Newsroom

Newsroom

ΕΜΑ: Νέα πιθανή παρενέργεια του εμβολίου AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρόσθεσε μια εξαιρετικά σπάνια νευρολογική διαταραχή, γνωστή ως σύνδρομο Guillain-Barré, ως μια πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19, σύμφωνα με τις τακτικές ενημερώσεις ασφάλειας του ΕΜΑ.

astrazeneca1

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τόνισε ότι η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του Guillain-Barré (GBS) και του εμβολίου AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, είναι «τουλάχιστον μια λογική πιθανότητα» αφού αναφέρθηκαν 833 περιπτώσεις GBS από 592 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έως τις 31 Ιουλίου.

Ο EMA κατηγοριοποίησε την παρενέργεια ως «πολύ σπάνια», τη χαμηλότερη βαθμίδα στην κατηγοροποίηση του Οργανισμού για τη συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών, και τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) έχει προσθέσει προειδοποίηση σχετικά με το σύνδρομο Guillain-Barré ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του νέου κορονοϊού. Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία ιικού φορέα και έχουν επίσης συσχετιστεί με σπάνιες περιπτώσεις θρομβοεμβολών.

 

Ο EMA έχει προσθέσει επίσης σήμανση προειδοποίησης για κάποιες άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες στα εμβόλια της Johnson & Johnson, Moderna καθώς και σε αυτό της AstraZeneca.

 

Τι είναι το σύνδρομο Guillain – Barre

Είναι αυτοάνοσο νόσημα άγνωστης αιτιολογίας. Υπάρχει αδυναμία μετάδοσης νευρικών σημάτων από και προς τον εγκέφαλο, με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των μυών και των αντανακλαστικών.

Παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αφορά τόσο το γυναικείο όσο και το ανδρικό φύλο. Είναι σπάνια ασθένεια και εμφανίζεται με συχνότητα 1 ή 2: 100.000 ανθρώπους.

Τα συμπτώματα αφορούν αρχικά σε μούδιασμα και αδυναμία των ποδιών, τα οποία συμμετρικά διαχέονται σε όλο το σώμα και τα άνω άκρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα άτομα οδηγούνται σε παράλυση και προβλήματα σε αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, οπότε χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης συνήθως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες.

Έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζεται συχνά μετά από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού ή γαστρεντερικού συστήματος ή κατόπιν εμβολιασμού. Τα συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε μερικές ώρες ή μέρες ή ακόμα εβδομάδες. Από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέσα σε 2 εβδομάδες επέρχεται η μέγιστη αδυναμία, η οποία μέσα σε μία εβδομάδα υποχωρεί σταδιακά, δίνοντας τη δυνατότητα πλήρους ανάκαμψης, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα της υποτροπής.

 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…