Newsroom

Pandora Newsroom

"Εμπόδια" από το ΙΚΑ στις συντάξεις κάτω των 67 ετών – Αναστολή αποφάσεων έκδοσης νέων συντάξεων

Το ΙΚΑ θέτει εμπόδια για χορήγηση σύνταξης από 1.1.2015 και μετά σε όσους είναι κάτω των 67 ετών και δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα 4.500 ένσημα (15 έτη ασφάλισης).

ika sintakseis 2

Το ΙΚΑ θέτει εμπόδια για χορήγηση σύνταξης από 1.1.2015 και μετά σε όσους είναι κάτω των 67 ετών και δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα 4.500 ένσημα (15 έτη ασφάλισης).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος ξεκαθαρίζουν ότι για να χορηγηθεί είτε κανονική, είτε προσωρινή σύνταξη σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να πρόκειται για ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης επικαλούμενοι λόγους υγείας (πχ αναπηρία, θάνατος), ή λόγους σοβαρού οικονομικού προβλήματος (πχ μακροχρόνια  ανεργία).

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει η αίτηση συνταξιοδότησης να περάσει από αρμόδια επιτροπή για να κριθεί εάν θα πρέπει να χορηγηθεί σύνταξη προσωρινή ή κανονική, για ανθρωπιστικούς λόγους ή όχι.

Το ΙΚΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα και στον υπολογισμό των συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων έχουν υποβληθεί εντός του έτους, καθώς διαπιστώνεται πρακτική αδυναμία να καθοριστεί το τμήμα της σύνταξης για το διάστημα ασφάλισης από 1.1.2011 και μετά, με βάση τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως προβλέπει ο ν.3863/2010.

Ουσιαστικά, με βάση το νόμο θα πρέπει να προκύψει στους δικαιούχους αυτής της κατηγορίας, αναλογία σύνταξης στο ποσό της βασικής που έχει οριστεί στα 360 ευρώ.

 

Εγκύκλιος Χαϊκάλη

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Παύλος Χαϊκάλης, τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (βασικής και αναλογικής σύνταξης), που αποτελούσε πάγια απαίτηση των δανειστών και έως τώρα δεν εφαρμοζόταν, αφού δεν γινόταν αποδεκτή από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Στρατούλη.

Στο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή και ο νέος τρόπος υπολογισμού της κατώτατης σύνταξης, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε 15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

Η κατώτατη σύνταξη χορηγείται για χρόνο ασφάλισης το λιγότερο 15 ετών ή σε περιπτώσεις αναπηρίας με ποσοστό άνω του 80% ή όταν προκύψει κάποιο εργατικό ατύχημα, που θα στερεί τη δυνατότητα εργασίας  από τον εργαζόμενο.

Ταυτόχρονα στην ίδια εγκύκλιο επαναλαμβάνεται ότι η βασική σύνταξη έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, θα διατηρηθεί στα 360 ευρώ. Επειδή όμως η βασική σύνταξη προκύπτει ως αποτέλεσμα της πορείας του ΑΕΠ, είναι πιθανό το 2016 να υποχωρήσει, εάν η ελληνική οικονομία μπει τελικά, ξανά σε φάση ύφεσης.

Η βασική σύνταξη καταβάλλεται στις εξής περιπτώσεις ασφαλισμένων:

·         Όσοι δεν κατάφεραν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου να συμπληρώσουν ούτε τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης των 15 ετών (4.500 ένσημα) και παράλληλα έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια  και κριτήρια διαμονής στη χώρα. Η περίπτωση αυτή «φωτογραφίζει» ανασφάλιστους υπερήλικες, οι οποίοι ούτε τα απαιτούμενα ένσημα διαθέτουν, συνήθως είναι πολύ πάνω από τα 67 έτη,  διαβιούν μόνιμα στην Ελλάδα πάνω από μία 10αετία, ενώ έχουν και εισοδηματικό όριο (ατομικό ετήσιο εισόδημα 4.320 ευρώ ή 8.640 ευρώ, εάν πρόκειται για οικογενειακό ετήσιο εισόδημα).

