«Eμείς δεν έχουμε συμβούλους που είχαν σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία»

"Η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής. Δημιουργείται νέο τοπίο στον τομέα του φαρμάκου. Υπάρχει ηθικοποίηση στον τομέα του φαρμάκου", ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας την κριτική της ΝΔ για την τροπολογία με την οποία αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων.

Ξανθός

Η διαδικασία τιμολόγησης από τον ΕΟΦ είναι απολύτως διαφανής, είπε ο Ανδρέας Ξανθός σημειώνοντας ότι ο διάλογος γίνεται πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι. “Για πρώτη φορά δεν γίνονται διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Εμείς δεν έχουμε συμβούλους για τους οποίους όλος ο κόσμος ήξερε ότι είχαν σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία. Για να τελειώσουμε και με τα δωράκια!”, είπε ο υπουργός Υγείας.

“Η ΝΔ, δια του αντιπροέδρου της, σέρνεται σε μια ρητορική η οποία πραγματικά προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Έχουμε πλαίσιο στρεβλό μνημονιακής κοπής για την τιμολόγηση των φαρμάκων που δεν μπορέσαμε να επηρρεάσουμε όσο ήμασταν στο μνημόνιο, διότι ήταν σκληρή προαπαίτηση στις αξιολογήσεις. Κάναμε το πρώτο βήμα, μετά τη λήξη του μνημονίου και πήγαμε σε μια ανατιμολόγηση. Και δεν τόλμησαν να πούνε τότε ότι ήταν δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία”, είπε ο υπουργός Υγείας. Πρόσθεσε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ενισχύεται κατά 20 εκατομμύρια ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Είπε ακόμη, ότι φέτος δίνονται παραπάνω 45 εκατομμύρια ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική του ΕΣΥ και κανείς δεν βγήκε να πει ότι η κυβέρνηση δίνει δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία.

” Να συνεννοηθούμε. Το να υπάρχουν πολιτικές που διασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, ιδιαίτερα στα ακριβά. Το να έχουν οι καρκινοπαθείς πρόσβαση σε ακριβά φάρμακα είναι δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία; Το να βάζουμε ένα πλαίσιο το οποίο διορθώνει τις στρεβλώσεις, το κάνει πιο διαφανές, πιο βιώσιμο, πιο δίκαιο, είναι δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία; Νομίζω ότι προσβάλλετε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού“, είπε ο υπουργός Υγείας και απευθυνόμενος στη ΝΔ τόνισε: “Πάτε στα συνέδρια της φαρμακοβιομηχανίας και κλαίτε ότι είναι χαμηλή η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, και κλαίτε για το clowback και όταν πάμε τα διορθώσουμε και να εξορθολογίσουμε το πλαίσιο, μας λέτε ότι δίνουμε δωράκια στη φαρμακοβιομηχανία; Η προσέγγιση μας είναι από τη σκοπιά των αναγκών των ανθρώπων”.

Ο Ανδρέας Ξανθός είπε στο σημείο αυτό, ότι σήμερα εκατοντάδες ανασφάλιστοι, μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και το 1/3 από αυτούς με μηδενική συμμετοχή. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει θέμα με τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος. “Έχουμε κάποιες πρώτες ανακουφιστικές παρεμβάσεις όταν μας το επέτρεψε το δημοσιονομικό πλαίσιο. Θα προσπαθήσουμε να τις ενισχύσουμε και γι΄αυτούς που παίρνουν γενόσημα, που θεραπεύονται με χρόνια φάρμακα που ανήκουν στο 10%, και μειώνοντας την επιβάρυνση 1 ευρώ ανά συνταγή, και μηδενίζοντας την συμμετοχή των καρκινοπαθών στα συμπληρωματικά φάρμακα της νόσου”.

Αναφορικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων, δηλαδή με βάση αναφορά τις δύο χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν τις χαμηλότερες τιμές, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με όσα ισχυρίζεται “κοροϊδεύει τον κόσμο”. “Σε 2000 φάρμακα θα μειωθούν οι τιμές. Σε άλλες 2.000 αυξάνεται η τιμή και έχουμε υπολογίσει ότι δεν υπάρχει μεσοσταθμικά αλλαγή ισοζυγίου. Να τελειώνουμε με αυτή την κοροϊδία, είναι προκλητική και θρασύτατη η κριτική της ΝΔ“, είπε ο υπουργός Υγείας και παρατήρησε ότι η ΝΔ δεν έχει πει κουβέντα για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει στο φάρμακο. “Θέλετε και να κυβερνήσετε τρομάρα σας με μια τέτοια ανεύθυνη και δημαγωγική στάση”, είπε ο Ανδρέας Ξανθός και υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν θα καταφέρει να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης.

