Ε.Μ.Σ.Τ. : Aπό την υποχρηματοδότηση στη σπατάλη;

Nέα καταγγελία από το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

emst

Για δεκαετίες ολόκληρες η υποχρηματοδότηση ήταν ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Εδώ και κάποια χρόνια η Τακτική Επιχορήγηση του Μουσείου από το ΥΠ.ΠΟ.Α. κυμαίνεται στο ύψος των 3.000.000 ευρώ – ποσό που, στην πραγματικότητα, μέχρι τώρα μόλις και κάλυπτε τη μισθοδοσία του προσωπικού και τα λειτουργικά κόστη του κτιρίου. Φέτος όμως φαίνεται ότι το «κέρας της Αμάλθειας» στάθηκε πολύ γενναιόδωρο απέναντι στο Ε.Μ.Σ.Τ., καθώς ο φετινός προϋπολογισμός του εκτινάχθηκε στο ποσό των  9.204.854 ευρώ!!!

Είναι όμως τα πράγματα όσο αισιόδοξα φαίνονται;

Αν δούμε αναλυτικά τον προϋπολογισμό του Ε.Μ.Σ.Τ., όπως αυτός εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟΑ., διαπιστώνουμε ότι τα εγκεκριμένα έξοδα βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία με τα εγκεκριμένα έσοδα, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

1.    Κρατική επιχορήγηση: 2.900.000 ευρώ.

2.    Ίδια έσοδα: 1.100.354 ευρώ.

3.    Ταμειακά διαθέσιμα προηγούμενων ετών: 5.204.500 ευρώ.

Ωστόσο, εξαρχής έχουμε να παρατηρήσουμε ότι:

Α. Τα πραγματικά ίδια έσοδα του Μουσείου είναι απίθανο να καλύψουν έστω και το μισό από το σχετικό, προβλεπόμενο ποσό.

Β. Τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα προηγούμενων ετών δεν υπερβαίνουν τα 4.200.000 ευρώ.

Επομένως, υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στα έσοδα του Μουσείου ήδη από την σύνταξη του προϋπολογισμού.

Το πιο προβληματικό στοιχείο, όμως, είναι το γεγονός ότι χωρίς να έχει εξασφαλιστεί καμία κυβερνητική δέσμευση για την αύξηση της Τακτικής Επιχορήγησης από το ΥΠ.ΠΟ.Α. όλα τα ταμιακά διαθέσιμα του Ε.Μ.Σ.Τ.  συγκεντρώνονται για αξιοποίηση μέσα στο 2022. Έτσι, ο Φορέας μένει ακάλυπτος για τα επόμενα χρόνια απέναντι στον ορατό κίνδυνο υποχρηματοδότησης, και άρα υπολειτουργίας στον τομέα της παραγωγής νέων εκθέσεων, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η ανάπτυξη του συνόλου των δραστηριοτήτων του Μουσείου στο άμεσο μέλλον.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Ε.Μ.Σ.Τ. σε συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. του Μουσείου στις 22/03/2022 έκανε γνωστούς αυτούς τους προβληματισμούς του και διατύπωσε ρητά τις επισημάνσεις του για μια πρακτική που κατ’ επανάληψη και καταχρηστικά υιοθετείται τους τελευταίους μήνες: τη διαδικασία απευθείας αναθέσεων με προσκλήσεις σε έναν μόνο υποψήφιο ανάδοχο κάθε φορά. Επιπλέον κάλεσε το Δ.Σ. του Ε.Μ.Σ.Τ. από κοινού με τη διεύθυνση του Μουσείου να χαράξουν ένα στρατηγικό πλάνο για την αξιοποίηση των αποθεματικών του Μουσείου σε βάθος τετραετίας, ώστε με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνόλου της λειτουργίας του Ε.Μ.Σ.Τ. Παράλληλα ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση της Τακτικής Επιχορήγησης.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή