Newsroom

Newsroom

Μετά τα μέσα του 2021 οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 μέχρι τα μέσα του 2021, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

emvolio

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα πως δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους, υπογραμμίζοντας τη σημασία των αυστηρών ελέγχων της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους.

«Δεν περιμένουμε ότι θα δούμε εκτεταμένους εμβολιασμούς μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους», δήλωσε η εκπρόσωπος Μάργκαρετ Χάρις στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Αυτή η φάση 3 πρέπει να διαρκέσει περισσότερο επειδή είναι ανάγκη να δούμε πόσο αληθινά προστατευτικό είναι το εμβόλιο και είναι επίσης ανάγκη να δούμε πόσο ασφαλές είναι», πρόσθεσε η εκπρόσωπος αναφερόμενη στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων.

Αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ανά τον κόσμο

Τουλάχιστον 1.013 ασθενείς ακόμη υπέκυψαν στις ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με βάση την ανεξάρτητη καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην ισχυρότερη οικονομική δύναμη του κόσμου έχει πλέον φθάσει τους 186.767 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν άλλα τουλάχιστον 43.248 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν να φθάνει τους 6,12 εκατομμύρια.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα σε παγκόσμιο επίπεδο από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε απόλυτα μεγέθη, τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων, όσο και ως προς αυτόν των μολύνσεων.

Βραζιλία: Πάνω από 4 εκατομμύρια κρούσματα

Η Βραζιλία έχει πλέον καταγράψει πάνω από 4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και περισσότερους από 124.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, καθώς το υπουργείο Υγείας της λατινοαμερικάνικης χώρας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 43.773 νέες μολύνσεις και 834 νέους θανάτους σε 24 ώρες.

Με βάση τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της γιγαντιαίας χώρας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ανέρχονται σε 4.041.638 και οι νεκροί εξαιτίας του σοβαρού οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού συστήματος και των επιπλοκών που προκαλεί έχουν φθάσει τους 124.614. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ.

Έπειτα από μήνες που οι θάνατοι βρίσκονταν σε ένα ατέλειωτο υψίπεδο, ξεπερνούσαν τους 1.000 την ημέρα σχεδόν καθημερινά, ο ημερήσιος μέρος όρος την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε σε 874 θανάτους και περίπου 40.000 κρούσματα. Το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι οι αριθμοί αυτοί υποδεικνύουν ήδη ότι η καμπύλη των μολύνσεων και αυτή των θανάτων βρίσκονται «σε πτώση», όμως οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί. Σύμφωνα με βραζιλιάνους επιδημιολόγους, η τάση θα πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο ως τρεις εβδομάδες πριν να μπορεί κανείς να μιλήσει περί τάσης, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, ο στρατηγός ε.α. Χαμίλτον Μοουράου, σημείωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του χθες Πέμπτη ότι θα χρειαστεί εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού για την προστασία των Βραζιλιάνων από την πανδημία και «οι πάντες στην κυβέρνηση το γνωρίζουν».

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας φάνηκε να προσπαθεί να ανασκευάσει την κυβερνητική θέση, λίγα 24ωρα μετά τη δήλωση που έκανε τη Δευτέρα ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υποβαθμίζει εξαρχής τη σοβαρότητα της πανδημίας, ότι κανένας δεν θα υποχρεωθεί να εμβολιαστεί όταν υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο.

Ρεκορ κρουσμάτων στην Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 12.026 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση αφότου ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτεια της χώρας της Λατινικής Αμερικής, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 451.198.

Το ίδιο χρονικό διάστημα 207 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 9.361 νεκρούς.

Την προηγουμένη, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 199 θανάτους και 10.933 μολύνσεις.

Κατά δεδομένα του υπουργείου, η πληρότητα των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φθάσει το 61,1% σε όλη τη χώρα και ανέρχεται έως ακόμη και στο 68,8% στην περιοχή του Μπουένος Άιρες, όπου ζει το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας και όπου εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Ωστόσο, εντατικολόγοι αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά, με έναν εξ αυτών να υπολογίζει πως ο δείκτης πληρότητας των ΜΕΘ στην πρωτεύουσα και την περιφέρειά της φθάνει το 90%.

Αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε νέα αλματώδη ημερήσια άνοδο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά 83.341 περιπτώσεις, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι προσβλήθηκαν στη γιγαντιαία χώρα να φθάνει τα 3,94 εκατομμύρια.

Παράλληλα άλλοι 1.096 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην ινδική επικράτεια να φθάνει πλέον τους 68.472 νεκρούς, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτό σημαίνει πως η Ινδία θρηνεί πια τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο, αφού ξεπέρασε το Μεξικό (66.329 θάνατοι μέχρι χθες Πέμπτη).

Η Ινδία, η χώρα της Ασίας που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στην Ασία, πλέον πλησιάζει τη Βραζιλία – τη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο – ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.

Ρεκόρ κρουσμάτων στο Ισραήλ

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε αλματωδώς, κατά 2.991 μέσα σε ένα 24ωρο, φθάνοντας τα 124.455 συνολικά στο Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί στη χώρα αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην ισραηλινή επικράτεια, στα τέλη Φεβρουαρίου. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί την προηγουμένη και ανερχόταν σε 2.926 μολύνσεις.

Παράλληλα, ο απολογισμός της πανδημίας στο Ισραήλ αυξήθηκε στους 985 νεκρούς (+16 σε 24 ώρες), ενώ ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε από τους 423 στους 417, ενώ 849 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν στα 24.825, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι ασθενείς που έχουν αποθεραπευτεί αυξήθηκαν στους 98.645, (+1.411 το προηγούμενο 24ωρο).

Νωρίτερα χθες, το κλιμάκιο της ισραηλινής κυβέρνησης που συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας αποφάσισε να επιβληθούν lockdown σε 30 δήμους και κοινότητες από τη Δευτέρα, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Τα αυστηρά έκτακτα περιοριστικά μέτρα θα επιβληθούν στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «κόκκινες», με βάση τον χρωματικό κώδικα κατάταξης ανάλογα με τα επίπεδα θνητότητας.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…