλοβένος Τσιόδρας έπεσε σε αναδουλειές.

«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε», ήταν το μήνυμα των τοπικών αρχών. Η μικρή χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, ίσως η ομορφότερη της Ευρώπης, περιμένει τους επισκέπτες με τα σύνορα ορθάνοιχτα.

Τι θα κάνει ο επισκέπτης όταν επιστρέψει στην πατρίδα του μετά τις διακοπές του, αλλουνού γιατρού και αλλουνού σερίφη ευαγγέλιο.

Η καραντίνα των 14 ημερών εξακολουθεί να επιβάλλεται στη Σλοβενία, αλλά μόνο για τους ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς οι υπόλοιποι επιτρέπεται να την παραβιάσουμε ελεύθεροι, χωρίς τον υποχρεωτικό εγκλεισμό μίας εβδομάδας που  ίσχυε μέχρι σήμερα για τους Ευρωπαίους.

Τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα άρχισαν να χαλαρώνουν από τις 20 Απριλίου, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια, καθώς και ξενοδοχεία με δυναμικότητα μικρότερη των 30 δωματίων. Δηλαδή, σχεδόν όλα τα τουριστικά καταλύματα.

Τα σχολεία της Σλοβενίας βρίσκονται σε φάση μερικής επανεκκίνησης, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες -που είχαν διακοπεί- κατέβασαν το χειρόφρενο την περασμένη εβδομάδα. Οι μάσκες δεν είναι πλέον υποχρεωτικές.

«Να είστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι», ήταν η μοναδική οδηγία της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια, οι Σλοβένοι τολμούν αυτό που σκέφτεται εδώ και εβδομάδες η Ελλάδα. Την επιστροφή στην κανονικότητα, ως αντίδοτο στην οικονομική κατάρρευση.

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Έλληνας επισκέπτης θα καταλύσει στη Λιουμπλιάνα υγιής και απαλλαγμένος από μικρόβια; Ουδείς, από τη στιγμή που τα ταξίδια από την Αθήνα διεξάγονται ελεύθερα, δίχως πρότερο υγειονομικό έλεγχο.

Ο διεθνής τουρισμός είναι άθλημα διαδραστικό και μονοπάτι διπλής κατεύθυνσης. Δεν αρκεί να λαμβάνει τα μέτρα της μόνο η μία από τις δύο (ή περισσότερες) εμπλεκόμενες χώρες, αλλά όλες.

Θα ρισκάρει η Ελλάδα να ανοίξει τα δικά της σύνορα χωρίς να προβλέπεται καραντίνα 1-2 εβδομάδων για τον ξενόφερτο επισκέπτη; Πόσο ξέφραγο μπορεί να γίνει αυτό το αμπέλι;

Η εισήγηση για «υγειονομικό διαβατήριο» και υποχρέωση ελέγχου στις τελευταίες 72 ώρες πριν το ταξίδι (πρόταση που η ελληνική κυβέρνηση αγκάλιασε με θέρμη) απορρίφθηκε ως φαιδρή.

Ο υγιής της Δευτέρας μπορεί κάλλιστα, ή μάλλον κάκιστα, να μολυνθεί την Τρίτη, να ασθενήσει την Τετάρτη, να ταξιδέψει την Πέμπτη και να διασπείρει τον ιό την Παρασκευή σε έναν καινούριο τόπο, με το τζούφιο υγειονομικό διαβατήριό του ανά χείρας. Στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, ακόμα και στη Σλοβενία.

Οι Σλοβένοι θρήνησαν 103 θύματα από τον Covid-19, ενώ μέτρησαν περίπου 1.500 κρούσματα. Οι αριθμοί θεωρούνται σχεδόν φυσιολογικοί για μία εποχιακή επιδημία και η καμπύλη έπαψε να καμπυλώνει.

Ωστόσο, παρόμοιες στατιστικές «νίκης» έχουν να επιδείξουν και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, καθώς η γεωγραφική τους θέση εμποδίζει την αθρόα διασπορά: 156 νεκροί μέχρι χθες στην Ελλάδα, 102 στη Βουλγαρία, 224 στη Σερβία, 94 στην Κροατία, 122 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 95 στη Βόρεια Μακεδονία, μόλις 31 στην Αλβανία. Οι όμοροι γειτονές μας μάς νικάνε, αλλά αυτό δεν θα το μάθετε ποτέ από τα μέσα διαστρεβλωμένης ενημέρωσης.

Από όλες τις χώρες της χερσονήσου του Αίμου, μόνο η Ρουμανία των 1056 νεκρών διαψεύδει τον κανόνα, αλλά τα δικά της χαρακτηριστικά (εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, λιμάνια κ.ο.κ.) είναι αρκετά διαφορετικά.  

Υπάρχει, ωστόσο, ένας ακοίμητος τόπος που συμπεριφέρεται σαν να κατατρόπωσε την πανδημία, μολονότι το σκορ παραμένει ισόπαλο και το ματς βρίσκεται στο πρώτο ημίχρονο: η Ελλάδα.

Η χαλάρωση των μέτρων στην αμίμητη χώρα μας επιχειρείται δίχως σχέδιο και χωρίς να έχει αλλάξει το παραμικρό σε σύγκριση με τη μέρα του πρώτου εγκλεισμού.

Έντρομη από το προοπτική της θηριώδους ύφεσης που πλησιάζει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη γκρέμισε το αμυντικό τείχος και επέτρεψε στα στερημένα πλήθη να ξαμοληθούν στους δρόμους και στις αμμουδιές, παιανίζοντας παιάνες θριάμβου.

Νενικήκαμεν, λέει. Τον συντρίψαμε, τον αόρατο εχθρό. Όπως ήταν επόμενο, ο αλαλιασμένος κοσμάκης υιοθέτησε το κλίμα άκρατης αισιοδοξίας και κατάργησε στην πράξη κάθε περιορισμό.

Μάσκες φοράνε πλέον μόνο οι φοβιτσιάρηδες, αποστάσεις ασφαλείας δεν τηρεί κανείς, ενώ έμποροι, ξενοδόχοι και λοιποί βιοπαλαιστές απαιτούν την πλήρη άρση των απαγορεύσεων, μπας και επιβιώσουν.

Πολλοί καταστηματάρχες, ειδικά στην επαρχία και στα νησιά, αδιαφορούν πλήρως για τα όποια μέτρα, ρισκάροντας το πρόστιμο (που άλλωστε σβήνεται εύκολα με λίγο μπαξίσι), προκειμένου να δουλέψουν κακήν κακώς, κουτσά στραβά.

Έλεγχοι γίνονται μόνο όταν υπάρχουν κάμερες, ταγμένες με το αζημίωτο στην υπηρεσία της αυτού μεγα-γελοιότητας. Τα κανάλια παρουσιάζουν τη χώρα ως παράδεισο της νέας εποχής και καλούν τον πολίτη σε καινούριες εξορμήσεις, θαρρείς και ο Έλληνας έχει κάποιου είδους ανοσία στον ιό που σκότωσε 300.000 ανθρώπους και εξακολουθεί να θερίζει.

«Να είστε υπεύθυνοι για να μην κολλήσετε», μας λένε μόνο. Έλα όμως που εμείς δεν είμαστε Σλοβένοι; Ο τράχηλός μας δεν υποφέρει ούτε ζυγό ούτε μάσκα ούτε γάντια ούτε καν αποστάσεις. Θα κολλήσουμε και θα πούμε και ένα τραγούδι. Της ΄Αλκηστης Πρωτοψάλτη.

Για τον επισκέπτη που θα προσγειωθεί σήμερα στην Ελλάδα από κάποιον ξένο πλανήτη, η μοναδική ένδειξη ότι «κάτι τρέχει» είναι τα ΜΑΤ του Χρυσοχοϊδη και του Χαρδαλιά, που σπεύδουν να ξυλοφορτώσουν πιτσιρικάδες στις πλατείες υπό τις ιαχές των νοικοκυραίων.

Και αυτό ακόμη, όμως, δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά επιστροφή στην κανονικότητα των μηνών που προηγήθηκαν, με την καταστολή και την αστυνομοκρατία που τόσο αρέσουν στην κυβερνησάρα μας.

Είδηση δεν έχουμε όταν σκύλος δαγκώσει άνθρωπο, αλλά όταν άνθρωπος δαγκώσει σκύλο. Είδηση δεν έχουμε όταν οι μπάτσοι χυμήξουν στα Εξάρχεια και στην Κυψέλη, αλλά όταν βγουν παγανιά στις φιέστες του Μητσοτακέικου.   
Όχι με βερμούδα για σφηνάκια κορονοϊού κερασμένα από τον δήμαρχο, αλλά με πλήρη εξάρτυση, για σκληρή δουλειά.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…