·         Στους δικαιούχους αναλογικής σύνταξης, από την ημερομηνία χορήγησής της.

Η βασική σύνταξη μειώνεται στις εξής περιπτώσεις:

·         Συνταξιούχοι γήρατος, οι οποίοι από το 15ο έως το 67ο έτος ηλικίας έχουν διαμείνει κάποια χρόνια εκτός Ελλάδος. Για κάθε έτος από αυτά τα χρόνια που έζησαν στο εξωτερικό μειώνεται κατά 1/35 η βασική τους σύνταξη.

·         Για όσους λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη (γήρατος ή αναπηρίας).

·         Για όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγο θανάτου (ο/η σύζυγος, τέκνα)

·         Ανασφάλιστοι και όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει 15 έτη προϋπηρεσίας (ή 4.500 ένσημα) ή δεν πληρούν το όριο της διαμονής ή το εισοδηματικό κριτήριο.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα να λάβουν περισσότερες από μία συντάξεις, θα τους χορηγηθεί μόνο μία βασική σύνταξη.

Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος ή ο δικαιούχος σύνταξης, έχει δικαίωμα να λάβει μία πλήρη και μία μειωμένη σύνταξη, θα λάβει πλήρες το ποσό της βασικής σύνταξης, το οποίο θα καταβληθεί από το φορέα που χορηγεί την πλήρη σύνταξη (πχ ΙΚΑ).

Η αναλογική σύνταξη θα προκύπτει από το σύνολο του ασφαλιστικού βίου του κάθε ασφαλισμένου, με βάση έναν συντελεστή που θα προέρχεται από το χρόνο ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση το όριο που τίθεται είναι η 1.1.2011 και έτσι για όσους ασφαλιστούν μετά την παραπάνω ημερομηνία, τότε η σύνταξή του θα υπολογιστεί βάσει συγκεκριμένης κλίμακας, που περιλαμβάνει τις Ημέρες Ασφάλισης και το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης ως εξής:


Σημειώνεται ότι όσοι υπάχθηκαν σε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο δημόσιο, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2010 και βγαίνουν στη σύνταξη από 1.1.2015 και μετά, η αναλογική σύνταξη που αφορά το χρονικό διάστημα από την 1.1.2011 έως την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης θα υπολογίζεται με βάση το νόμο 3863/2010.

Συνεπώς οι ασφαλισμένοι στο εξής θα λαμβάνουν σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από δύο μέρη:

α) Ποσό που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης έως την 31η Δεκεμβρίου 2010 θα υπολογίζεται με βάση όσα ισχύουν κατά το έτος συνταξιοδότησης από παλαιότερες διατάξεις.

β) Ποσό που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης από 1.1.2015 και μετά και το οποίο θα προκύπτει από τον προηγούμενο πίνακα.

Η εγκύκλιος αφορά στην εφαρμογή διατάξεων νόμου του 2010 (Ν. 3863/2010, αρ. 3 παρ. 3) βάσει του οποίου προβλέφθηκε ότι από 1-1-2015 η κατώτατη σύνταξη θα ισούται με 15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έτους 2015. Με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου- ΠΥΣ 6/2012 μειώθηκε μονομερώς ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο.

Έτσι το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη μειώθηκε το 2012 από 33,57 ευρώ σε 26,18 ευρώ. Ως εκ τούτου, επισημαίνει ο κ. Χαϊκάλης, ότι «με νομοθεσία του 2010 και του 2012 (κι όχι βέβαια του 2015), προβλέφθηκε μειωμένη κατώτατη σύνταξη: 26,18 Χ 15 ημερομίσθια = 392,7 ευρώ».

Πάντως, ο υφυπουργός Εργασίας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν τυχόν κριθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ότι οι μειώσεις που επήλθαν στον κατώτατο μισθό ή στο κατώτατο ημερομίσθιο από έτους 2012, είναι αντισυνταγματικές, η Ελληνική Πολιτεία «να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, όπως οφείλει τηρώντας το Σύνταγμα, αναζητώντας ισοδύναμα μέτρα αντιστάθμισης».

