Newsroom

Newsroom

Εμπλοκή υπαλλήλων της ΕΤΕ σε παρανομίες εκπαιδευτικού ομίλου στη Χαλκίδα

Ένα ακόμη σκάνδαλο στις πολλές, πλέον, υποθέσεις διαφθοράς που ταλανίζουν το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με σοβαρές πολιτικές-οικονομικές προεκτάσεις αποκαλύφθηκε…

Ένα ακόμη σκάνδαλο στις πολλές, πλέον, υποθέσεις διαφθοράς που ταλανίζουν το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με σοβαρές πολιτικές-οικονομικές προεκτάσεις αποκαλύφθηκε έπειτα από παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και συντονισμένες ενέργειες της Επιθεώρησης Εργασίας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας. Στις πρωτοφανείς παραβιάσεις της εκπαιδευτικής, της ασφαλιστικής και της φορολογικής νομοθεσίας προκαλεί έκπληξη και απογοήτευση η απάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που δεν έχει προβεί σε καμιά μέχρι στιγμής ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Τι έχει συμβεί

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ και της Επιθεώρησης Εργασίας Χαλκίδας επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο σε φροντιστήριο με την επωνυμία ΑΛΦΑ στην πρωτεύουσα της Εύβοιας. Οι διενεργούντες τον έλεγχο βρέθηκαν ενώπιον μιας απίστευτης κατάστασης. Εκπρόσωποι της ιδιοκτησίας του σχολείου κλείδωσαν στον πρώτο όροφο εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να μην πραγματοποιηθεί ο έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας και τον επέτρεψαν μόνο όταν ενημερώθηκαν ότι θα κληθεί η αστυνομίας.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων και συγκεκριμένα:

• Οι εκπαιδευτικοί του φροντιστηρίου ΑΛΦΑ ήταν παράλληλα καθηγητές ιδιωτικού σχολείου το οποίο ανήκει στον ίδιο εκπαιδευτικό όμιλο και φέρει το ίδιο όνομα. Αυτοί εξαναγκάζονταν, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, να εργαστούν παρανόμως στο φροντιστήριο κατά παράβαση του ισχύοντος νόμου, ενώ δίδασκαν κυρίως μαθητές δημοσίων σχολείων της περιοχής.

• Οι εκπαιδευτικοί δεν δηλώνονταν ότι εργάζονται στο φροντιστήριο.

• Το σχολείο ΑΛΦΑ κατέθετε μισθοδοτικές καταστάσεις με πλαστογραφημένες τις υπογραφές των εκπαιδευτικών, την ώρα που οι πραγματικές αποδοχές τις οποίες η ιδιοκτησία κατέβαλε ήταν χαμηλότερες.

• Οι εμφανιζόμενοι ως ιδιοκτήτες του φροντιστηρίου ΑΛΦΑ φέρονται ως ιδιοκτήτες του ομώνυμου ιδιωτικού σχολείου, γεγονός που απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

• Δεν υπήρχαν μισθολογικές καταστάσεις από τον Ιανουάριο του 2013.

Πιθανή εμπλοκή υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας

Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου συνεχίστηκε η έρευνα διαπιστώθηκε ότι, οι μισθοδοτικές καταστάσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι θα έπρεπε να υπογράφονται από τους εκπαιδευτικούς και εν συνεχεία να κατατίθενται στην τράπεζα για να εισάγονται τα αναγραφόμενα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων, έφεραν πλαστογραφημένες τις υπογραφές εκπαιδευτικών στο λογαριασμό των οποίων έμπαιναν πολύ λιγότερα χρήματα από τα αναγραφόμενα, ή δεν έμπαιναν ποτέ.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι στα εκκαθαριστικά της εφορίας των εκπαιδευτικών αναγράφονται οι αποδοχές των μισθοδοτικών καταστάσεων, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να φορολογούνται για υψηλότερα ποσά από αυτά που αμείβονταν. Γίνεται, επομένως σαφές, επισημαίνει η ΟΙΕΛΕ, ότι οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του εν λόγω ιδιωτικού σχολείου έχουν πλαστογραφήσει υπογραφές εκπαιδευτικών, ώστε να παρουσιάσουν μισθοδοτικές καταστάσεις με πλασματικά ποσά είναι υπεύθυνοι για την αναγραφή ψευδών ποσών στα εκκαθαριστικά σημειώματα των εκπαιδευτικών.

Στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Χαλκίδα, όπου επίσης πραγματοποίησε επίσκεψη η ΟΙΕΛΕ, διαπιστώθηκε, όπως καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία, πως οι πλαστογραφημένες υπογραφές των εκπαιδευτικών, εγκρίνονταν από υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι διαβεβαίωναν τους καθηγητές ότι τα χρήματά τους πιστώνονταν κανονικά στους λογαριασμούς, παρά το γεγονός ότι σε αυτούς πιστώνονταν λιγότερα χρήματα ή πολλές φορές δεν έμπαινε κανένα ποσό. Από τη μη καταβολή των χρημάτων επωφελούνταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως οι ιδιοκτήτες του σχολείου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία “από την αποκάλυψη της υπόθεσης προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής στελεχών του Κεντρικού Καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Χαλκίδα, πιθανώς ευρισκόμενων σε συνεργασία με εκπροσώπους του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ομίλου ΑΛΦΑ”.

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους