Newsroom

Newsroom

«Εμβολιαστική διέξοδος» από το AstraZeneca για τους 30-39: «Ξεκλειδώνει» το Σάββατο η πλατφόρμα

Στις επάλξεις οι 30άρηδες που περίμεναν να «ανοίξουν» τα υπόλοιπα εμβόλια

astrazeneca1 2

Ανακοινώσεις σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ύστερα από την ανησυχία που έχουν προκαλέσει απανωτά περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στη χώρα μας. Λίγο νωρίτερα, και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση για τα εν λόγω περιστατικά. 

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε πως συστήνεται η συνέχιση χορήγησης του εμβολίου με το ισχύον πρόγραμμα, δηλαδή στους άνω των 30 ετών. 

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί πέντε περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι τέσσερις εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος υπερτερεί του κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε.

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων και συνδρόμου θρομβοκυτταροπενίας (TTS) εντοπίστηκαν σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης με το σκεύασμα της εταιρείας AstraZeneca κατά της Covid-19, από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού