«Το εμβόλιο δεν μπορεί να χτίσει το τείχος ανοσίας»

Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης σχετικά με τη μείωση των λοιμώξεων είναι μόλις της τάξεως του 50% - Τι δείχνουν τα νεότερα δεδομένα

5423463

Ανησυχητικά είναι τα νεότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολιασμού σχετικά με την σοβαρή νόσηση από κορονοϊό και τον θάνατο, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

Όπως εξήγησε, η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης σχετικά με τη μείωση των λοιμώξεων είναι της τάξεως του 50% και “είναι ακριβώς το γεγονός που μας έχει απογοητεύσει, που δεν μπορεί το εμβόλιο να κτίσει το τείχος και να σταματήσει την μετάδοση”. Ωστόσο, η ίδια ξεκαθάρισε πως το 50% είναι κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικού, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων (FDA).

Επικαλέστηκε δε τα δεδομένα μελέτης από το Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει των οποίων η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95%, μετά από δύο εβδομάδες, ενώ αντίστοιχα με δύο δόσεις εμβολίου, μετά από 25 εβδομάδες, το ποσοστό είναι 59%, γεγονός που σημαίνει ότι και με την Όμικρον με την τρίτη δόση επιτυγχάνονται τα ποσοστά που είχαμε με την παραλλαγή Δέλτα.

Η αποτελεσματικότητα για την εισαγωγή στο νοσοκομείο αποτυπώνεται από τρεις διαφορετικές μελέτες. Η μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο με δύο δόσεις μετά από 4-6 μήνες είναι της τάξεως του 44 έως 68%, ενώ με τρεις δόσεις η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 83 έως 90% και μάλιστα με διάρκεια πέραν των τριών μηνών.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες διεθνώς είναι σκεπτικοί για το ενδεχόμενο χορήγησής της στον γενικό πληθυσμό και παρουσιάζοντας την περίπτωση του Ισραήλ, όπου έχει ξεκινήσει η χορήγηση τέταρτης δόσης και διαπιστώθηκε ότι μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, όμως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για την πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων και θανάτων.

Αναφέρθηκε, τέλος, στο σύνδρομο long-covid, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες εμφανισής του. Ειδικότερα, φαίνεται από την καταγραφή στην Αγγλία ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…