ΝΔ: αποσύρετε την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Η ΝΔ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Στο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου. “Σας καλώ σήμερα, εδώ, να αποσύρετε αυτή τροπολογία, κύριε Υπουργέ. Θα αποτελέσει μείζον ζήτημα για την Κυβέρνησή σας, για εσάς προσωπικά και για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Είναι λάθος να χρεωθείτε αυτή την τροπολογία”, είπε ο Βασίλης Οικονόμου απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε: ” Η εποχή που κουνάγατε το χέρι εισαγγελικώς, ως ΣΥΡΙΖΑ, η εποχή της σκανδαλολογίας δεν μπορεί να ρίξει πέπλο κάλυψης και συγκάλυψης αυτών των ειδών και των μορφών πολιτικών παρεμβάσεων, οι οποίες, κατά την άποψη της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα”.

“Σήμερα έρχεστε να κάνετε ένα τεράστιο δώρο στις φαρμακοβιομηχανίες”, είπε ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας λέγοντας πως έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για το σκάνδαλο NOVARTIS.

Π. Πολάκης: πόρισμα φωτιά για τις διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ

“Η κυβέρνηση κλείνει ένα φαύλο παρελθόν”, δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αναφερόμενος στην κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, που προβλέπει το νομοσχέδιο.

“Τώρα έσκασε και η δεύτερη δίωξη και έρχονται κι άλλες -και εγώ το λέω έτσι πολύ καθαρά-έχουν καθυστερήσει την παραγωγή των πορισμάτων για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχει βγει ένα εξαιρετικό πόρισμα από τη Βουλή και έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα. Υπάρχουν πορίσματα τα οποία είναι σε εξέλιξη από το Σώμα των Επιθεωρητών. Βγήκε και το δεύτερο, γιατί πέρα από τους είκοσι τρεις διορισμούς του κυρίου Γεωργιάδη, βγήκαν άλλοι εβδομήντα τέσσερις διορισμοί με την ίδια συμμορία να είναι από πίσω, με άσκηση πάλι κακουργημάτων, θέμα το οποίο έχουν θάψει ΣΚΑΪ, ΑΝΤΕΝΝΑ, STAR κ.λπ. Έρχεται και το πόρισμα, απ’ όσο ξέρω, του διαχειριστικού ελέγχου και της διαφημιστικής δαπάνης και όλων των υπόλοιπων και πραγματικά ταιριάζει χρονικά η στιγμή, ότι κλείνουμε αυτό το φαύλο παρελθόν και πάμε σε έναν νέο Οργανισμό που θα είναι πραγματικά ο Οργανισμός Επιδημιολογικής Επιτήρησης της χώρας”, είπε ο κ. Πολάκης.

“Πέσατε από τον Υμηττό;”

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφερόμενος στη νομοθετική παρέμβαση για τις ιδιωτικές κλινικές, υπογράμμισε ότι μπαίνει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο. Ιδίως για τις εργασιακές σχέσεις, υπογράμμισε, ότι οι εργαζόμενοι θα εργάζονται πλέον με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας. “Μπορούν να ξεχάσουν οι εργαζόμενοι ότι τότε έκαναν έξι μήνες ή οχτώ μήνες ή δέκα μήνες απλήρωτοι χωρίς κανέναν έλεγχο από κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό, γιατί είχε κλείσει η στρόφιγγα λόγω των οριζόντιων περικοπών από τον ΕΟΠΥΥ; Την ίδια στιγμή που κλείνατε τη στρόφιγγα σε κλινικές που παρήγαγαν εργασία, αυξάνατε από τα 10 εκατομμύρια στα 50 εκατομμύρια τις δαπάνες για τα επιθέματα και από τα 11 εκατομμύρια πήγατε στα 48 εκατομμύρια για τις κολοστομίες. Ξεχνιούνται αυτά; Γιατί δεν τα λέτε; Είναι λες και πέσατε στον Υμηττό προχτές!”, είπε ο Παύλος Πολάκης απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…