Newsroom

Newsroom

Εμπάργκο Κούβας: Αμετακίνητο το τελευταίο απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου

To Φεβρουάριο του 1962 ο λαοπρόβλητος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι κήρυξε γενικό εμπάργκο κατά της Κούβας, που είχε ξεκινήσει μόνο για ορισμένα προϊόντα το 1958, όταν ο Φιντέλ Κάστρο άρχισε τις πολεμικές επιχειρήσεις για την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δικτάτορα Μπατίστα.

Avana

Από τότε μέχρι το απομεινάρι αυτό του Ψυχρού Πολέμου παραμένει ακλόνητο παρά τα κάποια βήματα που επιχείρησε ο πρόεδρος Ομπάμα. Η έλευση του Τραμπ, ακύρωσε κάθε προσπάθεια.

Στο πνεύμα αυτό η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα, σχεδόν ομόφωνα, ένα ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο σε βάρος της Κούβας. 

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 189 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Ταυτόχρονα, απορρίφθηκε αίτημα των ΗΠΑ που ζητούσαν να επικριθεί η Κούβα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως και πέρσι, αλλά και άλλες χρονιές, μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν. Η Ουκρανία και η Μολδαβία απείχαν από την ψηφοφορία.

Αυτή ήταν η 27η φορά που η Γενική Συνέλευση ζητά την άρση του εμπάργκο, όμως το ψήφισμα αυτό, που εγκρίνεται κάθε χρόνο, δεν είναι δεσμευτικό για την Ουάσινγκτον. Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι, αυτή τη φορά παρουσίασε οκτώ τροπολογίες σε μια προσπάθεια να στρέψει την προσοχή στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρησή τους από την Αβάνα. Δεν έλαβε όμως τη στήριξη που θα επιθυμούσε, αφού μόνο το Ισραήλ και η Ουκρανία ψήφισαν και τις οκτώ ενώ τα Νησιά Μάρσαλ ενέκριναν τη μία από αυτές τις προτάσεις.

Σημειώνεται ότι το εμπάργκο ενισχύθηκε με ειδικούς νόμους, όπως ο νόμος “για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Κούβα” του 1992 και ο νόμος Χελμς-Μπάρτον του 1996. 

 Το 1999, ο επίσης λαοπρόβλητος Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διεύρυνε το εμπάργκο ακόμα περισσότερο, απαγορεύοντας τις ξένες θυγατρικές των αμερικανικών επιχειρήσεων να έχουν συναλλαγές με την Κούβα. Ωστόσο, το 2000, ο ίδιος  ενέκρινε την πώληση αμερικανικών “ανθρωπιστικών” προϊόντων στην Κούβα.

Τα βήματα που έκανε ο Τραμπ για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα ήταν στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν ήταν αρκετά. Και ο ΟΗΕ συνεχίζει να βγάζει ψηφίσματα… Και η Κούβα να ζημιώνεται με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…