 

Φωτογραφία: ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ )

Πληροφορίες: dikaiologitika.gr

Νέα έρευνα: Ο κόσμος μπήκε σε μια νέα εποχή αυξημένης βίας – Ρεκόρ ένοπλων συγκρούσεων το 2025

AP26144267425701

Νέα έρευνα: Ο κόσμος μπήκε σε μια νέα εποχή αυξημένης βίας – Ρεκόρ ένοπλων συγκρούσεων το 2025

Το 2025 καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο 65 συγκρούσεις στις οποίες εμπλεκόταν τουλάχιστον ένα κράτος,…

Γιατί η ΕΛΑΣ δεν είναι πλειοψηφικός, πολιτικός φορέας της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά απλώς το νέο κόμμα του Τσίπρα

AP26146703531787

Γιατί η ΕΛΑΣ δεν είναι πλειοψηφικός, πολιτικός φορέας της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά απλώς το νέο κόμμα του Τσίπρα

Διαμορφώνεται με την εκλογική φιλοδοξία να διαδεχθεί τον Μητσοτάκη, όχι με τον πολιτικό στόχο να…

Οι Νεοϋορκέζοι αποδοκίμασαν τον Τραμπ: Άγρια γιούχα στον τρίτο τελικό του ΝΒΑ (video)

AP26160027444243

Οι Νεοϋορκέζοι αποδοκίμασαν τον Τραμπ: Άγρια γιούχα στον τρίτο τελικό του ΝΒΑ (video)

Όταν η εικόνα του Αμερικανού προέδρου εμφανίστηκε στις γιγαντοοθόνες του γηπέδου, το κοινό αντέδρασε με…

Οι Προτάσεις μας

Βαρκελώνη: Το παράξενο έθιμο των «διαβόλων της φωτιάς» – Θυσιάζουν την ακοή τους για να συμμετέχουν

AP17301807938043

Βαρκελώνη: Το παράξενο έθιμο των «διαβόλων της φωτιάς» – Θυσιάζουν την ακοή τους για να συμμετέχουν

Ήδη από τον Μεσαίωνα, οι θρησκευτικές πομπές της Βαρκελώνης συνοδεύονταν από πυροτεχνικά εφέ και συμβολικές…

Νοσοκομείο Νίκαιας: Καταγγελίες για τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμα αναλώσιμα

5190420 2048x1364 1

Νοσοκομείο Νίκαιας: Καταγγελίες για τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμα αναλώσιμα

Σύμφωνα με τις καταγγελίες «η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος και…

Πάπας Λέων: Η Εκκλησία να ακούσει τα θύματα κακοποίησης και να αποζημιώσει τους επιζώντες

Πάπας

Πάπας Λέων: Η Εκκλησία να ακούσει τα θύματα κακοποίησης και να αποζημιώσει τους επιζώντες

Κατά την τοποθέτησή του, ο Πάπας υπογράμμισε ότι οι επιζώντες θα πρέπει να διαπιστώσουν έμπρακτη…

Σχετικά με ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρήτη: Τι ισχυρίστηκε στην αστυνομία ο 37χρονος Παλαιστίνιος που συνελήφθη ως μέλος της Χαμάς

6993516

Κρήτη: Τι ισχυρίστηκε στην αστυνομία ο 37χρονος Παλαιστίνιος που συνελήφθη ως μέλος της Χαμάς

Η απολογία του προγραμματίστηκε για τις 11 Ιουνίου ενώπιον ανακριτή μετά την άσκηση ποινικής δίωξης…

Δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση στον 37χρονο Παλαιστίνιο – Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη

6993523

Δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση στον 37χρονο Παλαιστίνιο – Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη

Ποινική δίωξη για 4 κακουργήματα στον 37χρονο Παλαιστίνιο που κατηγορείται για σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης