Newsroom

Newsroom

Emir Kusturica: Πιστεύω ότι μέχρι το 2030 θα επέλθει η σωστή μορφή του κομμουνισμού

Ο διάσημος Σέρβος σκηνοθέτης έδωσε συνέντευξη στον Αντώνη Μποσκοΐτη

279904019 5044522812334419 3269079093384126980 n
Τον περασμένο Μάιο ο συνεργάτης μας, Αντώνης Μποσκοΐτης, βρέθηκε στο βουνό Mokra Gora της Σερβίας, όπου συνάντησε τον διάσημο σκηνοθέτη Emir Kusturica και είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ήταν η πρώτη φορά, για την ακρίβεια, που ο Kusturica τοποθετήθηκε για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο αμέσως μετά τον διεθνή σάλο που είχαν προκαλέσει κάποιες σχετικές δηλώσεις του. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τρίτο τεύχος του FAQ magazine, του καινούργιου free press του Θανάση Λάλα, για το οποίο μπορούμε να πούμε ότι ήδη οι συνεντεύξεις είναι το δυνατό του σημείο με προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ονόματα άλλωστε τόσο του Λάλα, όσο και του Μποσκοΐτη, είναι εγγύηση ως προς το κομμάτι των συνεντεύξεων.
Ιδού μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Emir Kusturica:

Πόσο καθοριστική υπήρξε η μορφή του Μουράτ, του πατέρα σας;

Πάρα πολύ! Γνώρισα τον κόσμο, την ιστορία και την πολιτική μέσα απ’ αυτόν. Διαμόρφωσε την ανθρωπιστική μου συνείδηση. Με ένα τρόπο η πρώτη μου ταινία είναι αφιερωμένη στον πατέρα μου. Μιλάω για το 1981, όπου ένας πατέρας χορεύει με τη γυναίκα του και λέει ότι ο καλός κομμουνισμός θα έρθει μέχρι το 2000 – έπεσε έξω για καμιά εικοσαριά χρόνια…Πιστεύω ότι μέχρι το 2030 θα επέλθει η σωστή μορφή του κομμουνισμού. Εσείς στην Ελλάδα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί επειδή αυτοί που έρχονται στην εξουσία πάντα σας υποδεικνύουν τι θα κάνετε. Είστε δέσμιοι ενός δικομματισμού, πίσω απ’ τον οποίο κρύβονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Καλώς ή κακώς ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία από κει έχουν πάρει τα μαθήματα τους κι έτσι σας κυβέρνησαν, κλέβοντας τα χρήματα σας.

Αναφέρεστε και στο σήμερα;

Για πάντα μιλάω (γελάει)

Γνωρίσατε την αποδοχή σε νεαρότατη ηλικία, στα 24 χρόνια σας. Αυτό δεν διαμόρφωσε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική ταυτότητα;

Ισχύει. Ίσως γι’ αυτό τώρα δεν είμαι επιτυχημένος…Αστειεύομαι. Η αποδοχή στη νεαρότατη ηλικία με έκανε απλά να βρίσκω πιο εύκολα παραγωγούς, όπως και να επιλέγω πιο εύκολα τα θέματα των ταινιών μου.

Είστε πια 67 ετών…

Ναι, είμαι. Σχεδόν 68 για την ακρίβεια…

Πως παρατηρείτε τις αλλαγές του χρόνου, εξωτερικά και εσωτερικά;

Δεν είναι αρμονικά αυτά τα δύο. Νιώθω ακόμη νέος στην ηλικία που βρίσκομαι και μπορώ να κάνω ό,τι έκανα και στο παρελθόν: Στις 10 Ιουνίου, ας πούμε, μέχρι τα τέλη του χρόνου θα ξεκινήσω περιοδεία όπου θα τραγουδάω και θα παίζω μουσική. Έχω κλείσει γύρω στις 60 συναυλίες σαν να’μαι 25 χρονών. Ωστόσο μερικές φορές νιώθω ότι θα πρέπει να κάνω ένα διάλειμμα για λίγο από οργανικής άποψης μέχρι να ξανανιώσω νέος και άγριος.

Είστε εύκολος ή δύσκολος άνθρωπος;

Και τα δύο, εύκολος και δύσκολος. Όσο μπορώ προσπαθώ να’μαι εύκολος, βέβαια, παρά δύσκολος.
Είδαμε στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, να σηκώνονται αεροπλάνα από ευρωπαϊκές στρατιωτικές βάσεις για να βομβαρδίσουν τη Σερβία. Στην Ελλάδα στήθηκαν ολόκληρες συναυλίες συμπαράστασης στον σερβικό λαό. Εσείς στηρίξατε το λαό σας στο πλαίσιο μιας ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Αυτή ήταν μια τραγωδία και αναφέρομαι στις δολοφονίες άμαχου πληθυσμού. Σήμερα, ας πούμε, στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, δεν συμβαίνει αυτό, δεν σκοτώνονται γέροι και γυναικόπαιδα. Και αν σκοτώνονται κάποιοι, δεν γίνεται σκόπιμα συγκριτικά με τους στρατιώτες που είναι ταγμένοι πολεμιστές. Στη Σερβία, όταν σκοτώνονταν γυναικόπαιδα, το έλεγαν «παράπλευρες απώλειες». Σήμερα, όταν Ρώσοι βομβαρδίζουν και σκοτώνονται κι απ’ τις δύο πλευρές, στην Αμερική τους λένε «καημένα παιδιά».

280216713 5044525755667458 2425052315938242233 n
Ο Emir Kusturica με τον Σέρβο βετεράνο ηθοποιό Petar Bozovich.

Πόσο απέχει η ιδέα του πατριωτισμού απ’ αυτήν του εθνικισμού;

Απέχει μόνο μέσω της ειλικρινούς αγάπης για την κουλτούρα μας. Δεν το οριοθετώ χωρικά, αλλά πολιτισμικά και πολιτιστικά.

Είναι σαν να μου λέτε ότι εγώ νιώθω Έλληνας όποτε είμαι σε μια ξένη χώρα και ακούω ένα τραγούδι του Θεοδωράκη ή του Τσιτσάνη.

(γελάει δυνατά) Ναι, ναι, ακριβώς αυτό! Χωρίς σημαίες και σύμβολα. Αυτό είναι ο πολιτισμός. Κι εγώ έτσι νιώθω παρότι κοσμοπολίτης φύσει και θέσει.

Σας βασανίζουν θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα; «Ποιος είμαι, γιατί ζω, που πάει ο κόσμος;»

Εγώ σκέφτομαι συνέχεια το εξής: Η ζωή είναι μια κούρσα, ένας αγώνας δρόμου, στην οποία οι άνθρωποι δεν θέλουν να βγουν πρώτοι.

Πολύ πρόσφατα είπατε δημόσια να μη συνδράμει η Σερβία την Ουκρανία γιατί οι καλές σχέσεις μεταξύ Σερβίας – Ρωσίας είναι η μοναδική εγγύηση για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σας.

Και δεν μου λέτε εσείς τώρα, που είναι οι πασιφιστές; Δεν υπάρχουν πασιφιστές πια στη Δύση, αφού δίνουν όπλα στην Ουκρανία για να πολεμήσει τη Ρωσία. 90% του δυτικού κόσμου είναι υπέρ της Ουκρανίας και ένα 10% υπέρ της Ρωσίας. Δίνουν αβέρτα όπλα! Δεν είναι οι χίπις του παρελθόντος που έλεγαν «Όχι στον πόλεμο»! Αυτοί λένε «Ναι στον πόλεμο»! Εσείς πως το κρίνετε αυτό που ζείτε σε μια χώρα, η οποία έχει προβλήματα με την Τουρκία και αργά ή γρήγορα θα κινδυνεύσετε από κάτι παρόμοιο; Ποια θα είναι η στάση της Δύσης απέναντι σας; Η Ευρώπη η πασιφιστική δεν υπάρχει! Τα ΜΜΕ τους στην ουσία προμοτάρουν τον πόλεμο και όλοι έχουν πιστέψει πως ο Πούτιν είναι ο διάβολος. Ξεχάσαμε τους πολέμους στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στη Σερβία, που ποτέ δεν είδαμε τέτοια ανάλογη προπαγάνδα; Η δική σας τηλεόραση τι δείχνει;
* Στην κεντρική φωτογραφία ο Emir Kusturica με τον Αντώνη Μποσκοΐτη και τον Ελληνοσέρβο μεταφραστή Goran Vukcevic.

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

5644757

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

Απάντηση στα όσα ανέφερε σε βίντεο του ο Γιάννης Καλλιάνος έδωσε μια γυναίκα που έχασε…

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Βια

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Τον χτυπούσαν τα αδέρφια της κι εκείνη τραβούσε βίντεο. Συνελήφθησαν και οι γονείς.

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

xylo dromos retxiki

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

Οι δύο οδηγοί σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να πλακώνονται.

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

InCollage 20240424 163106834

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη», τονίζει…