Newsroom

Άρης Χατζηστεφάνου, Ανδρέας Κοσιάρης

«Αν εμβολιαστούν όλοι, θα πεθαίνουν μόνο εμβολιασμένοι»

Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί κρυφοί και φανεροί αρνητές και αμφισβητίες των εμβολίων παρουσιάζουν στοιχεία από έκθεση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, επιχειρώντας να πείσουν το ακροατήριό τους ότι τα εμβόλια είναι περιττά, ειδικά στις ηλικίες κάτω των 50 ετών. Ενώ δηλαδή στην Αγγλία η ίδια έκθεση χρησιμοποιήθηκε σαν εργαλείο για να πειστεί ο κόσμος για την ανάγκη εμβολιασμού, στην Ελλάδα επιχειρείται να εξαχθεί το αντίθετο συμπέρασμα.

emvolio 1

Καταρχήν η επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, δεν προσφέρεται για συγκρίσεις με την Ελλάδα. Τα στατιστικά στοιχεία από τους εμβολιασμένους που πεθαίνουν από την πανδημία ενδέχεται να δημιουργήσουν εσφαλμένα συμπεράσματα, καθώς κανένα εμβόλιο δεν προσφέρει 100% προστασία. Όπως εξηγούσαν οι στατιστικολόγοι Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ και Άντονι Μάστερς στην εφημερίδα Guardian, για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει «ας υποθέσουμε ότι σε έναν υποθετικό κόσμο όλοι έχουμε λάβει αυτά τα εμβόλια που δεν είναι τέλεια. Τα επίπεδα θνησιμότητας θα είναι πολύ χαμηλά, αλλά όλοι όσοι θα πεθαίνουν θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν πρέπει να κάνουμε ένα εμβόλιο που σώζει εκατομμύρια ζωές γιατί ακόμη δεν έχει υπάρξει το τέλειο εμβόλιο που θα σώζει το 100% των ασθενών;

Ας δούμε τα ποσοστά με μεγαλύτερη προσοχή με τη βοήθεια σχετικής ανάλυσης που παρουσίασε η έκδοση Business Insider. Όπως αναφέρει, «η έκθεση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας καταγράφει τον θάνατο πενήντα πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων που κόλλησαν τη μετάλλαξη Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι γεγονός ότι ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν τους μισούς από τους συνολικά 117 θανάτους που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη στο ΗΒ, όπου πλέον η Δέλτα αποτελεί την πλειοψηφία των κρουσμάτων. Οι ειδικοί όμως εξηγούν ότι αυτό δεν υπονομεύει όσα γνωρίζουμε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Και αυτό γιατί οι θάνατοι προέρχονται κατά πλειοψηφία από ηλικιακές κατηγορίες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο και αποτελούν εξαιρετικά μικρό ποσοστό των 92.029 κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα».

Ο κίνδυνος θανάτου από CoViD-19 έπειτα από τον πλήρη εμβολιασμό βασίζεται στην ηλικία των ανθρώπων, σύμφωνα με τους Σπιγκελχάλτερ και Μάστερς. Όσο μεγαλύτερη η ηλικία ενός ανθρώπου, τόσο πιο πιθανός είναι ο θάνατος από τη λοίμωξη αν αυτή ξεπεράσει την προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια. «Ένας πλήρως εμβολιασμένος άνθρωπος 80 ετών ουσιαστικά έχει τον κίνδυνο ενός ανεμβολίαστου ηλικίας περίπου 50 — πολύ χαμηλότερος κίνδυνος, αλλά δεν είναι ανύπαρκτος, και έτσι πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξουν κάποιοι θάνατοι», έγραψαν οι στατιστικολόγοι.

Από τα στοιχεία προκύπτουν λοιπόν 117 θάνατοι σε 92.029 κρούσματα, δηλαδή ποσοστό θνησιμότητας περίπου 0,13%. «Σημαίνει αυτό ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά; Καμία σχέση», έγραψαν οι στατιστικολόγοι Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ και Άντονι Μάστερς «είναι αυτό ακριβώς που θα περιμέναμε από ένα αποτελεσματικό αλλά μη τέλειο εμβόλιο».

Οι αρνητές των εμβολίων στην Ελλάδα παραλείπουν να αναφέρουν ίσως το πιο τρανταχτό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα. Στις ηλικίες κάτω των 50 ετών πέθαναν συνολικά οκτώ άνθρωποι ύστερα από την προσβολή τους με τη μετάλλαξη Δέλτα. Από αυτούς οι έξι ήταν ανεμβολίαστοι και οι δύο είχαν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη εγκληματική παρερμηνεία των δεδομένων στην Ελλάδα. Οι αρνητές των εμβολίων αναφέρονται μόνο στους θανάτους αποκρύπτοντας την τεράστια προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια στην βαριά νόσηση, η οποία αφορά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Όσοι έχουν περάσει ήπιες ή βαριές μορφές της ασθένειας γνωρίζουν ότι αυτή δεν τελειώνει μαζί με το τέλος των βασικών συμπτωμάτων. Άνθρωποι χάνουν για μήνες την ικανότητα να εργαστούν, ενώ επιστήμονες μελετούν ακόμη τα συμπτώματα του λεγόμενου Long Covid που ίσως μπορεί να σε συνοδεύουν για όλη σου τη ζωή.

Τι δείχνουν λοιπόν τα στοιχεία της βρετανικής έκθεσης για τους σοβαρά νοσούντες; Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη των νοσηλειών σε νοσοκομεία για όλες τις ηλικίες είναι ξεκάθαρη. Τα δεδομένα έδειξαν πως 1320 άνθρωποι ήταν αρκετά άρρωστοι για να περάσουν τουλάχιστον ένα βράδυ στο νοσοκομείο έπειτα από την προσβολή τους με τη μετάλλαξη Δέλτα. Από αυτούς, οι 190 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι — περίπου το 14%. Και οι 831, ποσοστό της τάξης του 63%, ήταν ανεμβολίαστοι. Οι υπόλοιποι είχαν λάβει μονάχα μία δόση του εμβολίου.

Πηγή: info-war.gr

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…