Με… πρόσχημα τη νόρμα για την Γενική Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) στο εξής το ΕΣΡ παύει να δημοσιοποιεί στοιχεία (ονόματα παρουσιαστών και προγραμμάτων) καναλιών στα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις (κάθε είδους- χρηματικές και ηθικές) εξαιτίας παραβιάσεων της νομοθεσίας των ΜΜΕ.
Θα ανακοινώνονται -λέει- τα ονόματα των καναλιών αλλά οι αναφορές σε πράξεις, εκπομπάρχες και εκπομπές θα είναι γενικές και αόριστες.
Μα είναι δυνατόν;
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση επιβολής ποινής -είτε χρηματικής είτε ηθικής (ακόμα και σε επίπεδο απλής σύστασης)- δεν θα γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα στο οποίο διαπιστώθηκε η παραβίαση της νομοθεσίας. Ακόμα περισσότερο παύει η υποχρέωση, εκ του νόμου, ανάρτησης ειδικής κάρτας στο πρόγραμμα του σταθμού στην περίπτωση ηθικής κύρωσης με το σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ για την συγκεκριμένη ποινή στο όνομα του GDPR.
Προβεβλημένοι σύνδεσμοι
Η Super League παίζει στη Stoiximan με αμέτρητες επιλογές, 0% γκανιότα*, bet builder και ενισχυμένες αποδόσεις! *Όροι & προϋποθέσεις
Ευλόγως θα δημιουργηθεί έλλειμμα διαφάνειας και λογοδοσίας. Η νέα κατεύθυνση που αποφάσισε το ΕΣΡ να ακολουθήσει στο εποπτικό έργο του, εφαρμόζεται λίγες ημέρες έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε με αφορμή «ρεπορτάζ» α λα real estate που μεταδόθηκε με αφορμή τον θάνατο του ποδοσφαιριστή Τζορτζ Μπάλντοκ… Δηλαδή, αν ίσχυε αυτό και τότε, το ΕΣΡ δεν θα γνωστοποιούσε ούτε την εκπομπή ούτε τον παρουσιαστή!
Απαράδεκτο; Το λιγότερο…
Συνάμα, στην πρόσφατη ενημέρωση που είχαμε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αποσαφηνίστηκαν κάποια ζητήματα που αφορούν στο internet και τη δικαιοδοσία στου συμβουλίου επί του online περιεχομένου. Είτε μιλάμε για site, είτε για social media.
To ΕΣΡ μπορεί να ασχοληθεί μόνο με τα βίντεο και όχι όλα! Όχι για τα βίντεο που θα ανεβάσει ένας απλός χρήστης στα social (YouTube, Instagram, TikTok, Twitter, Facebook κ.ο.κ.), αλλά βίντεο που θα προσομοιάζουν σε εκείνα των παραδοσιακών ΜΜΕ. Δηλαδή ενημερωτικά βίντεο (από ΜΜΕ, δημοσιογράφους) ή ψυχαγωγικά βίντεο από επαγγελματίες του είδους (YouTubers κτλ). Και το ΕΣΡ μπορεί να επέμβει σε διαδικτυακά βίντεο μόνο όταν παραβιάζεται η νομοθεσία για τους ανηλίκους ή υπάρχει ρητορική μίσους και υποκίνηση βίας. Για κανέναν άλλον λόγο, όπως μπορεί να κάνει στην τηλεόραση παράδειγμα ή στο ραδιόφωνο.
Παράλληλα, το ΕΣΡ δεν έχει καμία αρμοδιότητα για οτιδήποτε είναι ηχητικό στο internet. Δεν μπορεί να παρέμβει σε web radio ούτε σε podcast. Δεν μπορεί να παρέμβει ούτε στο YouTube αν η εικόνα είναι στατική και ακούγεται μόνο ήχος.
Έχει πενιχρούς πόρους το ΕΣΡ και περιορισμένη δικαιοδοσία. Δεκτόν. Άρα ήρθε η ώρα να δημιουργεί μια νέα ανεξάρτητη Αρχή που θα ασχοληθεί και με τα social media και του YouTube; Προφανώς και ναι, αλλά από ποιους; Από την κυβέρνηση που, χρησιμοποιώντας λογικές ’67, απαγορεύει τα κινητά στα σχολεία ή που οι μισοί ακούν τους άλλους μισούς μέσω Predator;
Πηγή: SDNA
Ειδήσεις σήμερα:
Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα: Στις 4 Νοέμβρη «το υπουργείο Παιδείας παίρνει αποβολή από τους μαθητές»
Πέθανε ο ποιητής και στιχουργός Ισαάκ Σούσης: Το «αντίο» από Ζουγανέλη και Νταλάρα