"Εμπόλεμη ζώνη" η Αμφίπολη - Καταπέλτης η Παλαγγιά: "Η κα. Περιστέρη βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε..."

cover
NewsRoom 19/09/2014 | 13:02

Την ίδια άποψη εξέφρασε και σήμερα η αρχαιολόγος κυρία Παλαγγιά μετά το ξέσπασμα της επικεφαλής της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, Αικατερίνης Περιστέρη, που μίλησε με αγανάκτηση για συναδέρφους της, που αναζητώντας πέντε λεπτά δημοσιότητας, μιλούν για την ανασκαφή χωρίς να γνωρίζουν ούτε γι' αυτήν ούτε για την Αμφίπολη.

Η κυρία Παλαγγιά, μιλώντας στο «Parapolitika Fm» δήλωσε πως στενοχωρήθηκε πολύ με την προσωπική επίθεση της επικεφαλής της ανασκαφής και συνεχίζει να πιστεύει πως ο τάφος είναι ρωμαϊκός καθώς όπως τονίζει, δεν έχει βρεθεί κάτι που να την διαψεύδει. «Θα ήταν ευχής έργον η επιστημονική διαμάχη να γινόταν μετά την περάτωση της ανασκαφής», δήλωσε η κυρία Παλαγγιά. «Λυπήθηκα πολύ για την προσωπική επίθεση που μου έγινε. Λέχθηκε ότι επιζητώ την δημοσιότητα. Η κα Περιστέρη επιτέθηκε μόνο σ' εμένα. Μόνο εγώ εξέφρασα άποψη για τον τάφο της Αμφίπολης; Αλλά φαίνεται ότι όσοι συμφωνούν μαζί της δεν επιζητούν την δημοσιότητα. Μόνο εγώ...».

«Πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου», τόνισε η κα Παλαγγιά και πρόσθεσε: «Εφόσον δεν έχει τεκμηριωθεί η χρονολόγηση ίσως δεν είναι τελείως αθέμιτο να γίνονται υποθέσεις εργασίας. Κατηγορούμεθα ότι δεν έχουμε δει την ανασκαφή. Μα, δεν μπορούμε να την δούμε. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση! Το να γίνονται προσωπικές επιθέσεις είναι στενάχωρο. Μακάρι να βρεί στοιχεία να με διαψεύσει. Αλλά δεν έχω δει τίποτα. Νομίζω ότι βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε».

«Εφόσον έχουν μιλήσει τόσο πολλοί άλλοι διατηρώ το δικαίωμα να πω την γνώμη μου. Δεν έχω αλλάξει θέση. Δεν έχει βρεθεί κάτι που να με διαψεύδει. Η χρονολόγηση που την τοποθετούν στον 4ο αιώνα συνδέθηκε με τον Λεόντα της Αμφίπολης. Λένε ότι βρέθηκε ένα μέρος της χαίτης. Το να βρέθηκε ένα κομμάτι του σε επιχώσεις δεν λέει κάτι. Υπήρχαν πολλοί τάφοι στην περιοχή. Μια προσωπική επίθεση δεν είναι σωστή και έχω στενοχωρηθεί πολύ. Λέω ότι προσωπικά δεν έχω πειστεί. Δεν έχει σημασία τι εποχής είναι το μνημείο. Παραμένει πολύ σημαντικό. Όποτε κι αν έγινε είναι ένα σημαντικό μνημείο. Προς το παρόν επιμένω αλλά ο χρόνος θα δείξει»