Newsroom

Newsroom

Εμβόλια με δόσεις

Μέχρι τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα παραλάβει από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις εμβολίου

AP Brazil COVID19 Vaccine 1250 min 0 4

Η ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας περιελάμβανε την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για την πρώτη φάση των εμβολιασμών κατά του Covid-19 στην Ελλάδα, με τον αριθμό των εμβολίων που θα φτάσει στη χώρα ως πρώτη δόση να είναι τετραψήφιος.  Συγκεκριμένα μόλις 9.750 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, θα παραλάβει η Ελλάδα την πρώτη παρτίδα 

Στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους ο οποίος δήλωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τους υγειονομικούς και στη συνέχεια σε οίκους ευγηρίας.

Ο ίδιος μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, επεσήμανε ότι η πρώτη μικρή παρτίδα των 9.750 δόσεων του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να φτάσει στη χώρα στις 26 Δεκεμβρίου και την επομένη να διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικό», «Θριάσιο» και στο «Ασκληπιείο» της Βούλας.

Στις 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή στα: Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου αναμένεται η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Έως το τέλος Ιανουαρίου, αναμένεται να παραδοθούν 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου του ίδιου εμβολίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί μόνο από τη Pfizer 1.265.550 δόσεις. Σε αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca.

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και στη συνέχεια οι άνθρωποι άνω των 85 ετών. Η προτεραιοποίηση των πληθυσμών που θα εμβολιαστούν στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό, ανέφερε κατά την ενημέρωση η κ. Θεοδωρίδου.

Με βάση τον προγραμματισμό η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Από αύριο η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα είναι σε λειτουργία και οι πολίτες θα μπορούν αντλούν πληροφορίες.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα κέντρα, τα οποία θα έχουν και γιατρό και νοσηλεύτρια. «Και ναι το εμβόλιο θα γίνεται υπό την ιατρική εποπτεία. Για τις πιθανές ανεπιθύμητες ήπιες παρενέργειες έχει προβλεφθεί χρόνος γύρω στα 15 λεπτά και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν».

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς εξειδικευμένους χώρους και έχουν εξασφαλιστεί πέντε τέτοιοι χώροι και έχουν εφοδιαστεί με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης. Οι εταιρίες που θα κάνουν την διανομή των εμβολίων από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων. Την εφοδιαστική αλυσίδα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Την ευθύνη για τη διαδικασία εμβολιασμού του πολίτη έχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης των εμβολίων έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…